PTX-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med PTX-filtillägget kan vara en Pro Tools Session-fil som används för att referera till ljudfiler. Tidigare versioner av Pro Tools, version 7 till 9, använder PTF-format för samma ändamål.

Din PTX-fil kan istället vara en E-Transcript-fil. Dessa filer används ofta för att lagra transkriptioner i rättssalen och kan vara antingen i PTX-format eller i en fristående EXE-fil. Den förstnämnda används normalt så att filen kan skickas via e-post (EXE-filer blockeras vanligtvis av e-postservrar).

PaintShop Pro Texture-filer använder också .PTX-filtillägget. Dessa är bilder som används som texturer för objekt och former i PaintShop Pro.

Ett annat filformat som använder PTX-tillägget är Pentax RAW Image-format. Dessa är okomprimerade, obearbetade, råa bildfiler som tagits med en Pentax digitalkamera.


Hur man öppnar en PTX-fil

PTX-filer som är Pro Tools Sessionsfiler öppna med Avid Pro Tools.

I PTX-format kan E-Transcript-filer öppnas med E-Transcript Manager eller gratis, men i skrivskyddat läge, med E-Transcript Viewer. Eftersom de förmodligen är textfiler kan du också hitta en gratis textredigerare som är användbar för att läsa PTX-filen. Liknande .PTZ E-Transcript Bundle-filer kan också öppnas med dessa program.

Om en PTX-fil är en Paint Shop Pro-texturfil kan Corel PaintShop användas för att öppna den.

Pentax RAW-bildfiler använder normalt .PEF-filtillägget, men de i .PTX-formatet kan öppnas med Windows Photos, UFRaw och programvaran som ingår i en Pentax-kamera.

Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna PTX-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program som öppnar PTX-filer, se vår artikel om hur du ändrar standardprogrammet för ett specifikt filtillägg för gör den förändringen i Windows.

Om inget av dessa program öppnar din fil är det möjligt att du bara läser fel filtillägget. Se avsnittet längst ner på denna sida för mer om det.

Hur man konverterar en PTX-fil

En Pro Tools Session PTX-fil kan konverteras till det äldre PTF-formatet med Pro Tools-programvaran, men om du gör det tas bort alla funktioner som endast stöds i det nyare PTX-formatet. Detta kan göras genom Fil > Spara sessionskopia meny.

Kom ihåg att Pro Tools Session-filer inte är ljudfiler. bara referenser till ljudfilerna som används med Pro Tools. Det betyder att du inte direkt kan konvertera PTX till MP3 eller något annat ljudformat.

Om en E-Transcript-fil eller Paint Shop Pro Texture-fil som är i PTX-format kan konverteras till ett annat format görs det sannolikt via respektive programvara som nämns ovan.

Den fria versionen av NCH Softwares Pixillion-bildkonverterare ska kunna konvertera Pentax RAW-bildfiler som använder PTX-format. Ett annat sätt att göra detta om du vill att PTX-filen ska vara en PDF-fil är att använda en online-PTX-omvandlare.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Vissa filer ser ut som de är PTX-filer eftersom deras filtillägg liknar, men de kan istället ha ett helt annat filformat. Om så är fallet behöver du ett annat program för att öppna det.

Några exempel inkluderar PCX, PPTX, PPT, PTG (PowerTeacher Gradebook Configuration), PTM (MapPoint Map), PTB (Power Tab) och PXL (Pocket Excel) filer.


Lämna en kommentar