Vad ska jag göra när subwoofern inte fungerar ordentligt

Innan du bestämmer dig för att ta bort och byta ut en förmodligen dålig subwoofer, gå igenom dessa snabba steg (liknande när ett stereoanläggning inte ger något ljud) för att diagnostisera och åtgärda problemet. I värsta fall? Du kan få handla för en uppgradering.

Miguel Co / Lifewire

Innan du börjar, se till att all utrustning är avstängd, inklusive subwoofern. Du vill aldrig ansluta eller koppla bort några kablar medan något är på, för att inte något ska orsaka oavsiktlig skada.

 1. Kontrollera anslutningar och högtalarkablar. Starta från subwoofern och kontrollera alla ledningar och anslutningspunkter som går till förstärkare, mottagare eller högtalare. Kontrollera att kablarna är ordentligt anslutna och anslutna till rätt ställen.

  Ingångarna på baksidan av subwoofern ansluts vanligtvis till subwooferutgången på baksidan av mottagare eller förstärkare. Om subwoofern ansluts till högtalarutgångar på mottagaren eller förstärkaren, inspektera hela kabellängden för defekter. Om en bit tråd verkar vara sliten, sönderriven eller skadad, byt ut dessa ledningar innan du försöker använda utrustningen igen. Utför ett snabbtest på ledningarna för att kontrollera att de fungerar.

  Hur man skarvar ledningar och förlänger stereohögtalaranslutningar i 5 steg

 2. Kontrollera uttag, strömkabel och säkring. De flesta subwoofers har en "standby" -lampa som lyser för att indikera aktiv effekt. Om den inte lyser ska du kontrollera att subwoofern är ordentligt ansluten till ett vägguttag, överspänningsskydd eller eluttag. Om en stifts tappar glider ut halvvägs - räcker det ofta för att förhindra strömmen - böj dem försiktigt så att kabeln förblir ansluten när du släpper. Se till att alla tillhörande strömbrytare (dvs på väggar, eluttag, etc.) är vända till på-läget. Om subwoofern fortfarande inte startar kan du försöka ansluta den till ett annat uttag som du vet fungerar korrekt.

  Som med högtalarkablarna, inspektera subwooferns strömkabel för skador eller defekter. Vissa subwoofers är utrustade med en säkring som eventuellt behöver ta bort en bakplatta. Om säkringen är en funktion och om du känner dig bekväm med elektronik, kontrollera om den behöver bytas ut. Annars kontaktar du först tillverkaren eller den lokala verkstaden.

 3. Kontrollera system- och menyinställningar. Om alla kablar och kablar ser bra ut, gå igenom menyinställningarna på din mottagare eller förstärkare - du vet aldrig om någon av misstag kan ha ändrat allt. Kontrollera att subwoofern är kopplad till rätt ljudingångsval. Se till att subwooferns utgång inte också har justerats ned.

  Om ingångsenheten erbjuder inställningar för högtalarstorlek, välj först det minsta alternativet; ibland ställer du in högtalarstorleken till något större gör det så att subwoofern inte tar emot någon signal. Vissa mottagare tillåter faktiskt att subwoofers fungerar med en stor högtalarinställning, så se din produktmanual för mer information.

  Subwoofer Buzzes eller Hums? Ta tillbaka den rena bommen

 4. Verifiera anslutningar, slå på subwoofern och ställ in volymen. När alla anslutningar och inställningar har verifierats, slå på subwoofern. Kontrollera volymnivån på subwoofern och mottagaren eller förstärkaren innan du skickar någon ljudingång. Starta volymen lågt och öka den gradvis för att avgöra om subwoofern fungerar korrekt. Välj musiktestspår som har lågt basinnehåll så att det inte är någon fråga på något sätt.


Om inget fungerar kan du överväga att byta ut din subwoofer

Om subwoofern inte slås på alls, eller om den tänds men inte spelar något, finns det en god chans att den är defekt och måste bytas ut. Anslut om möjligt en separat subwoofer till den sändande enheten för att testa att maskinvarufel inte är relaterad till avsändaren. Om den andra subwoofern fungerar är det mycket troligt att originalet verkligen är dåligt. Men innan du börjar shoppa bör du granska grunderna för subwoofer så att du vet vad som bäst passar dina preferenser.

Inget ljud kommer från din stereo? Så här diagnostiserar och löser du det

Lämna en kommentar