Programvara : Scribus : Scribus

Scribus

Version
1
Plattforms
Licens Open Source

Programvaruöversikt

Huvudfunktioner

  • Skapa rapporter, broschyrer och visitkort
  • Exportera till PDF, EPS och PNG-format
  • Spara tid med dokumentmallar
  • Lägg in textrutor, bilder, tabeller, former och mer

Scribus är ett plattformsprogram för öppen källdatorutgivning (DTP). Applikationen kan användas som sidlayout och ordbehandlingsprogram.

Scribus låter dig skapa en mängd olika dokument som rapporter, broschyrer och visitkort och spara dem som .SLA eller .SLA.GZ fil. Du kan även exportera dokumentet till EPS, PDF, PNG, BMP, PPM, XBM och XPM-format. Scribus tillhandahåller mallar för varje dokumentformat, vilket hjälper till att spara tid om du inte vill börja från början. Om du vill använda din egen sidlayout för flera dokument kan du också spara ditt dokument som en mall.

Scribus kommer med flera funktioner för att utforma layouten på din sida. Du kan infoga textrutor, former, linjer, Bezierkurvor, textanmärkningar, bilder, kryssrutor och tabeller. Programmet ger också ett ögondropperverktyg för att identifiera färger och ett mätverktyg för mätning av avstånd.

Scribus används som ett alternativ till dyra sidlayout och ordbehandlingsprogram som de som erbjuds i Microsoft Office och Adobe InDesign. Den stöder flera populära filformat och ger några användbara verktyg för att designa sidor. Som en gratis ordbehandlare är Scribus inte den bästa tillgängliga (OpenOffices Writer är bättre), men som ett open source-DTP-program packar det ett slag.

Uppdaterad: 25 januari 2016

▶ Primär filtillägg

.sla – Scribus Document

▶ Andra filtillägg används Scribus 1

Stödda filtyper
.AI Adobe Illustrator File
.CVG Calamus Vector Graphic File
.PCT Picture File
.SVG Scalable Vector Graphics File
.PY Python Script
.EPS Encapsulated PostScript File
.PDF Portable Document Format File
.SLA.GZ Scribus Compressed Document
.SXD StarOffice Drawing
.PS PostScript File
.ODG OpenDocument Graphic File
.WMF Windows Metafile
Ytterligare relaterade filformat