Hur du åtgärdar D3dx9_38.dll hittades inte eller saknas fel

Filen d3dx9_38.dll är en av många DLL-filer som finns i Microsoft DirectX-programvarusamlingen. Detta innebär att d3dx9_38.dll-problem orsakas på ett eller annat sätt av ett problem med DirectX.

Eftersom de flesta Windows-baserade spel och avancerade grafikprogram använder DirectX, visas d3dx9_38.dll-fel vanligtvis bara när du använder dessa program.

Instruktionerna i den här artikeln gäller Windows 10, 8, 7, Vista, 2000 och XP. Något av Microsofts operativsystem sedan Windows 98 kan påverkas av d3dx9_38.dll och andra DirectX-problem.


D3dx9_38.dll-fel

Det finns flera sätt som d3dx9_38.dll-fel kan visas på din dator. Flera av de vanligaste specifika d3dx9_38.dll-felmeddelandena listas nedan.

 • D3DX9_38.DLL hittades inte
 • Filen d3dx9_38.dll hittades inte
 • Filen d3dx9_38.dll saknas
 • D3dx9_38.dll hittades inte. Ominstallering kan hjälpa till att åtgärda detta

Även om d3dx9_38.dll-felmeddelandet kan gälla för alla program som använder Microsoft DirectX, är videospel den allmänna gängan. Oavsett om det är ett spel eller en vanlig applikation, kan d3dx9_38.dll-fel visas när som helst som DLL-filen efterfrågas, som när du startar spelet eller programmet eller när den installeras först.

Hur du åtgärdar D3dx9_38.dll fel

Ladda inte ner d3dx9_38.dll DLL-filen separat från någon "DLL-nedladdningssida". Det finns ett antal olika anledningar till att det aldrig är en bra idé att ladda ner DLL-filer från dessa webbplatser. Om du redan har laddat ner d3dx9_38.dll tar du bort den från var du än lägger den och fortsätter med dessa steg.

 1. Starta om datorn om du inte har gjort det ännu. D3dx9_38.dll-felet kan vara ett fel och en enkel omstart kan rensa upp det helt.

 2. Installera den senaste versionen av Microsoft DirectX. Chansen är stor att uppgradering till den senaste versionen av DirectX kommer att fixa felet d3dx9_38.dll hittades inte.

  Microsoft släpper ofta uppdateringar till DirectX utan att uppdatera versionsnummer eller bokstav, så se till att installera den senaste versionen även om din version är tekniskt densamma.

 3. Förutsatt att den senaste DirectX-versionen från Microsoft inte fixar d3dx9_38.dll-felet du får, leta efter ett DirectX-installationsprogram på ditt spel eller applikations-CD eller DVD. Vanligtvis, om ett spel eller annat program använder DirectX, kommer programutvecklarna att inkludera en kopia av DirectX på installationsskivan.

  Ibland, men inte ofta, passar DirectX-versionen på skivan bättre för programmet än den senaste versionen som finns online.

 4. Avinstallera spelet eller programvaran och installera om det igen. Något kan ha hänt med filerna i programmet som fungerar med d3dx9_38.dll och en ominstallation kan göra tricket.

  Ibland tar det inte riktigt bort varje enskild rest av programmet att avinstallera ett program via det vanliga avinstallationsprogrammet. Dessa kvarvarande filer kan fortfarande orsaka DLL-fel, så det är bäst att se till att de verkligen tas bort innan du installerar om programmet, vilket du kan göra med ett av dessa kostnadsfria verktyg för avinstallationsprogram.

 5. Återställ filen d3dx9_38.dll från det senaste DirectX-paketet. Om ovanstående felsökningssteg inte har fungerat för att lösa ditt d3dx9_38.dll-fel, försök att extrahera d3dx9_38.dll-filen separat från DirectX-paketet.

 6. Uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort. Även om det inte är den vanligaste lösningen kan det i vissa situationer korrigera detta DirectX-problem att uppdatera drivrutinerna för grafikkortet på din dator.


Lämna en kommentar