UDF-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med UDF-filtillägget är sannolikt antingen en Universal Disk Format-fil eller en Excel-användardefinierad funktionsfil.

UDF är ett vanligt filsystem som används av optiska mediebrännprogram för att lagra filer på skivor, så det faktiska UDF-filtillägget (.UDF) kanske inte är så vanligt. Istället, även om programmet som bränner kommer att göra det med UDF-standarden, associerar det troligen filen med sig själv genom att lägga till ett annat filtillägg till slutet av filnamnet.

Vissa UDF-filer kan istället vara Excel-användardefinierade funktioner skapade av Microsoft Excel som kommer att utföra vissa fördefinierade funktioner när de öppnas. Andra kan vara Ricoh-adressböcker som innehåller användarinformation.

UDF är också en förkortning för vissa orelaterade tekniska termer som unik databasfil, användardefinierad funktion, användardefinierad typsnitt och extremt djupt fält.


Hur man öppnar en UDF-fil

Universal Disk Format-filer som har UDF-tillägget kan öppnas med hjälp av Nero eller ett filuppackningsverktyg som PeaZip eller 7-Zip.

UDF-skript som är Excel-användardefinierade funktioner skapas och används av Microsoft Excel via det inbyggda Microsoft Visual Basic for Applications-verktyget. Detta är tillgängligt via Alt + F11 genväg i Excel men det faktiska skriptinnehållet existerar antagligen inte med .UDF-filtillägget, utan lagras istället i Excel.

UDF-filer som är Ricoh-adressbokfiler kräver den nu avvecklade SmartDeviceMonitor for Admin-programvaran från Ricoh. Du kanske kan öppna UDF-filen med deras nyare Device Manager NX Lite-verktyg eller med den äldre SmartDeviceMonitor for Admin, som du hittar på Softpedia.

UDF-filer i MS Excel har potential att lagra skadliga skript. Var försiktig när du öppnar körbara filformat som detta som du har fått via e-post eller laddat ner från webbplatser som du inte känner till. Se vår lista över körbara filtillägg för en lista över filtillägg som ska undvikas och varför.

Använd Notepad eller en annan textredigerare för att öppna UDF-filen. Många filer är endast textfiler, vilket betyder oavsett filtillägg, en textredigerare kan kanske visa filens innehåll korrekt. Detta är kanske inte fallet med UDF-filer men det är värt ett försök.

Hur man konverterar en UDF-fil

UDF-formatet används ofta för lagring av data på skivor, men att konvertera filformatet till ett mediefilformat är inte hur du vill göra det. Om du till exempel vill "konvertera" UDF till MP4 eller ISO är det bäst att använda en videofilkonverterare eller ett DVD-rippningsprogram.

Tänk på en skiva som du vill spara som en ISO eller i ett videoformat som MPEG. Det bästa sättet att göra detta om du behöver data i ISO-format är att använda ett program som BurnAware.

Behöver ditt UDF-innehåll vara i ett videofilformat? Du kan rippa bort innehållet på en skiva och lagra det i ett spelbart videoformat som MP4 eller AVI, med ett program som Freemake Video Converter.

För att konvertera UDF till CSV, om du har en Ricoh-adressbokfil, krävs programvaran SmartDeviceMonitor for Admin från Ricoh. Som nämnts ovan är den programvaran inte längre tillgänglig från Ricoh men du kanske kan använda den normalt från Softpedia-länken ovan eller med Device Manager NX Lite-programmet.

Om du till exempel letar efter en filsystemkonverterare som kan konvertera UDF till NTFS eller FAT32, försök att formatera partitionen med Diskhantering. Tänk på att vissa enheter inte stöder alla möjliga filsystem.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om din fil inte öppnas enligt beskrivningen ovan är det troligtvis inte en Universal Disk Format-fil eller en Excel User Define Function-fil. Istället har du förmodligen en fil som inte riktigt slutar med filtillägget ".UDF" utan istället något som bara ser ut.

Till exempel är PDF-filformatet väldigt populärt och stavas på nästan exakt samma sätt som .UDF. PDf-filer kan dock inte öppnas med UDF-öppnare, och UDF-filen öppnas inte i PDF-visare.

Samma koncept gäller för många andra filformat och filtillägg, som UD-filer som är OmniPage User Dictionary-filer som används med OmniPage-programvaran; DAZ-användarfiler som använder suffixet DUF; och MagicISOs Universal Image Format som använder UIF-filtillägget.

Poängen här är att dubbelkontrollera filtillägget om du inte kan öppna din UDF-fil. Det finns en god chans att du har att göra med ett liknande stavat men helt annorlunda filformat som bör behandlas som sådant. Undersök filtillägget för din specifika fil för att hitta vilka program som kan öppna eller konvertera filen.


Lämna en kommentar