Vad du kan göra om du har glömt ditt Windows Vista-lösenord

Har du glömt ditt Windows Vista-lösenord? Känn dig inte deppig, för du är inte ensam. Vi bör göra våra lösenord svåra att gissa, men ibland gör vi dem så svåra att ingen, inte ens vi själva, kommer ihåg dem.

Foto av Kyle Glenn på Unsplash

Det finns flera sätt att hitta eller återställa ditt glömda Vista-lösenord:


Använd din Windows Vista-återställningsskiva

Om du någon gång tidigare skapade en skiva eller diskett för återställning av Windows Vista-lösenord så lönade det sig att du var proaktiv! Nu är det dags att använda den.

Din disk för återställning av lösenord fungerar fortfarande även om du har ändrat ditt Windows Vista-lösenord.

Prova att göra några gissningar

Innan du hoppar över detta till synes uppenbara råd, ta en titt på några av dessa idéer. Om du inte redan har gjort det, prova några kvalificerade gissningar innan du går vidare till mer komplicerade sätt att få tillbaka ditt lösenord.

De flesta lösenord, till och med komplicerade lösenord, är ofta inspirerade av vardagliga saker i våra liv, så du kanske kan komma ihåg ditt lösenord genom att fundera på hur du kom på det.

Är det möjligt att ditt Vista-lösenord skapades med:

  • Ditt namn?
  • Namnet på en familjemedlem eller vän?
  • Ett husdjurs namn?
  • En födelsedag?
  • Ditt hem- eller arbetsadress?
  • Något från din barndom?
  • En favoritmat?
  • Ett ofta uppringt telefonnummer?
  • Någon kombination av ovanstående idéer?

Ofta kan det också vara så att man bara använder ett par olika variationer av sina lösenord då det kan vara jobbigt att komma ihåg en massa olika lösenord till allt man loggar in på. Tänk efter om det kan vara så att du har samma lösenord någon annanstans.


Be en administratör ändra det

Om du delar din dator med någon annan kan den personen ha åtkomst på administratörsnivå, vilket innebär att de kan ändra ditt Vista-lösenord åt dig.

Om du är den enda användaren av datorn kommer det här rådet uppenbarligen inte att göra dig mycket nytta. Detta gäller förmodligen för de flesta eftersom de flesta av oss är ensamanvändare av våra datorer.


Använd denna hack-lösning för att återställa ditt Vista-lösenord

Nu går vi in ​​på de seriösa grejerna. Det är inte omöjligt, inte ens för nybörjaren, bara mycket mer komplicerat än att gissa.

Om du har provat de enklare idéerna ovan och ingenting har fungerat, följ vår vägledning om hur du återställer ett Windows Vista-lösenord. Ja, det finns få kommandon att utföra och du kan behöva göra några saker du aldrig har gjort tidigare, men det är väldigt enkelt och gör nästan alltid susen.

Hacka in i datorn med ett program för återställning av lösenord

Om du inte kommer ihåg ditt glömda Vista-lösenord, du har ingen disk för återställning av lösenord, du är den enda användaren på din dator och återställningstricket fungerade inte, då är det dags att gå vidare till dedikerad återställning med återställningsprogramvara.

Windows-program för återställning av lösenord är gratis programvaruverktyg som är utformade för att återställa/radera ditt lösenord eller återställa det gamla lösenordet. De är inte de enklaste programmen i världen att använda, men om du kan följa steg-för-steg-anvisningar är ett program för lösenordåterställning nästan säkert en lösning för att få dig ur denna situation.

Kan du fortfarande inte hitta ditt Windows Vista-lösenord?

Om du fortfarande inte kan komma in i Windows Vista, även efter att ha testat alla gratisprogram för lösenordsåterställning, måste du göra en ren installation av Windows. Den här typen av återställning raderar allt på din dator, inklusive lösenordet du inte kommer ihåg.

Detta är ett drastiskt och destruktivt steg, men om du har glömt ditt Vista-lösenord och inte kan komma in på något annat sätt garanterar en ren installation att din dator kommer tillbaka till fullt fungerande skick.

Vad du ska göra efter att du har återställt ditt lösenord

När du har listat ut ditt lösenord eller återställt det för att skapa ett annat bör du tänka på hur du kan undvika detta i framtiden. Det sista du vill ska hända är att upprepa dessa återställningsmetoder igen om några månader när du stöter på samma situation.

Förutom att göra en lösenordsåterställningsskiva, som beskrivs längre upp i artikeln, är det näst bästa sättet att se till att du alltid kan komma in i Windows att skriva upp ditt lösenord någonstans. Istället för att skriva ner det bredvid din dator eller komma ihåg ett komplext lösenord i minnet, överväg att lagra det i en lösenordshanterare. Se bara till att använda en som har mobilåtkomst så att du kan hitta ditt lösenord utan att behöva komma åt Windows.

Ett annat sätt att säkerställa att du alltid har tillgång till din dator är att ställa in automatisk inloggning i Vista. Detta låter din dator lagra lösenordet så att allt du behöver göra är att starta din dator för att logga in på ditt användarkonto - inget lösenord behövs! Detta är definitivt inte ett säkert sätt att använda din dator men det är ett alternativ.

Lämna en kommentar