PBM-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med PBM-filtillägget är sannolikt en Portable Bitmap Image-fil.

Dessa filer är textbaserade, svartvita bildfiler som innehåller antingen en 1 för en svart pixel eller en 0 för en vit pixel.

PBM är inte så vanligt format som PNG, JPG, GIF och andra bildformat som du antagligen har hört talas om.

PBM är också en förkortning för andra tekniska relaterade termer men ingen av dem är relaterade till filformaten som nämns på denna sida. Några exempel inkluderar partition boot manager, portabel bitmapp och offentligt bokmärke.


Hur man öppnar en PBM-fil

PBM-filer kan öppnas med Inkscape, XnView, Adobe Photoshop, Netpbm, ACD Systems Canvas X, Corel PaintShop Pro och förmodligen också några andra populära foto- och grafikverktyg.

Med tanke på att PBM-filer är textbaserade och innehåller huvudsakligen bara enor och nollor kan du också använda valfri textredigerare, som Notepad ++, Notepad i Windows, eller en textredigerare från den här listan för att öppna en PBM-fil. Vi har ett exempel på en mycket grundläggande PBM-fil längst ner på denna sida.

Om du upptäcker att ett program på din dator öppnar PBM-filer som standard men hellre vill att ett annat installerat program ska öppna dem, kan du alltid ändra standardprogrammet för ett visst filtillägg.

Hur man konverterar en PBM-fil

Det enklaste sättet att konvertera en PBM-fil till PNG, JPG, BMP eller något annat bildformat är att använda en gratis filkonverterare. Två av våra favoriter är onlinekonverterarna FileZigZag och Convertio.

Ett annat sätt att konvertera en PBM-fil är att öppna den i en av PBM-tittarna / redigerarna som vi nämnde några stycken ovan, som Inkscape, och sedan spara den i PDF, SVG eller något annat liknande format.


Exempel på en PBM-fil

När du öppnar en PBM-fil i en textredigerare ser det ut som ingenting annat än text - kanske några koder och några anteckningar, men säkert många 1s och 0s.

Här är ett mycket enkelt exempel på en PBM-bild som, när den ses som en bild, ser ut som bokstaven J:

P1
# Bokstaven "J"
6 10
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
1 0 0 0 1 0
0 1 1 1 0 0
0 0 0 0 0 0
0 0 0 0 0 0

Om du tittar noga, om du antar att sidan du läser just nu inte bryter upp siffrorna du ser ovan kan du faktiskt se "J" representerad som 1s.

De flesta bildfiler fungerar inte någonstans nära detta sätt, men PBM-filer gör och är verkligen ett intressant sätt att skapa bilder.


Mer information om PBM-filformat

PBM-filer används av Netpbm-projektet och liknar formatet Portable Pixmap Format (PPM) och Portable Graymap Format (.PGM). Sammantaget kallas dessa filformat ibland Portable Anymap Format (.PNM).

Portable Arbitrary Map (.PAM) är en förlängning av dessa format.

Du kan läsa mer om Netpbm-formatet på Netbpm och Wikipedia.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Vissa filformat använder ett filtillägg som liknar .PBM men det betyder inte att de har något gemensamt. Om din fil inte öppnas med de program som nämns ovan betyder det förmodligen att du inte har att göra med en PBM-fil, vilket innebär att du måste leta någon annanstans efter ett sätt att öppna filen.

Några bra exempel på hur lätt det kan vara att blanda ihop filtillägg kan ses när man tänker på dessa: PBP (PSP Firmware Update), PBN (Portable Bridge Notation), PDB och PBD (EaseUS Todo Backup). Varje tillägg tillhör ett separat format, så var och en av dessa filer behöver ett annat program för att öppna / redigera / konvertera det.

Lämna en kommentar