Hur man hittar och använder en Bitcoin-bankomat

En Bitcoin-bankomat (även kallad Bitcoin-kiosk) är en fysisk enhet som används för att ta ut Bitcoin och andra kryptovalutor som kontanter. Användare kan också använda Bitcoin-uttagsautomater för att köpa Bitcoin med pengar och få de köpta kryptokoder skickade till deras programvara eller hårdvaruplånbok.

Bitcoin-bankomater interagerar vanligtvis inte med traditionella banksystem som en vanlig bankomat och skickar och tar emot istället Bitcoin och andra kryptovalutor från en utsedd växlingstjänst.

Vad kan jag göra på en Bitcoin-uttagsautomat

Bitcoin-bankomater tillåter användare att konvertera sina Bitcoin till traditionella verkliga pengar. De kan också användas för att köpa Bitcoin med pengar och få kryptokoiner överförda till sin valda Bitcoin-plånbok. Många Bitcoin-bankomater stöder också andra kryptovalutor som Litecoin och Ethereum.

Vilken typ av Bitcoin-bankomater finns det?

Bitcoin ATM-tillverkning är en industri som fortsätter att växa och det finns många företag som antingen skapar Bitcoin-bankomater eller erbjuder liknande Bitcoin-till-pengar-omvandlingstjänster. Två av de största Bitcoin-bankomaterna är Genesis Coin och General Bytes. Båda dessa företag tillverkar och säljer flera olika Bitcoin ATM-modeller till en mängd olika affärstyper i USA. General Byte exporterar också maskiner till andra länder.

Som med traditionella bankomater kommer Bitcoin-bankomater att variera något beroende på tillverkare men den allmänna funktionaliteten förblir densamma. Vissa kommer också att stödja andra kryptovalutor utöver Bitcoin. General Byte-uttagsautomater stöder försäljning och köp av bland annat Litecoin, Ethereum, Monero, Dash, Dogecoin.

Hur man hittar en Bitcoin-bankomat

Det överlägset enklaste sättet att hitta en Bitcoin-bankomat är att använda Coin ATM Radar, ett gratis onlineverktyg som listar Bitcoin-bankomater i över 60 länder runt om i världen. Allt du behöver göra är att besöka Coin ATM Radar-webbplatsen och söka efter en plats med den inbäddade Google Maps-widgeten. Kartan på huvudsidan upptäcker automatiskt din aktuella position och visar alla bankomater som finns i närheten.

Se till att klicka på en bankomatplats på kartan för att se dess avgifter och driftsbegränsningar. Vissa Bitcoin-uttagsautomater tillåter endast köp av Bitcoin medan andra har både köp- och säljfunktionalitet.

Hur man använder en Bitcoin-bankomat

Medan stegen för att använda en Bitcoin-bankomat kan variera beroende på maskinens tillverkare, kommer processen för att byta Bitcoin ut kontant vanligtvis att se ut så här.

  1. Välj Sälj Bitcoin or Ta ut kontanter alternativ från huvudskärmen.
  2. Ange mängden Bitcoin du vill sälja kontant. Ett snabbt sätt att beräkna hur mycket Bitcoin är värd i dollar är att fråga din mobila enhets digitala assistent. Till exempel "Hej, Cortana. Hur mycket kostar $ 100 i Bitcoin?"
  3. Bitcoin-bankomaten visar antingen en QR-kod på skärmen eller skriver ut en på ett kvitto. Öppna din Bitcoin-plånbok-app på din smartphone, skanna QR-koden och skicka den mängd Bitcoin som krävs till den angivna adressen.
  4. Efter att transaktionen har behandlats ska Bitcoin-uttagsautomaten utvisa de begärda pengarna omedelbart eller så kan den be dig att klicka på en Lös in biljett och skanna ditt papperskvitto som du fick. Efter att ditt kvitto har skannats ska det ge dig dina pengar.

Bitcoin ATM-varningar

Det finns ett par viktiga faktorer att tänka på när du använder en Bitcoin-bankomat.

  • Ingen kontant tillgänglighet - På grund av populariteten hos Bitcoin-bankomater som en metod för att konvertera kryptovalutor till traditionella pengar, kan enheterna ofta ta slut pengar och som ett resultat kommer tillfälligt att inaktivera uttagsfunktionen. Om du planerar att använda en Bitcoin-bankomat inom ett företag som en närbutik rekommenderas det att ringa framåt och kontakta personalen för att se till att pengar finns tillgängliga.
  • Ingen återbetalning - På grund av kryptovalutornas natur och det faktum att de inte hanteras av traditionella banker eller företag är alla transaktioner som görs via en Bitcoin-bankomat oåterkalleliga. Det är oerhört viktigt att dubbel- eller tredubbla kontrollera att din plånbokadress är korrekt när du köper Bitcoin och andra mynt.

Om du skickar cryptocoins till fel adress finns det inget sätt att få tillbaka dem.

  • Höga avgifter - Bitcoin-bankomater kan vara praktiska men de är vanligtvis mycket dyrare än att använda webbtjänster som Coinbase och CoinJar som kan konvertera Bitcoin till kontanter och sätta in det på ditt bankkonto direkt. Bitcoin-bankomater kan ta ut konverteringsavgifter som är mycket högre än de flesta och har också varit kända för att konvertera Bitcoin till kontanter till lägre priser än online-börser.