Virus, akta dig för den falska undersökningen från inrikesministeriet


I dessa dagar går några falska e-postmeddelanden runt och uppmanar användaren att delta i en undersökning från inrikesministeriet om Ius Soli, men det är ett virus

En ny bluff går runt i dessa timmar på nätet. Larmet har höjts av statspolisens officiella konto på Facebook "Commissariato di PS Online - Italia", som alltid är mycket aktiv när det gäller att rapportera bedrägerier och fall av nätfiske. I det här fallet rör det sig om en phishing-attack, dvs. att skicka e-postmeddelanden via en adress som ser ut att tillhöra ett statligt organ, men som i själva verket skiljer sig åt med några få bokstäver.

Den här gången har bedragarna använt sig av inrikesministeriets logotyp och e-postadress. De användare som fick detta e-postmeddelande var tvungna att besvara en enkät om Ius Soli, ett av de mest omdiskuterade ämnena under den senaste valkampanjen. Hackare använder alltid populära ämnen för sina nätfiskekampanjer så att chansen att mejlet läses är större.

Vad meddelandet säger

I mejlet ombeds användaren att klicka på en länk för att delta i en undersökning om Ius Soli. För att locka användarna att trycka på, lovas det att det finns en chans att tävla om ett kontantpris. Men det finns många tecken på att det är en bluff. Först och främst de e-postadresser från vilka e-postmeddelandet skickas. Det är adresser som redan har varit föremål för andra phishing-kampanjer tidigare och som döljer virus och skadlig kod. Bedragarnas syfte är att infektera användarens enhet och stjäla personuppgifter.


Hur man försvarar sig

Det enda sättet att skydda sig mot denna typ av bedrägeri är att inte klicka på länkarna i e-postmeddelandet. Det är skadliga länkar som är redo att installera virus och skadlig kod på dina enheter. Dessutom vill vi påminna dig om att statliga organ som inrikesministeriet sällan främjar undersökningar om så viktiga frågor, och om de gör det, så gör de det inte genom ett e-postmeddelande. När du får ett sådant meddelande ska du radera det omedelbart.


Lämna en kommentar