Så här installerar du Windows 7 från USB (Flash Drive, Ext HD)

Chansen är stor att du måste installera Windows 7 från en USB-enhet om du har en surfplatta eller en liten bärbar dator eller netbook-enhet, varav några inkluderar optiska enheter som standardhårdvara.

Från och med januari 2020 stöder Microsoft inte längre Windows 7. Vi rekommenderar att du uppgraderar till Windows 10 för att fortsätta få säkerhetsuppdateringar och teknisk support.

Du måste migrera installationsfilerna för Windows 7 till en flash-enhet (eller någon USB-baserad lagring) och sedan starta från den flash-enheten för att starta installationsprocessen för Windows 7. Att bara kopiera filerna från din Windows 7 DVD till en flash-enhet fungerar dock inte. Du måste förbereda USB-enheten och sedan kopiera Windows 7-installationsfilerna ordentligt till den innan den fungerar som du förväntar dig.

Du befinner dig i en liknande, men något lättare att lösa, om du har köpt en Windows 7 ISO-fil direkt från Microsoft och behöver den på en flash-enhet.

Oavsett vilken situation du befinner dig, följ bara instruktionerna nedan för att installera Windows 7 från en USB-enhet.

Följande handledning gäller även vilken version av Windows 7 du har en skiva eller ISO-bild av: Windows 7 Ultimate, Professional, Home Premium, etc.

Vad du behöver:

 • En Windows 7 ISO eller DVD [Se var kan jag ladda ner Windows 7? för information om hur du skaffar en ISO-bild, eller köp en ny Windows 7 DVD]
 • Tillgång till en dator med Windows 7, 8, 10, Vista eller XP installerad och fungerar korrekt, samt med en DVD-enhet om du har en Windows 7 DVD
 • En 4 GB (eller större) flash-enhet

De 8 bästa USB-minnen från 2020


Så här installerar du Windows 7 från USB

Att korrekt förbereda en USB-enhet för användning som installationskälla för Windows 7 tar cirka 15 till 30 minuter beroende på datorns hastighet och vilken utgåva av Windows 7 du har på DVD eller i ISO-format

Börja med steg 1 nedan om du har en Windows 7 DVD eller steg 2 om du har en Windows 7 ISO-bild.

 1. Skapa en ISO-fil från Windows 7 DVD. Om du redan vet hur du skapar ISO-bilder, fantastiskt: gör det och kom tillbaka hit för ytterligare instruktioner om vad du ska göra med det.

  Om du aldrig har skapat en ISO-fil från en skiva tidigare, kolla in handledningen länkad ovan. Det guidar dig genom att installera gratis programvara och sedan använda den för att skapa ISO. En ISO-bild är en enda fil som perfekt representerar en skiva - i detta fall din Windows 7-installations-DVD.

  Nästa kommer vi att arbeta med att få den Windows 7 ISO-bilden du just skapade på flash-enheten.

 2. Ladda ner Microsofts Windows 7 USB / DVD-nedladdningsverktyg. När du har laddat ner kör du filen och följ installationsguiden.

  Detta gratisprogram från Microsoft, som fungerar i Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista eller Windows XP, kommer att formatera USB-enheten på rätt sätt och sedan kopiera innehållet i din Windows 7 ISO-fil till enheten.

  Välj sv-US.exe ladda ner för den engelska utgåvan av detta verktyg.

 3. Starta Windows 7 USB DVD Download Tool-programmet, som antagligen finns i din Start-meny eller på din Start-skärm, liksom på ditt Skrivbord.

 4. I steg 1 av 4: Välj ISO-filskärm, klicka på Bläddra.

 5. Leta reda på och välj din Windows 7 ISO-fil och klicka sedan på Öppen.

  Om du laddade ner Windows 7 direkt från Microsoft, leta efter ISO-bilden var du än vill lagra nedladdade filer. Om du skapade en ISO-fil manuellt från din Windows 7 DVD i steg 1 ovan kommer den att vara var du än sparade den.

 6. Klicka Nästa när du är tillbaka på steg 1 av 4-skärmen.

 7. Klicka USB-enhet på steg 2 av 4: Välj skärm för medietyp.

 8. I steg 3 av 4: Sätt in USB-enhetsskärmen, välj den flash-enhet eller externa hårddisk du vill lägga till Windows 7-installationsfiler på.

  Om du inte har anslutit till flash-enheten eller någon annan enhet som du använder kan du göra det nu. Klicka bara på den blå uppdateringsknappen så att den visas i listan.

 9. Klicka på Börja kopiera knapp.

 10. Klicka Radera USB-enhet om du uppmanas att göra det i fönstret Inte tillräckligt med ledigt utrymme. Klicka sedan Ja, tack till bekräftelsen i nästa fönster.

  Om du inte ser det betyder det bara att flashenheten eller den externa hårddisken du har valt redan är tom.

  Alla data du har på den här USB-enheten raderas som en del av denna process.

 11. I steg 4 av 4: Skapa en startbar USB-enhet, vänta tills Windows 7 USB DVD-nedladdningsverktyget formaterar USB-enheten och kopiera sedan Windows 7-installationsfilerna till den från den ISO-bild du gav.

  Du ser en formateringsstatus i flera sekunder följt av kopiering av filer. Den här delen kan ta så lång tid som 30 minuter, kanske till och med längre tid, beroende på vilken utgåva av Windows 7 ISO-filen du har kommer från, samt hur snabbt din dator, USB-enhet och USB-anslutning är.

  Procentvis fullständig indikator kan sitta på en eller flera procentsatser under lång tid. Denna uppenbara paus betyder inte att något är fel.

 12. Nästa skärm du ser ska säga Startbar USB-enhet skapats, med en status för säkerhetskopiering slutförd.

  Du kan nu stänga programmet Windows 7 USB DVD Download Tool. USB-enheten kan nu användas för att installera Windows 7.

 13. Starta från USB-enheten för att starta installationsprocessen för Windows 7.

  Du kan behöva göra ändringar i startordningen i BIOS om installationsprocessen för Windows 7 inte startar när du försöker starta från USB-enheten. Se Så här ändrar du startordningen i BIOS om du aldrig har gjort det.

  Om du fortfarande inte kan få flash-enheten att starta, och du också har en UEFI-baserad dator, se sista stycket längst ner på den här sidan.

  Om du kom hit från How to Clean Install Windows 7 kan du nu gå tillbaka till den självstudien och fortsätta installera Windows 7. Se Installera Windows 7 om du inte gjorde en ren installation eller om du inte är säker på vilken typ av installation att göra.

 14. Du borde nu ha installerat Windows 7 via USB.

Tips och mer information

När Windows 7 USB DVD-nedladdningsverktyg formaterar flash-enheten under ovanstående process gör den det med NTFS, ett filsystem som vissa UEFI-system inte startar från om det finns på ett USB-minne.

För att få USB-enheten att starta på dessa datorer bör du kopiera data från flash-enheten till en mapp på din dator, formatera sedan flash-enheten med det äldre FAT32-filsystemet och kopiera sedan samma data tillbaka till enheten.

Se Hur man bränner en ISO-fil till USB-handledning för en alternativ metod för att få en Windows 7 ISO-bild till en USB-enhet.


Lämna en kommentar