Så här använder du klipp och skiss i Windows 10

Windows-klippverktyget har varit en del av Windows-operativsystemet sedan Vista. Medan Microsoft ännu inte har meddelat att livet är slut för verktyget kanske du har sett ett meddelande när du öppnar det om att klippverktyget kommer att flyttas.

Så vad är nästa? Snip & Sketch.

Snip & Sketch är Windows 10-svaret på Windows Snippverktyg. Det ger samma skärmdumpfunktioner som det välbekanta klippverktyget, men med ännu större funktionalitet. Lär dig om alla funktioner i det nya verktyget och hur du använder dem.

Instruktionerna i den här artikeln gäller Windows 10.


Snip & Sketch vs Windows Snippverktyg

Verktyget Snip & Sketch är tillgängligt på Windows 10-system som körs i oktober 2018 och senare. Men om du inte hittar den på din dator har du möjlighet att ladda ner den från Microsoft Store.

Om du är väl insatt i funktionerna i Snippverktyget kommer du gärna att upptäcka att samma funktioner finns i Snip & Sketch, om än med vissa modifieringar.

Vårt Dröjsmål alternativ i klippverktyget erbjuds förseningar från 1 - 5 sekunder. I Snip & Sketch, Dröjsmål alternativet finns på Ny rullgardinsmeny med alternativ för att klippa Nu, Om 3 sekunder, eller Om 10 sekunder.

Vårt Läge alternativet som visas i verktygsfältet för klippningsverktyget är inte omedelbart uppenbart, men det finns. När du väljer Ny i fönstret Snip & Sketch kommer "Snipping Bar" att visas högst upp på skärmen. Detta fält innehåller fyra lägesalternativ:

 • Rektangulär snip
 • Freeform Snip
 • Window Snip
 • Helskärmsklipp

Vårt Save, Kopieraoch Dela alla alternativ finns i verktygsfältet Snip & Sketch precis som de gjorde i Snipping Tool. Dessutom finns det en Pen, en Överstrykningspenna, Och en Eraser precis som Snipping Tool gjort populärt.

Men till skillnad från klippverktyget finns det inget alternativ att redigera ditt klipp i Paint. Istället erbjuder Snip & Sketch sina egna, rikare redigeringsfunktioner.

Hur man tar en skärmdump

Att ta en skärmdump med Snip and Sketch är snabbt och enkelt. Det snabbaste sättet att skärmdumpa fönster 10 med Snip & Sketch är genom att trycka på kortkommandot Windows-tangent + Skift + S. Detta öppnar klippfältet, så att du kan välja ett läge och klippa utan att öppna appen Snip & Sketch.

Följ dessa steg för att öppna Snip & Sketch, ta en skärmdump och redigera eller hantera den.

 1. Öppna Snip & Sketch. Du kan göra det genom att skriva "klipp"i Windows-sökrutan nära Start-knappen och välj Öppen under Snip & Sketch i listan över appar som visas.

 2. Välj pilen bredvid Ny att öppna Dröjsmål rullgardinsmeny och välj en fördröjningstid, om så önskas. Annars väljer du Ny. Snipping Bar öppnas.

 3. Välj ett läge. Om du väljer Window Snip or Helskärmsklipp, välj ett område på skärmen för att ta ett klipp. Om du väljer Rektangulär snip or Freeform Snip, klicka och dra det område på skärmen du vill klippa.

 4. Ditt klipp visas i fönstret Snip & Sketch.

 5. Välj Kopiera ikon för att skapa en kopia av klippet, vilket kan vara till hjälp om du vill redigera skärmdumpen men också behålla originalet.

 6. Välj Dela knappen för att dela klipp med andra. Dina alternativ varierar beroende på dina appar och inställningar men kan inkludera e-postkontakter, delning av Bluetooth eller Wi-Fi, snabbmeddelanden och sociala medieplattformar.

 7. Stäng fönstret när du är klar.


Hur man redigerar i Snip & Sketch

När du har tagit ett klipp kan du redigera verktygen för att kommentera och anpassa dina skärmdumpar.

Även om verktygen fungerar bäst med en pennaenhet, kan du välja Touch Writing-knappen för att använda kommenteringsverktygen med en mus eller beröring.

 1. Välj Kulspetspenna or blyertspenna att skriva eller rita på klippet. Välj något av verktygen två gånger för att öppna färgpaletten och välj en annan färg eller storlek.

 2. Välj raderingsverktyget och dra det på klippet för att ta bort specifika drag. Klicka på den två gånger och välj Radera allt bläck för att radera alla kommentarer du har gjort.

 3. Välj linjal eller gradskivaverktyg för att göra det lättare att rita raka linjer eller bågar. Välj knappen igen för att dölja verktyget.

  Tvåfingers beröringsgester ändrar storlek eller roterar verktygen om beröring är aktiverad.

 4. Välj Beskär och använd draghandtagen för att beskära bilden.

  Välj beskärningsverktyget igen och välj Annullera att ångra en gröda innan du applicerar den.

 5. Välj Save ikonen för att spara skärmdumpen.

  Även om standardfilnamnet för skärmdumpar i Windows Snippverktyg var Capture.jpg sparas varje klipp i Snip & Sketch som kommentar följt av datum och löpnummer.