Galaxy Note 8, Galaxy S8+, Galaxy S8, vad ska du välja?

#

Revolutionen är fullbordad. Inom loppet av bara fem månader har Samsung helt ändrat ansiktet på sina toppmodeller och gett en frisk fläkt åt telefonivärlden. Det har gått så mycket tid från lanseringen av Galaxy S8 och S8+ (mars 2017) till presentationen av Galaxy Note 8 (augusti 2017).

Samsung har satsat allt på designen och förändrat sina enheter i grunden. Den behöll vissa funktioner, till exempel den böjda skärmen i kanterna, men ändrade allt annat fullständigt. Fingeravtryckssensorn har flyttats till baksidan, de övre och nedre ramarna är praktiskt taget obefintliga och sensorn kan använda irisskanning eller ansiktsigenkänning för att låsa upp smarttelefonen. En helt omarbetad design, med det unika med Infinity Display, den nya skärmen med ett bildformat på 18,5:9, som är särskilt utformad för att dra full nytta av tv-serier och videospel.

Alla tre smartphones har dessa funktioner gemensamt och markerar en gräns mot alla andra enheter från det sydkoreanska företaget. Det är inte lätt att välja mellan Galaxy S8, Galaxy S8+ och Galaxy Note 8: även om de har en mycket likartad design har varje smartphone sina egna särdrag. Därför är det nödvändigt att känna till de tekniska specifikationerna för alla tre enheterna innan du köper dem för att kunna jämföra dem på bästa möjliga sätt och förstå vilken som bäst uppfyller dina behov. Här är en jämförelse mellan Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ och Galaxy Note 8.


Tekniska specifikationer Galaxy S8, S8+ och Galaxy Note 8

För att jämföra smartphones måste du börja med deras tekniska specifikationer. Även om vi i det här fallet talar om tre ganska lika enheter.

Vi börjar med den senaste enheten som lanserats på marknaden: Galaxy Note 8. Samsungs nya phablet i toppklass drivs av ett Exynos 8895-chipset, med stöd av 6 GB RAM och 64 GB internt lagringsutrymme. Samsung Galaxy S8+ har samma SoC, Exynos 8895-chipsetet, som stöds av 4 GB RAM och 64 GB internt lagringsutrymme, som kan utökas med ett microSD-kort upp till 2 TB.

Samsung Galaxy S8 har samma specifikationer som Plus-versionen: Exynos 8895-chipset som stöds av 4 GB RAM och 64 GB internminne som kan utökas med ett microSD-kort på upp till 2 TB.

Skärm och ergonomi

Storleken gör skillnad. Särskilt när det gäller smartphones. Det är numera accepterat att smartphones i toppklass ska ha minst en skärm på 5,5 tum. Samsung har gått ett steg längre och tack vare Infinity Display har man lyckats öka skärmens storlek samtidigt som smarttelefonen krymper. Den nya designen och avsaknaden av ramar är orsaken till detta. Logiskt sett har både Note 8 och Galaxy S8 och S8+ en Infinity Display, men med olika dimensioner.

Vi börjar med den minsta, Samsung Galaxy S8. Enheten har en 5,8-tums diagonal skärm med en upplösning på 2960 x 1440 pixlar och 570ppi. Galaxy S8+ har å andra sidan en 6,2-tums diagonal skärm med en upplösning på 2960 x 1440 pixlar och 529ppi. Slutligen har Galaxy Note 8 en 6,3-tums diagonal skärm med en upplösning på 2960 x 1440 pixlar och 522ppi.

När det gäller ergonomin erbjuder alla tre smarttelefonerna ett bra grepp, men bäst är förmodligen Galaxy S8, som tack vare sin mindre storlek gör det lättare att nå fingeravtrycksläsaren på baksidan.


Fotografering

Den stora skillnaden mellan Note 8 och Galaxy Note 8 är fotofacket. Det är första gången Samsung har monterat en dubbel bakre kamera på en smartphone och Galaxy Note 8 är en av dem.

Galaxy Note 8 är den första smarttelefonen med dubbla bakre kameror. Galaxy Note 8 har en dubbel bakre kamera med 12 megapixel. Båda sensorerna är stabiliserade, men det finns skillnader. Det första objektivet är ett 24 mm vidvinkelobjektiv, medan det andra är ett teleobjektiv. Tack vare de två objektiven är det möjligt att ta bilder med bokeh-effekt. Filmer spelas däremot in i upp till 4K-upplösning. Kameran på framsidan är en 8-megapixelkamera.

Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ har samma fotografiska avdelning. På baksidan finns ett 12-megapixelobjektiv med optisk stabilisering som spelar in videor med en upplösning på upp till 4K. På framsidan finns en 8-megapixelkamera.


Batteri och tillbehör

En funktion som inte får underskattas är batteriet. Alla tre smartphones har ett mycket kraftfullt tekniskt fack som kräver tillräckligt med ström för att fungera. Galaxy S8 har ett batteri på 3 000 mAh, medan Galaxy S8+ har ett batteri på 3 500 mAh. I Galaxy Note 8 har Samsung gjort ett mycket speciellt val och monterat ett batteri på 3 300 mAh. Mindre än Plus-versionen av Galaxy S8, trots bättre specifikationer. Det koreanska företaget har förmodligen gjort ett bra jobb när det gäller att optimera hård- och mjukvara.

När det gäller tillbehör har Galaxy Note 8 en speciell funktion som de andra två smarttelefonerna inte har: SPen. Stylus, en unik funktion i Note-serien, förbättrar enheten och ökar antalet saker du kan göra med smarttelefonen. Du kan till exempel ta reda på innebörden av utländska ord genom att helt enkelt föra pennan mot skärmen, eller så kan du rita animerade GIF:er på skärmen och skicka dem till dina vänner.

Pris

När det gäller priserna måste du göra en åtskillnad: mellan priset på Samsungs webbplats och gatupriset kan skillnaderna vara så mycket som 100-200 euro. I den här guiden tar vi dock utgångspunkt i de priser som det sydkoreanska företaget rapporterar på sin webbplats.

För att köpa Galaxy S8 måste du betala 829 euro, medan priset för Galaxy S8+ är 929 euro. Med Galaxy Note 8 har Samsung för första gången närmat sig 1 000 euro-gränsen. Smartphonen kostar faktiskt 999 euro.

Vilken smartphone du ska välja

Och nu kommer vi till den svåraste delen. Att bestämma sig för vilken som är bäst. Utan att vara rädda för motsägelser kan vi säga att Galaxy Note 8 är bäst, särskilt när det gäller de tekniska funktionerna. Förutom 6 GB RAM har den också en dubbel bakre kamera, vilket de andra två enheterna inte har. Framför allt garanterar 6 GB RAM hög prestanda utan några kompromisser och med möjlighet att använda många program samtidigt. Med SPen kan du också interagera med skärmen på ett innovativt sätt med hjälp av särskilda funktioner. Den enda nackdelen är batteriet, som kanske är lite väl begränsat för enhetens interna komponenter. Om du har en budget och letar efter den bästa smarttelefonen för jobbet är Galaxy Note 8 det självklara valet.

Om du däremot tycker att Note 8:s skärm är för stor kan du välja Galaxy S8. Prestandan är något lägre, men du kan fortfarande använda smarttelefonen med alla typer av applikationer. Och när det gäller pengar sparar du 170 euro, vilket alltid kan komma väl till pass.

Lämna en kommentar