Amazon Alexa är nu mycket smartare: här är varför


Amazon lägger till nya funktioner till sina Echo-enheter med Alexa, som nu kan göra fler saker och göra dem mycket smartare också

Efter att ha sålt miljontals och åter miljontals Alexa-kompatibla enheter under Black Friday-veckan meddelar Amazon nu att dessa enheter kommer att kunna göra fler saker, betydligt smartare, tack vare "Rutiner med ljuddetekteringsfunktion".

Ljuddetektering är en funktion som har funnits tillgänglig i den senaste generationen av Amazon Echo-enheter ett tag nu, men det nya under de senaste timmarna är de nya omgivande ljuden som de smarta högtalarna kan tolka och använda som utlösande ord. De nya ljuden som uppfattas är två: rinnande vatten och pipet från hushållsapparater. Båda dessa kan nu användas för att utlösa vilken typ av rutin som helst som användaren väljer, och om de används väl kan de kraftigt öka potentialen i Amazons smarta ekosystem.

Vad är rutiner för ljuddetektering

För att få ut det mesta av detekteringen av de två nya ljuden måste man först förstå hur rutiner för ljuddetektering fungerar.

I huvudsak lyssnar Echos smarta högtalare kontinuerligt efter omgivande ljud i rummet där den befinner sig om den har mikrofonerna aktiverade. Om den "hör" en viss typ av ljud, t.ex. en hosta eller en person som snarkar, tolkar den ljudet på samma sätt som en "Alexa": den aktiverar och utför en lista med kommandon (dvs. en rutin) som användaren valt.

Amazon anger att inga ljudfiler lagras eller skickas till molnet för att tillhandahålla denna funktion för ljuddetektering, allt förblir i den smarta högtalarens minne för att inte äventyra användarens integritet.


De nya ljuden som känns igen av Alexa

Som redan nämnts är de nya ljuden som känns igen av Alexa två: rinnande vatten och "pip" från en hushållsapparat. Nu kan du till exempel ställa in Alexa så att hon meddelar dig när hon märker att du har lämnat kranen igång. Eller så kan vi be henne meddela oss när en apparat har avslutat sitt arbete.


Alexa hör ultraljud

En annan innovation som gör Amazon Alexas ekosystem smartare är möjligheten att använda så kallade "Occupancy Routines" som bygger på rörelsedetektering med hjälp av ultraljud på vissa Echo-enheter (fjärde generationen).

Enheter som är kompatibla med denna funktion kan med andra ord, tack vare ultraljud, upptäcka om det finns rörelse i ett rum och därmed om rummet är tomt eller om någon befinner sig där.

Detta är användbart för att skapa mycket mer raffinerade och effektiva rutiner: om ingen är hemma kan Alexa till exempel sänka värmen för att spara på gasräkningen. Eller så kan hon automatiskt tända ljuset om hon "hör" oss gå in i huset eller ett rum.

Alexa: ännu mer användbar med Amazon Prime

Dessa nya funktioner kräver bara att det finns minst en Echo-enhet av den senaste generationen i hemmet. Tekniskt sett behöver du alltså inte ha en Amazon Prime-prenumeration för att använda Alexa.

Att använda Alexa utan en Amazon Prime-prenumeration är dock lite som att stå framför en fantastisk tårta och bara kunna äta smulorna. Prime-abonnemanget innehåller i själva verket prenumerationen på Amazon Prime Video och Amazon Music, dvs. allt innehåll som du kan njuta av tack vare Alexa-kompatibla smarta enheter.

Prenumerera på Amazon Prime och gå in i Alexas värld

Italiaonline presenterar produkter och tjänster som kan köpas online på Amazon och/eller andra e-handelssajter. Vid köp via en av länkarna på sidan kan Italiaonline få en provision från Amazon eller från de andra e-handelswebbplatser som nämns. Priser och tillgänglighet för produkter uppdateras inte i realtid och kan ändras med tiden: det är därför alltid nödvändigt att kontrollera tillgänglighet och pris på Amazon och/eller andra nämnda e-handelssajter.

.

Lämna en kommentar