Dropbox ger alla en lösenordshanterare, men den är inte perfekt


Dropbox kommer att erbjuda en lösenordshanterare till alla sina användare från och med april, även till dem som har en kostnadsfri plan, men den nya funktionen kommer att ha en stor begränsning.

Med den boom av cyberattacker som vi har bevittnat under de senaste månaderna är det nu uppenbart för alla att det är en gyllene regel att använda starka, ständigt föränderliga lösenord och hantera dem med en bra lösenordshanterare för att få en (något) rofylld sömn efter att ha surfat på internet och använt våra favoritmobilappar.

Marknaden för lösenordshanterare, dvs. programvara som samlar alla våra lösenord i ett enda kassaskåp och matar in dem åt oss när vi behöver det, har faktiskt varit i rörelse under några månader. Det första tecknet var ändringen av erbjudandet från LastPass, förmodligen den mest kända lösenordshanteraren tillsammans med 1Password. I augusti förra året inkluderade den välkända molnhostingplattformen Dropbox en lösenordshanterare i alla sina betalplaner. Nu meddelar Dropbox själv att denna lösenordshanterare även kommer att erbjudas till gratiskunder, dvs. alla som har ett Dropbox-konto: över 600 miljoner användare världen över, varav cirka 14 miljoner betalar. Dropbox kostnadsfria lösenordshanterare har dock en stor begränsning.

Dropbox Password Manager: erbjudandet för gratiskunder

Gratisversionen av Dropbox Password Manager lanseras i april och kommer att erbjuda samma kryptering som betalversionen, vilket innebär att lösenord och inloggningsuppgifter för webbplatser och appar kommer att skyddas och endast vara tillgängliga för användare.

Det kommer att finnas det ständigt närvarande tillägget för de stora webbläsarna, som fyller i inloggningsuppgifterna åt oss varje gång vi behöver gå in på ett onlinekonto. Dropbox erbjudande är därför i linje med de viktigaste konkurrenternas.

Den stora begränsningen, faktiskt mycket stor, för gratisversionen är att du bara kan lagra 50 lösenord: de som behöver spara fler måste byta till en betald Dropbox-plan. I dag är 50 lösenord en mycket strikt gräns för en genomsnittlig användare som loggar in på dussintals webbplatser och appar.


Dropbox Password Manager: delning av lösenord

En av de positiva funktionerna i Dropbox kostnadsfria Password Manager är dock möjligheten att dela lösenord med andra användare. Detta är till exempel användbart för att dela lösenord för Netflix eller andra streamingplattformar.


Lämna en kommentar