Hemsida : Filtillägg : .exe Fil

.exe Fil

Filtyp 1Windows Executable File

Utvecklare Microsoft
Kategori Executable Files
Format Binary

Vad är EXE file?

En EXE-fil innehåller ett körbart program för Windows. EXE står kort för "Executable" och det är standardfiländelsen som används av Windows-program. För många Windows-användare är EXE-filer synonyma med Windows-program, vilket gör ".exe" en av de mest igenkännliga filändelserna.

Mer information

EXE-filer innehåller binär maskinkod som har sammanställts från källkod. Maskinkoden sparas på ett sådant sätt att den kan utföras direkt av datorns CPU och därmed "köra" programmet. EXE-filer kan också innehålla resurser, till exempel grafiska tillgångar för GUI, programmets ikon och andra resurser som programmet behöver.

På andra operativsystem, t.ex. MacOS och Linux, används inte EXE-filer för körbara filer. MacOS använder till exempel .APP filer för att köra appar. Om du emellertid vill köra en EXE-fil på en icke-Windows-plattform kan du använda en virtuell maskin, till exempel Parallels Desktop eller VM VirtualBox, vilket gör det möjligt för Windows att köras i en virituell dator.

Allmänning EXE filnamn

Setup.exe - Ett mycket vanligt namn för programvaruinstallatörer. När det öppnas startar installationsprocessen.

Install.exe - Ett annat populärt namn för programvaruinstallatörer.

cmd.exe - Skalprogrammet som används av Windows 2000 och senare, ersätter COMMAND.COM-skalet.

Program som öppnas EXE filer
Windows
Microsoft Windows
7-Zip
Corel WinZip
RARLAB WinRAR
Microsoft Visual Studio
Oracle VM VirtualBox
Smith Micro StuffIt Deluxe
Linux
Wine
Oracle VM VirtualBox
Xamarin Mono
Macintosh
Smith Micro Stuffit Deluxe Mac
Parallels Desktop for Mac
VMware Fusion
Oracle VM VirtualBox
CodeWeavers CrossOver
Kronenberg WineBottler

Filtyp 2PortableApps.com Application

Utvecklare Rare Ideas
Kategori Executable Files
Format Binary

.EXE alternativnummer 2

Datorprogram som kan köras från en bärbar enhet, t.ex. en USB-flash-enhet, iPod eller bärbar hårddisk; innehåller användarinställningar på den bärbara enheten, så att programmet kan köras på flera datorer.

Mer information

Bärbara appar använder filförlängningen .PAF.EXE .

Program som öppnas EXE filer

Hur man gör en EXE-installationsfil

Om du vill skapa egna körbara filer i Windows kan du göra det, men det är inte så enkelt som att byta namn på en fil och lägga till .exe i slutet av filen.

Du måste koda programvaran som du vill köra i ditt valda programmeringsspråk och sedan kompilera den till en fil som kan köras. De flesta användare vill dock skapa mer grundläggande körbara filer, t.ex. installationsfiler för programvaruinstallationer.

Du kan använda den inbyggda guiden IExpress Wizard för att göra detta i Windows, men denna programvara är mycket gammal och har inte uppdaterats på ett tag. Det bättre alternativet är att använda Inno Setup med öppen källkod eller, för grundläggande självutdragande EXE-filer, 7-Zip.

En EXE-fil som skapas med 7-Zip är egentligen en SFX-arkivfil. Den här arkivfilen, som visas i EXE-filformatet, kommer automatiskt att extrahera alla inkluderade filer till din dator, vilket gör den perfekt för enkla programvaruinstallationer.

Om du vill dela filer med flera användare utan att behöva oroa dig för om de har rätt programvara installerad är det ett bra alternativ att skapa en sådan här fil.

 • För att skapa en EXE-fil med 7-ZIP placerar du filerna i en mapp i Windows Utforskaren. Högerklicka på mappen och tryck sedan på 7Zip > Lägg till i arkivet.
 • Klicka på kryssrutan Aktivera SFX-arkiv i rutan Alternativ. Du vill också ställa in arkivformatet till 7z, komprimeringsmetoden till LZMA2 och komprimeringsnivån till Normal. Tryck på OK för att skapa filen.

Även om detta inte är en riktig EXE-fil ser den ut och fungerar som en sådan, vilket gör det till ett enkelt sätt att skapa en körbar fil som kan distribuera programvara eller filer som du har skapat till andra.

Hur man öppnar EXE-filer

När det gäller problem med .EXE-filer upplevde vissa användare fel, medan andra rapporterade att ingenting hände när de öppnade en sådan fil. Det fanns till och med fall där användare fick meddelanden om att de hade virus på sina system.

Oavsett orsaken kan problemet åtgärdas genom att välja en av de metoder som beskrivs nedan:

Metod 1

 1. Klicka på skrivbordet. Håll in Windows-tangenten på tangentbordet och tryck på R-tangenten för att öppna dialogrutan Kör.
 2. Öppna Kommandotolken genom att skriva cmd eller command i dialogrutan.
 3. Skriv följande kommando:

cd\windows

 1. Skriv nu kommandot regedit för att öppna registereditorn:

OBS: Om du inte kan använda regedit trycker du på CTRL+ALT+DEL och väljer Task Manager (Processhanteraren). Välj menyn Arkiv, håll in CTRL-tangenten och klicka på Ny uppgift. I det nya kommandotolksfönstret skriver du regedit.exe och trycker på Enter.

 1. Gå nu till nyckeln HKEY_CLASSES_ROOT\.exe. På höger sida dubbelklickar du på nyckeln Default och skriver exefile i fältet Value data. Klicka nu på OK.
 2. Gå till HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shell\open\command. Ändra värdet för nyckeln Default (Standard) till det värde som visas nedan på skärmens högra sida:

“%1” %*

 1. Avsluta Registry Editor och starta om systemet så bör du kunna öppna EXE-filer normalt.

Metod 2

 1. Klicka på skrivbordet. Håll in Windows-tangenten på tangentbordet och tryck på R-tangenten för att öppna dialogrutan Kör.
 2. Öppna Kommandotolken genom att skriva cmd eller command i dialogrutan.
 3. Skriv det här kommandot nedan:

assoc .exe=exefile

Om EXE filer

Vårt mål är att hjälpa dig att förstå vad en fil exe-tillägget är och hur man öppnar den.

Filtypen PortableApps.com Application, beskrivningar av program för Mac, Windows, Linux, Android och iOS som är listade på den här sidan, undersöktes individuellt och verifierades av OppnaInfo-kommandot. Vi strävar efter 100% noggrannhet och publicerar bara information om de filformat som vi testat och testat.


Senaste kommentarerna

Anonym:
Hej! Som Windows-användare är jag mer än bekant med de vanliga .exe-filerna. Ändå bestämde jag mig för att läsa din artikel för att lära mig mer om dem. Tack för en så tydlig förklaring av formatet! Jag visste inte att .exe stod för "körbar". Det var bra att lära sig att dessa filer innehåller binär maskinkod tillsammans med källkoden för att kunna exekveras direkt i processorn! Även om .exe-filer är en synonym till Windows, tyckte jag att det var progressivt att virtuella maskiner kan användas för att köra denna programvara på system som Mac eller Linux. Vad jag inte hade förväntat mig var att detta format också kunde hittas i bärbara program i enheter som iPods. Man lär sig verkligen något nytt varje dag! Tack för den utmärkta förklaringen!