Denna iPhone blir ”vintage” den 1 januari 2022


En välkänd iPhone är på väg att bli "vintage", men vilken är det, vad betyder det och vad innebär definitionen för Apple?

En indiskretion kastar ljus över Apples nästa iPhone som kommer att utöka listan över produkter som anses vara "vintage". Det finns inget officiellt ännu, men logiken stöder ryktet, så det är värt att veta vilken iPhone vi talar om och vad "vintage"-märkningen innebär för Apple.

Vintage och föråldrad är två vanliga definitioner i vårt samhälle, och det är också Cupertino-gigantens politik, men de definierar var och en av dem mycket tydligt. Det är därför ingen överraskning att iPhone 6 Plus, smarttelefonen i fråga, kommer att bli vintage, enligt rykten från och med den 1 januari 2022. Det är ännu inte dags för den att ansluta sig till listan över föråldrade iPhones, som i själva verket inte är så omfattande som listan över iPhones som anses vara vintage. Märkligt nog är den "vanliga" iPhone 6, med sin 4,7-tumsskärm, fortfarande långt ifrån vintage-märkningen, men det finns en förklaring till det också.

iPhone 6 Plus är nästan vintage, iPhone 6 är det inte

Det är inte officiellt ännu, men enligt rykten kommer iPhone 6 Plus att läggas till i listan över vintage-iPhones i slutet av den här månaden - vilket också är slutet av året. För närvarande omfattar vintage iPhones: vissa iPhone 4s och iPhone 4s, iPhone 5 och iPhone 5c, medan den kommer att ansluta sig till listan iPhone 6 från och med den 1 januari 2022.

Iphone 6-sortimentet tillkännagavs den 19 september 2014. Den senaste stora uppdateringen för iPhone 6-serien gjordes 2019, då iOS 13 släpptes. Apple garanterar alla sina smartphones fem års uppdateringar från och med den officiella lanseringen, och därför har iPhone 6-sortimentet fått den här tjänsten fram till 2019.

Anledningen till att iPhone 6 inte blir gammal från och med den 1 januari 2022, till skillnad från Plus-varianten med större skärm, är att den har sålts under längre tid. iPhone 6 Plus försvann från Apples världsomspännande listor 2016, medan marknadsföringen av den "vanliga" iPhone 6 fortsatte i vissa regioner i världen fram till 2018, så logiskt sett borde den komma med i årgångslistan 2023.


Vintage och föråldrat, vad är skillnaden

Normalt sett avser "vintage" föremål som är daterade ett tjugotal år tillbaka i tiden, då de blev kultföremål, antingen för att de tillverkades av högkvalitativa material (som ett fint vin) eller för att de satte ett sådant avtryck i den kollektiva föreställningen att de årtionden senare anses vara värdefulla och oefterhärmliga.

Inom teknikområdet, särskilt för Apple, är det en vintageprodukt som Apple har slutat distribuera för försäljning i mer än fem år men mindre än sju år. När en enhet märks som föråldrad av Apple upphör stödet för hårdvara, och officiella eller auktoriserade reparationsverkstäder kan inte beställa reservdelar, helt enkelt för att de inte längre tillverkas, så de kommer inte att kunna få tag på dem ens genom det nyligen tillkännagivna gör-det-själv-programmet.

För närvarande omfattar föråldrade iPhones första generationens iPhone, 3G och 3GS, samt vissa iPhone 4s och 4s.


Lämna en kommentar