Vad är ett internetkafé och hur hittar du ett?

Internetcaféer, även kallade cybercafes eller nätcaféer, är anläggningar som erbjuder datorer med internetåtkomst för allmän användning, vanligtvis mot en mindre avgift.

Cybercaféer kan variera i utseende, allt från vanliga utrymmen fyllda med datorarbetsstationer, till små hålplatser med en enkel dator och uppringt modem, till verkliga kaféer som erbjuder mat och dryck för köp.

Allmän internetanslutning är inte längre begränsad till kaféer. Du hittar datorer med allmän internetanslutning i kopior, hotell, flygplatser, på kryssningsfartyg och mer. Många platser erbjuder också utskrift och skanning.


Vem använder internetkaféer?

Internetkaféer är särskilt användbara för resenärer som bestämde sig för att inte ta med sig bärbara datorer på sin resa. De är vanliga i många länder, och det är ofta billigt att använda deras tjänster, speciellt om du bara kollar e-post, delar digitala foton eller använder VoIP under korta perioder.

I många länder där datorer och internetanslutning inte är allmänt tillgängliga eller överkomliga, erbjuder cybercaféer också en viktig tjänst för lokalbefolkningen. Det kan vara mycket upptagna platser med strikta användningsgränser.

Avgifter för användning av internetkaféer

Internetkaféer debiterar vanligtvis kunder baserat på hur lång tid de använder en dator. De kan debiteras per timme eller till och med minut, och priserna kan variera mycket beroende på plats. Till exempel kan internetåtkomst på ett kryssningsfartyg vara mycket dyrt och anslutningar kanske inte alltid är tillgängliga; se till att du förstår kostnaderna innan du börjar.

Vissa platser kan erbjuda paket för frekventa användare eller de som behöver längre sessioner. Fråga i förväg för att se vad som finns tillgängligt och vad som fungerar bäst för dina behov.


Tips för att hitta och använda ett internetkafé

Gör din forskning hemma innan du reser och ta med en lista över väl värderade cyberkaféer. Reseguider tillhandahåller ofta platser för internetkaféer för resenärer.

Gör en Google-sökning efter cybercaféer i de områden du planerar att besöka. En Google Maps-sökning av din avsedda destination kommer att hitta platser.

Kontrollera i förväg om ett internetcafé fortfarande är öppet. De har ofta ovanliga timmar och stängs av med liten eller ingen anmälan.


Internet Cafe Säkerhetstips

Datorer på internetkaféer är offentliga system, så de är mindre säkra än de du använder hemma eller på kontoret. Vidta extra försiktighetsåtgärder när du använder dem, särskilt om känslig information är inblandad.

Ta med ett USB-minne

Ta med ett USB-minne med dina bärbara program, inställningar och dokument. Du har all din data med dig, men när du kopplar ur USB-minnet finns ingen av dina uppgifter kvar på datorn. Se till att USB-flashminnet har ett antispionprogram och antivirusprogram installerat.

Var dock medveten om att vissa platser kanske inte tillåter dig att använda en personlig USB-enhet på sina system av säkerhetsskäl.

Memorera inloggningsuppgifter

Memorera inloggningsuppgifter för alla system du kan behöva komma åt, till exempel ditt e-postkonto. Leta efter meddelandet från ett system som frågar om du kommer åt från en offentlig eller privat dator och var noga med att välja "offentlig". Detta hjälper till att säkerställa att personlig information inte sparas på datorn när du är klar.

Släck inte på Common-Sense säkerhetsprocedurer

Kom ihåg att din datorskärm kan vara synlig för andra som passerar eller sitter bakom dig. När du är klar med en inloggad session, till exempel e-post, loggar du alltid ut när du är klar så att nästa användare inte av misstag får åtkomst till ditt konto.

Rensa webbläsarhistoriken, tillfälliga filer och kakor när du är klar. Det är bäst att undvika att logga in på webbplatser där du har känslig information, till exempel ditt bankkonto, om det är möjligt.

Internet Cafe Allmänna tips

Gör din cybercaféupplevelse mjukare och effektivare med praktiska råd.

Känna till reglerna

Om du har tekniska problem på datorn, prata med en chef och byta arbetsstation (det blir mycket snabbare än att vänta på teknisk support). Var också medveten om eventuella tidsbegränsningar för användning, annars kan du vara utloggad från systemet medan du är mitt i något viktigt.

Kom ihåg var du är

Om lösenorden du använder för system som du hoppas få tillgång till på ett internationellt cybercafé använder specialtecken, som t.ex. tecken, kan du överväga att ändra dem, eftersom dessa tecken kanske inte är tillgängliga på utländska tangentbord.

Hålla sig frisk

Tangentbord kan innehålla många bakterier och offentliga tangentbord kan vara särskilt dåliga källor för bakterier. Forskare vid University of Arizona fann att det genomsnittliga skrivbordet kan innehålla 400 gånger fler bakterier än den genomsnittliga toalettstolen. Tvätta alltid händerna eller använd en handdesinfektionsmedel efter att ha använt ett offentligt tangentbord.

Eftersom smartphones gör mobilwebben allestädes närvarande ser internetkaféer runt om i världen minskande antal kunder.

Lämna en kommentar