De bästa yogaapparna

Det kan tyckas märkligt att en traditionell och urgammal disciplin kan förmedlas genom ett tekniskt verktyg. Ändå har yogan visat sig ha en speciell känsla för teknik, vilket kanske bara är ytterligare ett tecken på dess förmåga att förnya och föryngra sig själv, samtidigt som den förblir trogen sitt djupaste väsen. I många år har det faktiskt funnits bloggar och YouTube-kanaler som ägnats åt denna disciplin, men den senaste utvecklingen är appar som gör det möjligt för dig att följa övningen direkt från din mobiltelefon.


Alla fördelarna med yogautomatprogram

En mängd yogautomatprogram finns tillgängliga i de största digitala butikerna för iOS och Android, vilket gör att både nybörjare och erfarna yoginis kan få stöd i sin träning även när det inte är möjligt att delta i en kurs på plats. Även om en lärares kontroll och röst på vissa sätt är oersättlig, är fördelarna med att kunna använda en app många och obestridliga. Med hjälp av appar är det möjligt att utöva yoga direkt hemifrån, utan att behöva resa och utan att behöva bestämma dagar och tider. Denna flexibilitet är särskilt användbar när dagarna är fulla av åtaganden och det verkar vara omöjligt att skapa ett eget utrymme för att återhämta kropp och själ, även om det är nödvändigt. Med appar är allt du behöver en matta och din mobiltelefon för att träna utan begränsningar men samtidigt utan att ge avkall på ordentlig vägledning.

Apparna är också användbara när du inte kan komma åt en kurs. Det gäller på semestern, på resan, men också när du bor i en liten stad och det skulle innebära långa resor för att delta i en kurs. Inte bara det, utan under de senaste månaderna av restriktioner på grund av pandemin har appar gjort det möjligt att fortsätta utöva yoga även när gymmen är stängda och kurserna inställda, i en tid då strävan efter fysiskt och psykiskt välbefinnande är särskilt viktig.

En annan fördel är säkert att man kan bli medveten om detaljerna i denna urgamla disciplin innan man börjar utöva den i egentlig mening, på ett specialiserat center och med en lärare. Yoga är en disciplin som ger obestridliga fysiska fördelar, men den har en stark och oundviklig andlig komponent, vilket gör att den skiljer sig avsevärt från liknande aktiviteter som Pilates. Dessutom finns det många olika typer av yoga och lika många olika tillvägagångssätt, så att experimentera med appar kan vara ett bra sätt att närma sig yoga gradvis och med medvetenhet.

De bästa apparna för yoga

Här är några av de bästa apparna, som alla kan laddas ner från iOS- och Androidbutikerna, för att närma sig yoga för första gången eller för att fördjupa övningen på egen hand. De har olika tillvägagångssätt och funktionalitet, men alla syftar till att uppnå en perfekt balans mellan kropp och själ. Allt du behöver göra är att ladda ner en app så är du redo att börja.

Asana Rebel

Appen utformades av ett team av träningsexperter och fokuserar därför främst på den fysiska aspekten av disciplinen. Målet är att gå ner i vikt och komma i form med hjälp av övningar inspirerade av yogans asanas (positioner). Det är ett mycket motiverande tillvägagångssätt som utan tvekan kan vara ett positivt incitament för att påbörja och bibehålla ett träningspass, samtidigt som det är optimalt för alla dem som skulle vilja närma sig yogan men är rädda för att inte vara helt i samklang med dess mer meditativa och andliga dimension.

När appen väl är nedladdad ber den dig ange dina längd- och viktparametrar samt din konditionsnivå och den vikt du vill uppnå.

Med utgångspunkt från dessa värden skapas sedan en personlig dagsplan, baserad på över hundra olika träningspass. Du kan välja olika träningspass med olika intensitet och längd. Nedladdningen är gratis, men tillgång till innehållet är endast möjligt med ett månads- eller årsabonnemang.

