Chrome, tillägg som du måste ta bort eftersom de stjäl känsliga data


Den här gången skyller Facebook på utvecklarna av två Google Chrome-tillägg: här är varför, vad tilläggen är och vad användarna riskerar

Chrome-tillägg kan vara en stor bekvämlighet, eftersom de lägger till nya funktioner till Googles webbläsare som är mycket användbara för användarna. Men samtidigt kan de utgöra en allvarlig fara. Som de två tillägg som Facebook har anklagat: UpVoice och Ads Feed Chrome.

Men vad har Facebook att göra med Chrome-tillägg? Det gör det, eftersom företaget i Menlo Park har fördömt utvecklarna av de två nyss nämnda tilläggen i USA eftersom de enligt Zuckerberg och hans vänner skulle kunna stjäla en hel del personuppgifter från användarna, till exempel användarnamn och lösenord för att komma in i deras Facebook-profil. De två tilläggen erbjuds användarna i helt olika syften, inte särskilt tydliga och transparenta för att säga sanningen, och de har länge funnits kvar i Googles butik, som har tagit bort dem först under de senaste timmarna. Här är hur dessa två tillägg fungerar och varför vi alla bör ta bort dem.

Chrome-tillägg under åtal

UpVoice och Ads Feed Chrome är två Chrome-tillägg som utvecklats av israeliska BrandTotal respektive amerikanska Unimania.

UpVoice kom till Chrome Store i september 2019 och erbjuder presentkort till användare som installerar vissa appar. Ads Feed Chrome kom till Chrome Store i november 2019 och lovar att användarna ska bli en del av en slags elit som kan påverka världens stora annonsnätverk.

Enligt Facebook syftar de två tilläggen dock i själva verket till att samla in känsliga uppgifter när användarna surfar i Chrome: profiler från Facebook, Instagram, Twieet, Pinterest, YouTube och Linkedin, Amazon-konton och mycket mer skulle stjälas av dessa tillägg.


Facebook pressar Google

Innan Facebook tog BrandTotal och Unimania till domstol pressade Facebook upprepade gånger Google att ta bort de två tilläggen från sin butik. Dessa påtryckningar blev verklighet först under de senaste timmarna, efter nyheten om Facebooks stämning.

De två tilläggen finns inte längre i Chrome Store, men mer än 15 000 användare världen över har redan installerat dem och bör nu som en försiktighetsåtgärd ta bort dem.


Lämna en kommentar