Hur man använder ledigt utrymme, ett alternativ till diskrensning i Windows 10

Rensa upp filerna på din Windows-dator och frigör lagringsutrymme på hårddisken med verktyget Free Up Space i Windows 10. Verktyget raderar tillfälliga filer, systemloggfiler, tidigare Windows-installationsfiler och andra filer som Windows inte gör behöver.

Instruktionerna i den här artikeln gäller Windows 10.


Ett alternativ till Windows Cleanup Utility

Under Windows Update i april 2018 avskaffade Microsoft verktyget Diskrensning och ersatte det med verktyget Free Up Space. Om din dator har Windows 1903-uppdateringen 10 är verktyget Free Up Space installerat på din dator. Även om diskrensning kan vara tillgänglig på din dator fasas den långsamt ut.

För att ta reda på vilken version av Windows som finns på din dator, öppna Windows inställningar, Välj sedan Systemet > Om oss.

Verktyget Free Up Space fungerar som verktyget Diskrensning. Free Up Space-verktyget söker på en datorns hårddisk efter filer som operativsystemet inte behöver och presenterar en lista med filer som kan raderas på ett säkert sätt. Som med diskrensning väljer du vilka filer du vill ta bort och vilka du vill behålla.

Hur verktyget Free Up Space fungerar

Free Up Space-verktyget skannar en datordiskenhet för onödiga filer. När dessa filer har raderats frigör det utrymme på enheten. När din dator har lite lagringsutrymme skapar det här verktyget snabbt det extra utrymme du behöver.

När verktyget Free Up Space skannar din dator kan det hitta flera typer av filer. Det organiserar dessa filtyper i dessa kategorier:

 • Windows-uppgraderingsloggfiler: Om datorn har problem efter en uppgradering, ta inte bort Windows-uppgraderingsloggfilerna. Dessa filer kan innehålla viktig felsökningsinformation.
 • System skapade Windows felrapporteringsfiler: I de flesta fall är det säkert att ta bort dessa filer. Om datorn har problem behöver du dock dessa filer för att avinstallera uppdateringar och felsöka Windows-problem.
 • Windows Defender Antivirus-filer: Det här är tillfälliga filer och att radera dem påverkar inte programmen som är installerade på datorn.
 • Windows Update Cleanup-filer: Dessa filer är kvar efter en Windows-uppdatering. Om datorn fungerar bra, ta bort dessa filer. Om datorn har problem behöver du dessa för att vända alla Windows-uppdateringar.
 • Miniatyrer: Miniatyrbilder är de små förhandsgranskningsbilderna för filer och mappar som visas i Windows File Explorer. Dessa miniatyrer lagras i en cachedatabas så att du snabbt kan förhandsgranska en fil. Att ta bort miniatyrer frigör diskutrymme, men det tar tid att ladda ner nästa gång du bläddrar bland dina filer.
 • Tillfälliga Windows installationsfiler: Dessa filer innehåller äldre Windows-installationer. Om du inte behöver rulla tillbaka Windows till en tidigare version är det säkert att ta bort dessa filer.
 • Tillfälliga filer: Tillfälliga filer saktar ner datorn. Stäng alla appar innan du tar bort dessa filer. Appar skapar tillfälliga filer för att bearbeta data medan appen är öppen. Dessa tillfälliga filer försvinner när appen är stängd.
 • Papperskorgen korgen~~POS=HEADCOMP: Innan du tar bort innehållet i papperskorgen måste du först återställa alla nödvändiga filer.
 • OneDrive-filer: Om du synkroniserar dina OneDrive-filer till din dator lagras dina filer på två platser. Skapa ytterligare diskutrymme genom att radera filerna på din dator och bara hålla filerna online.
 • Leveransoptimeringsfiler: Leveransoptimeringsfiler är uppdateringar som din dator får från andra datorer i ditt nätverk. Windows 10 rensar leveransoptimeringscache automatiskt men kan lämna kvarvarande filer. Dessa filer är säkra att ta bort.

Så här rensar du upp Windows 10 med verktyget Free Up Space

Verktyget Free Up Space är en del av Windows Storage Sense-funktionen. För att hitta det här verktyget, gå till Windows-inställningarna.

 1. Öppna Windows-inställningar genom att trycka på Vinn + jag. Välj Systemet.

 2. Välja lagring. Slå på skjutreglaget för Storage Sense.

 3. Vänta medan Windows skannar datorn för att hitta filer som kan tas bort för att frigöra diskutrymme.

 4. i Ladda upp utrymme nu markera de objekt som ska tas bort. Läs beskrivningen för varje objekt för att ta reda på vilka typer av filer som kan raderas.

 5. Välja Ta bort filer.

 6. Vänta medan Windows tar bort de markerade filerna.


Lämna en kommentar