Så här fixar du ett DLL-problem som orsakas av ett hårdvaruproblem

Fel som involverar DLL-filer orsakas oftast av ett problem i programvaruvärlden - filen har raderats, ett virus har infekterat filen etc.

Ibland är dock den bakomliggande orsaken till ett DLL-fel maskinvarurelaterat. Om du misstänker att detta kan vara fallet med ditt DLL-problem, blev orsaken till ditt problem lite svårare att hitta och förmodligen dyrare att lösa.

Dessa steg bör endast följas efter felsökning av DLL-felet som ett programvaruproblem, ett mer troligt scenario. Du kan hitta en felsökningsguide för ditt specifika DLL-fel genom att söka efter det felet från sökfältet på den här sidan.

Alexander Köpke / EyeEm / Getty Images

Tid som krävs: Felsökning av ett DLL-fel med en orsak till maskinvaran kan ta så lång tid som flera timmar


Så här fixar du ett DLL-problem som orsakas av ett okänt maskinvaruproblem

 1. Installerade eller avinstallerade du bara en hårdvara? I så fall finns det en god chans att DLL-felet du ser är relaterat till denna maskinvaruändring.

  Beroende på vilka maskinvaruändringar du har gjort, här är några förslag på lösningar:

  • Ångra maskinvaruinstallationen eller avinstallationen.
  • Byt ut hårdvarukomponenten mot en som du vet fungerar korrekt.
  • Uppdatera hårdvaruenhetens firmware.
  • Se till att hårdvaran finns i listan över maskinvarukompatibilitet.
  • Kontakta tillverkaren för supportinformation.
 2. Testa datorns minne. Ett mycket vanligt resultat av en felaktig minnesmodul är att ett eller flera DLL-fel plötsligt uppträder.

  Byt ut minnet i din PC om dina tester visar något som helst problem.

 3. Testa hårddisken. Alla DLL-filer som ligger på en felaktig del av en hårddisk kommer att bli skadade eller helt försvinna, vilket orsakar DLL-fel bland andra problem.

  Byt ut hårddisken om dina tester visar ett fysiskt problem med enheten.

 4. Rensa CMOS. Om du rensar BIOS-minnet på ditt moderkort återställs BIOS-inställningarna till standardnivåerna. Ett felkonfigurerat BIOS kan orsaka problem med din maskinvara och orsaka ett DLL-fel.

  Om du rensar CMOS fixar DLL-felet, se till att alla ändringar du gör i BIOS är genomförda en i taget, så om felet återkommer vet du vilken ändring som orsakade problemet.

 5. Uppdatera din BIOS. I vissa fall och föråldrad BIOS kan orsaka maskinvarukompatibilitet som kan generera ett DLL-fel som det du ser.

 6. Starta din dator med enbart hårdvara. Syftet här är att ta bort så mycket hårdvara som möjligt samtidigt som du bibehåller din förmåga att testa för DLL-felet.

  Om du inte längre har DLL-felet med endast nödvändig maskinvara installerad, fortsätt till steg 7.

  Fortsätt till steg 8 om du fortfarande får DLL-felet.

  I allmänhet skulle väsentlig hårdvara i detta fall vara moderkortet, CPU, RAM, grafikkort, primär hårddisk, bildskärm, tangentbord och mus.

  Hoppa inte över det här steget. Att lära sig vad hårdvara är eller inte orsakar DLL-felet sparar tid och pengar när du byter ut maskinvara.

 7. Installera om varje hårdvara som du tog bort i steg 6, en bit i taget, testa efter varje installation.

  Eftersom du inte längre ser DLL-felet med endast den nödvändiga maskinvaran installerad orsakar en av maskinvarukomponenterna du tog bort DLL-problemet. Genom att installera varje enhet tillbaka till din dator och testa varje gång hittar du så småningom den hårdvara som är källan till DLL-problemet.

  Byt ut den misslyckade hårdvaran när du har identifierat den. Ovanstående maskinvaruinstallationsvideor bör vara till nytta när du installerar om hårdvaran.

 8. Byt ut varje viktig maskinvara på din dator mot en identisk eller motsvarande reservdel (som du vet fungerar), en komponent i taget, för att avgöra vilken maskinvara som orsakar DLL-felet.

  Testa DLL-felet efter varje maskinvarubyte för att avgöra vilken komponent som är felaktig.

 9. Slutligen, om allt annat misslyckas, måste du söka professionell hjälp från en datorreparationsservice eller från din datortillverkares tekniska support.

  Tyvärr, om du inte har fungerande reservdelar att byta in och ut, lämnar du inte vet vilken del av din viktiga PC-maskinvara som är felaktig och orsakar DLL-felet. I dessa fall har du inget annat val än att lita på hjälp från individer eller företag som har dessa resurser.