Hemsida : Filtillägg : .odg Fil

.odg Fil

Filtyp OpenDocument Graphic File

Utvecklare OASIS
Kategori Vector Image Files
Format Zip

.ODG alternativnummer

En ODG-fil är en ritning som skapats av Draw, en applikation som finns i Apache OpenOffice-paketet. Den innehåller en vektorgrafik, som definierar en bild med hjälp av punkter, linjer och kurvor. ODG-filer används vanligtvis för logotyper, illustrationer och andra ritningar.

Mer information

ODG-fil öppnad i Apache OpenOffice Draw 4.1.3

ODG-filen sparas i OASIS OpenDocument-specifikationen, som är ett XML -baserat format. Den används av andra OpenOffice-dokument för att lagra text, diagram, kalkylblad och grafiska element. Några exempel på OpenOffice-dokument som sparats i formatet inkluderar .ODT , .ODF , .ODP och .ODS files.

Apache OpenOffice var en av de första stora kontorsproduktivitetssuperna för att anta OpenDocument Specifikation. StarOffice Draw, föregångaren till Apache OpenOffice Draw, stödjer även ODG-filer.

OBS! Apache OpenOffice var tidigare känt som OpenOffice.org.

Program som öppnas ODG filer
Windows
Apache OpenOffice
LibreOffice
Inkscape
Scribus
Calligra Suite
Linux
Apache OpenOffice
LibreOffice
Inkscape
Scribus
Calligra Suite
Macintosh
Apache OpenOffice
LibreOffice
Planamesa NeoOffice
Inkscape
Scribus
Calligra Suite

Hur man öppnar ODG-filer med LibreOffice

De mest populära programmen för att öppna ODG-filer är OpenOffice och LibreOffice. Den senare föddes från en "rib" av den första, men jag rekommenderar den för de funktioner den erbjuder och för att dess utveckling fortsätter snabbare. LibreOffice är en berömd produktivitetspaket av öppen källkod, helt gratis och kompatibel med Windows, macOS och Linux.

För att kunna använda den måste du först ladda ner programvaran till din dator. Gå därför till LibreOffice-webbplatsen och klicka på knappen Ladda ner version xxx.

När nedladdningen är klar, om du använder Windows, öppnar du den .msi-fil som erhållits och i fönstret som visas på skrivbordet trycker du på knappen Kör. Klicka därefter på Nästa-knappen, välj alternativet Typiskt och tryck på knapparna Nästa, Installera, Ja och Slutför för att slutföra installationen.

Om du använder macOS, öppna .dmg-paketet, dra LibreOffice-ikonen till applikationsmappen, högerklicka på den och välj Öppna i menyn som visas. Klicka på knappen Öppna som svar på varningen på skärmen för att starta LibreOffice och kringgå de begränsningar som Apple infört för applikationer från icke-certifierade utvecklare (detta bör endast göras vid den första lanseringen).

Välj sedan posten /Applications/LibreOffice.app från fönstret som öppnas och klicka på Installera-knappen. Om du får en varning om behörigheter medan du gör det, klicka på Ja-knappen, identifiera mig, ange ditt lösenord för ditt Mac-användarkonto och klicka på OK-knappen två gånger i rad.

Vid den här tiden, oavsett operativsystem, starta LibreOffice (via genvägen som läggs till i Windows Start-meny eller genom att klicka på dess ikon i macOS Launchpad) och klicka sedan på knappen Öppna fil i det övre vänstra hörnet av fönstret, välj den ODG-fil du vill öppna och tryck på knappen Öppna.

Alternativt, om du redan har öppnat en fil i LibreOffice, klicka på Arkiv-menyn längst upp till vänster, välj Öppna och fortsätt på samma sätt som jag visade dig tidigare. Dessutom, med tanke på att LibreOffice är inställt som standardprogram för att öppna ODG-filer, bör du kunna öppna ODG-filer genom att helt enkelt dubbelklicka på deras ikoner.

Inom några ögonblick kommer Draw, ritapplikationsdelen av sviten, standard för att öppna ODG-filer, att startas och ditt dokument kommer äntligen att synas. Om du vill kan du sedan redigera den med verktygen högst upp i programfönstret och i sidofältet till vänster. Du kan till exempel lägga till ritningar, ändra formateringen av texten och mycket mer.

Om du har gjort ändringar i ditt dokument och vill spara dem, klicka på fliken Arkiv längst upp till vänster, välj Spara och du är klar. Om du vill spara dina ändringar genom att skapa ett nytt dokument, å andra sidan, välj alternativet Spara som och ange namnet du vill tilldela filen och platsen där du vill lagra det i det nya fönstret som visas.

Om ODG filer

Vårt mål är att hjälpa dig att förstå vad en fil odg-tillägget är och hur man öppnar den.

Filtypen OpenDocument Graphic File, beskrivningar av program för Mac, Windows, Linux, Android och iOS som är listade på den här sidan, undersöktes individuellt och verifierades av OppnaInfo-kommandot. Vi strävar efter 100% noggrannhet och publicerar bara information om de filformat som vi testat och testat.


Senaste kommentarerna

Anonym:
Hej. Hur mår du? Din förklaring om .odg-filtillägget var bra. Jag hittade en del webbplatser som har svårlästa artiklar, men inte du. Att läsa ut att de innehåller vektorgrafik är verkligen till hjälp. Som designer hjälper det mycket att skapa logotyper som har specifika instruktioner till dem. Den lilla bilden som placerades på webbplatsen är uppskattad, jag ville se med egna ögon hur det ser ut. Samt hur ett av programmen fungerar. Din lista som visas nedan är också intressant. Jag har använt Trio Office och jag visste inte att det kunde arbeta med ODG-filer. Har Planamesa NeoOffice-programmet för Mac några speciella funktioner? Jag såg att det är det enda betalda och undrade om det erbjöd andra alternativ. Tack. Jag ska hålla utkik.