Biljetter till rymden i en ”luftballong” till salu

#


Ett företag i Florida säljer biljetter för att ta turister upp i omloppsbana i ett speciellt rymdskepp i storlek av en fotbollsstadion. Priset är dock inte direkt billigt

En sorts luftballong av storleken på en fotbollsstadion förbereder sig för att ta med turister upp i rymden. Rymdflygföretaget Space Perspective säljer redan biljetter för att ta sig upp i omloppsbana med Neptunus rymdfarkost, som är formad som en stor uppblåsbar ballong. De första flygningarna kommer att starta i slutet av 2024 och byrån tar redan emot bokningar från resenärer som är intresserade av att resa bortom jordens gränser. Priset kan dock inte anses vara billigt: för att säkra en av de åtta platserna ombord måste man betala 125 000 dollar.

Hot air ballongflygning till rymden

Space Perspectives projekt innebär en resa som varar i ungefär sex timmar, varav två timmar kommer att ägnas åt att observera jorden från rymden i 360 grader och ytterligare två timmar kommer att användas för att sänka rymdskeppet. Nedfärden sker i havet, där ett fartyg tar passagerarna tillbaka till land. I verkligheten kommer de som befinner sig på Neptunus att föras till kanten av vår planet, cirka 30 kilometer från jordklotet. Rymdfarkosten utformades i samarbete med det brittiska designföretaget PriestmanGoode och den första testflygningen ägde rum den 18 juni från Space Coast Spaceport i Titusville, Florida.

För resorna 2024 kommer "luftballongen" att ha totalt nio personer ombord: åtta passagerare och en pilot. Företaget förklarade att biljettpriset för det första årets flygningar kommer att vara högre än under de följande åren. Med en hastighet på cirka 18 kilometer i timmen kommer de att flyga på en höjd av cirka 30 500 meter. Spaceship Neptune kommer också att ha en bar, en toalett, fåtöljer och ett stort fönster där man kan njuta av showen utomhus.

"Space Perspective återuppfinner spänningen med rymdforskning med världens mest känsliga resa", står det i företagets uttalande om biljettförsäljning. Kostnaden på 125 000 dollar per plats förväntas vara ungefär dubbelt så hög som priset för Richard Bransons Virgin Galactics minutlånga rymdresor. Enligt Space Perspectives webbplats garanteras säkerheten för Neptunus rymdfarkoster av den flygteknik som i årtionden använts av NASA och andra statliga organ runt om i världen, och gästerna behöver inte vara fysiskt vältränade.

Som förberedelse för att nå jordens ände med projekten Space Perspective, Jeff Bezos' Blue Origin och Richard Bransons Virgin Galactic är också den första TV-serien som filmas i rymden på väg, en dokumentär som följer det första civila uppdraget av Elon Musks Space X.

Stefania Bernardini


Lämna en kommentar