Den bästa Linux-installationen för att ersätta Windows Vista och XP

Äldre maskinvara kanske inte fungerar bra för Windows 10. Även om alla vanliga datorer som tillverkats efter ungefär 2012 kommer att köra Windows 10, får du bästa prestanda på gamla datorer genom att installera Linux med låg vikt skrivbordsmiljöer.


Varför hårdvara spelar roll

Äldre hårdvara präglas av tre stora begränsningar: Processorarkitektur, minne och ledigt diskutrymme.

Av dessa tre attribut är arkitektur viktigast. De flesta moderna operativsystem är som standard en 64-bitars processor. Mycket äldre datorer erbjuder bara en 32-bitars processor, vilket därför kräver ett 32-bitars operativsystem.

Intressant nog täcker Windows 10: s minimikrav för maskiner som är källor från ett decennium sedan:

 • Processor: 1 gigahertz (GHz) eller snabbare processor eller SoC
 • 1-gigabyte (GB) för 32-bit eller 2 GB för 64-bit
 • Hårddiskutrymme: 16 GB för 32-bitars OS 20 GB för 64-bitars OS
 • Grafikkort: DirectX 9 eller senare med WDDM 1.0-drivrutin
 • Display: 800x600

Men även om datorer med 4 GB RAM och 30 GB diskutrymme i teorin kan stödja alla moderna operativsystem, fungerar de nyaste operativsystemen bäst med 8 GB RAM och 100 GB eller mer öppet diskutrymme. Äldre datorer i nedre delen av nivån fungerar bra med specifika Linux-konfigurationer.

Välj en Linuxresurs med låg resurs

För det mesta bör ditt val av en Linux-distribution för en äldre dator fokusera på skrivbordsmiljön. En DE är det grafiska användargränssnittet för operativsystemet. Linux-distributioner - och det finns hundratals av dem - påverkar vanligtvis inte kvaliteten på upplevelsen under huven. Olika DE kräver dock olika resursnivåer, så en avancerad DE som KDE kommer att förbli smärtsamt medan samma distribution, på samma dator, med en low-end DE kommer att flyga.

DE med låg resurs

 • LXDE

 • XFCE

 • LXQT

Hög resurs DE

 • KDE

 • Undulat

Du har tre bra alternativ:

 • XFCE är en respektabel, lätt DE med ett rent övergripande utseende, bra anpassningsalternativ och en serie DE-specifika verktyg. Det källor till början av 1990-talet; även om det är ganska intuitivt, kartläggs det inte rent till metaforerna i Windows eller Mac.
 • LXQT är också lätt. Det liknar visuellt motiven i Windows XP, så det är en bra kandidat för någon som kan kämpa med nya tillvägagångssätt för stationär dator.
 • Om LXQT ser ut som Windows XP, LXDE ser ut som Windows Vista. Det är lite mer visuellt tilltalande, med mer glasiga designelement som standard.

En mellanliggande DE, som kanel eller MATE eller Deepin, kan fungera tillräckligt bra, men beroende på din hårdvara kan du se någon prestationshit.

Undvik alltid höga resurs-DE för äldre hårdvara.


Val av programvara

Distributioner erbjuder stora programkataloger, men se upp - att installera vissa appar kan skapa ett oproportionerligt stort systemdrag. Om du installerar LXDE som din DE, men sedan installerar en stationär app som ingår i KDE-sviten, kommer din dator att ladda ner och installera en betydande del av KDE, som aktiveras och körs för att stödja den appen.

Din programkatalog visar vanligtvis vilka beroenden en applikation kräver. Håll ett öga på dem. En app som är beroende av en annan DEs infrastruktur kan mycket väl installeras korrekt och köras korrekt på din dator - men till ett pris i den totala systemresursförbrukningen.


Tänk på skalet

Den snabbaste Linux-miljön är den utan DE. Linux fungerar bra från kommandoraden och många olika appar, inklusive Lynx-webbläsaren, fungerar från ett skal.

Lämna en kommentar