Down Dog

Down Dog är kanske den mest kända yogaappen och har fått sitt namn från den förmodligen mest kända asanasen, den nedåtgående hunden. När du har laddat ner den ber appen dig omedelbart att ange din erfarenhetsnivå, så att du kan välja mellan två nybörjarnivåer (de som aldrig har gjort yoga och de som redan har tagit några lektioner), två mellannivåer (de som är redo för mer komplexa positioner och de som känner sig bekväma med nästan alla asanas) och slutligen en avancerad nivå.

Du kan välja mellan olika stilar och till och med i vilken takt du vill träna, från den långsammaste till den snabbaste. Det är också möjligt att fokusera på olika aspekter, t.ex. att stärka en specifik kroppsdel, förbättra balansen, öka flexibiliteten eller fokusera mer på andningen.

Pocket Yoga

Pocket Yoga sammanfattar kärnan i alla yogaappar: möjligheten att ha den dagliga övningen nära till hands på din smartphone, som du kan ta fram närhelst du har tid för ditt välbefinnande under dagen. Det specifika med den här appen är att den innehåller mycket tydliga audiovisuella instruktioner som guidar användaren steg för steg genom uppbyggnaden av ställningarna.

Appen innehåller också ett lexikon över ställningarna, så att du kan bekanta dig med dem och se till att du utför dem på rätt sätt. Därför är den särskilt lämplig för nybörjare, men kan också vara ett praktiskt verktyg för dem som redan är bekväma med de olika asanas. Appen följer också din träning och övervakar dina framsteg och hur många kalorier du förbränner under varje träningspass.Bakgrundsmusiken kan väljas från ett särskilt bibliotek.

Daily Yoga

Daily Yoga kombinerar de klassiska funktionerna i en yogautomat med en gemenskap av yoginis från hela världen. Den här appen är särskilt populär eftersom du kan hålla kontakten och dela dina framsteg med andra, vilket är ett bra sätt att motivera dig själv att fortsätta dina ansträngningar och nå dina mål.

När du laddar ner appen måste du välja ditt mål, t.ex. att gå ner i vikt, förbättra din muskeltonus, meditera etc. Sedan presenteras du för ett antal olika sekvenser. Därefter presenteras olika asana-sekvenser som är specifika för ditt mål, lämpliga för olika erfarenhetsnivåer och tydligt markerade så att du kan göra ett välgrundat val. Alternativt kan du få tillgång till ett standardprogram för daglig träning.

Yoga på 5 minuter

Det speciella med den här appen är att den har ett stoppur som håller koll på tiden för varje session, som inte överstiger fem minuter, precis som namnet lovar. Det är därför den perfekta appen för dem som vill motivera sig själva och genomföra korta träningspass, som kanske kan upprepas under dagen, till exempel när de vaknar, under lunchrasten eller innan de somnar.

Denna app är särskilt användbar för dem som vill integrera träning med fokus på specifika sekvenser och som kan räkna med de omfattande förklaringar som appen själv ger. Varje session innehåller en kombination av enkla asanas som är inom räckhåll för alla, och varje asanas förklaras med bilder och exakta instruktioner. När du har laddat ner appen har du tillgång till en gratis provperiod, varefter du kan välja att teckna ett månadsabonnemang eller en engångsbetalning.

Simply Yoga

Simply yoga: budskapet i denna app kunde inte vara tydligare och mer direkt, med ett gränssnitt och navigeringsvägar som är extremt intuitiva och därför mycket lätta att använda. Det mesta av innehållet är tillgängligt gratis, medan endast en del av det kräver att du betalar en prenumeration, vilket också gör att du kan använda appen utan den irriterande förekomsten av reklambanners.

När du har startat appen kan du välja mellan två huvudavdelningar, Klassiska rutiner och Senaste rutiner, där du sedan kan välja hur länge du vill utföra övningen, guidad av mycket förklarande videor, med ljudförklaringar på engelska. Alternativt kan du i avsnittet Streaming hitta många sessioner med olika lärare, som rör olika yogastilar och vars längd alltid är väl angiven. På så sätt kan du välja din egen rutin varje dag och få tillgång till olika funktioner och gratis innehåll som kan skräddarsys efter dina behov.


Lämna en kommentar