Hur man hittar gamla webbplatser och söker i cachade Google-sidor

Hittade du det perfekta sökresultatet bara för att inse att webbplatsen är nere? Ändrades informationen nyligen? Var inte rädd: Du kan använda Googles Power Search för att öppna en cachad version av sidan och ändå hitta den informationen du behöver.

När Google indexerar webbsidor behåller det ögonblicksbilder av sidornas innehåll, så kallade cachade sidor. URL:er uppdateras regelbundet med nya cachade avbilder.

Den här artikeln skapades med hjälp av PC-versionen av Google, men teknikerna som används i den här artikeln fungerar också på mobilversioner av webbplatsen.


Hur man hittar cachade sidor

Det finns två sätt att visa den cachade versionen av en sida på Google. Du kan göra en vanlig sökning på Googles webbplats och sedan öppna den cachade versionen därifrån, eller så kan du lägga till ett ord i din Google-sökning på antingen PC- eller mobilwebbplatserna för att omedelbart öppna den cachade versionen.

Att använda en vanlig Google-sökning för att hitta den cachade sidan är lika enkelt som att utföra en vanlig sökning. Klicka sedan på en länk för att öppna den cachade sidan.

 1. Sök efter ett ord, en fras eller en hel webbplats.

 2. Leta reda på den specifika sidan i resultaten som du vill ha en cachad version för.

 3. Klicka på Triangeln ovanför sidrubriken och välj sedan Cachad.

Genom att klicka på Cachad visar sidan som när den senast indexerades på Google, men med dina sökord markerade. Den här metoden är extremt användbar om du vill hitta en viss information utan att behöva skanna hela sidan.

Om din sökterm inte är markerad, använd bara Ctrl + F (Windows) eller Kommando + F (Mac) för att hitta ordet/orden.

Du kan också skippa sökresultaten och gå direkt till den cachade sidan genom att lägga till cache: strax före Google-sökningen.

  1. Öppna en ny Google-sökning och skriv cache: (inklusive kolon).

  2. Skriv webbadressen till den sida som du vill se den cachade versionen för. Här är ett exempel:

   cache:youtube.com

   Sökningen är skiftlägeskänslig, så var noga med att skriva "cache" med små bokstäver. Undvik också att lägga till ett mellanslag var som helst, annars kommer sökningen inte att fungera. Du kan också utelämna "www", "http" eller "https" som visas i början av webbadresser.

 • Tryck Enter för att omedelbart öppna den cachade sidan.

Begränsningar av cachar

Tänk på att cacherna visar senaste gången sidan indexerades, så ibland visas inte bilder och informationen blir föråldrad. Beroende på vad du letar efter behöver det dock inte vara ett problem.

Vissa sidor instruerar Google genom att använda ett protokoll som heter robots.txt för att göra historiska sidor otillgängliga. Webbdesigners kan också välja att hålla sidor privata från Google-sökningar genom att ta bort dem från webbplatsindexet (även känt som "noindexing").

Google lagrar bara sidans senaste cache, så om du försöker komma åt en riktigt gammal sida - kanske en som har förändrats mycket eller har varit offline länge - prova Wayback Machine.