XCF-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med XCF-filtillägget, som står för eXperimental Computing Facility, är en GIMP-bildfil.

Precis som PSD-filer som används i Adobe Photoshop använder GIMP XCF-filer för att lagra lager, transparensinställningar, sökvägar och annan information som är associerad med en eller flera foton som ingår i samma projekt.

När XCF-filen öppnas i en kompatibel bildredigerare är alla dessa inställningar tillgängliga igen så att du kan redigera lager, bilder etc.


Hur man öppnar en XCF-fil

XCF-filer, om det inte redan är uppenbart, öppnas bäst av GIMP, det mycket populära (och gratis) bildredigeringsverktyget. XCF-filer som skapats från vilken version av GIMP som helst kan öppnas med den senaste versionen.

IrfanView, XnView, Inkscape, Paint.NET, CinePaint, digiKam, Krita, Seashore och flera andra bildredigerare / tittare arbetar också med XCF-filer.

Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna XCF-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet XCF-filer, se vår Hur man ändrar standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för att göra den förändringen i Windows.

Hur man konverterar en XCF-fil

GIMP sparar filer i XCF-format som standard, men du kan använda Fil > Exportera menyn för att spara den i ett annat format som JPG eller PNG.

Du kan också använda en gratis bildfilomvandlare som Zamzar för att konvertera XCF till PDF, GIF, Adobe Illustrator-fil (AI), TGA, WEBP, TIFF och andra liknande filformat. ConvertImage.net är en liknande webbplats som stöder konvertering av XCF till PSD.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om inget av programmen ovan öppnar din fil finns det en stor chans att du läser fel filtillägget. När det händer, slutar du försöka öppna en fil i ett program som inte stöder den. Det här är lätt att göra om filen delar ett liknande filtillägg till XCF.

Till exempel kanske du förvirrar en CVX-, XCU- (OpenOffice.org-konfiguration), CXF-, CFXR- (Cocoa Sfxr )-, XFDF-, XFDL- eller XDF-fil (Microsoft Machine Learning Server Data) med en XCF-fil. Även om vissa av dessa filer delar några av samma bokstäver i filtillägget, öppnar ingen av dem med GIMP som XCF-filer gör.


Lämna en kommentar