Systemåterställning (vad det är och hur man använder det)

Systemåterställning är ett återställningsverktyg för Windows som låter dig vända vissa typer av ändringar som görs i operativsystemet.

Systemåterställning används för att återställa viktiga Windows-filer och inställningar - som drivrutiner, registernycklar, systemfiler, installerade program och mer - tillbaka till tidigare versioner och inställningar.

Tänk på Systemåterställning som en "ångra" -funktion för de viktigaste delarna av Microsoft Windows.


Vad gör systemåterställning

Återställa din dator till ett tidigare tillstånd påverkar bara Windows-filer. Det är den typen av data som normalt är skyldig för problem som skulle få dig att använda Systemåterställning.

Om det händer konstiga saker på din dator efter en installation av en drivrutin, kan du till exempel upptäcka att om du återställer systemet till ett tidigare tillstånd innan drivrutinen installeras löser problemet eftersom Systemåterställning ångrar installationen.

Som ett annat exempel, säg att du återställer din dator till det läge den var i för en vecka sedan. Alla program du har installerat under den tiden avinstalleras under systemåterställningen. Det är viktigt att förstå detta så att du inte tänker att din dator är i ett ännu sämre tillstånd när du upptäcker att ett eller två program saknas efter återställningen.

Systemåterställning garanterar inte att problemet kommer att lösas. Anta att du bara just nu har problem med din grafikkortdrivrutin, så att du återställer datorn till några dagar sedan, men problemet kvarstår. Det är möjligt att drivrutinen var skadad för tre veckor sedan, i vilket fall återställning till bara några dagar sedan, eller någon punkt under de senaste tre veckorna, kommer inte att göra något för att rätta till problemet.

Vad systemåterställning inte gör

Systemåterställning påverkar inte dina personliga filer som dina foton, dokument, e-post etc. Du kan använda Systemåterställning utan att tveka även om du precis har importerat några dussin bilder till din dator - det "ångrar" inte importen.

Samma koncept gäller för nedladdning av filer, redigering av videoklipp etc. - allt förblir på din dator.

Även om Systemåterställning kan ta bort ett program du har installerat raderar det inte också de filer du har skapat genom programmet. Till exempel, även om Systemåterställning raderar din Adobe Photoshop-installation och Microsoft Word-program, tas inte heller bilderna och dokumenten som du har skapat eller redigerat med dem bort - de betraktas fortfarande som dina personliga filer.

Eftersom Systemåterställning inte återställer personliga filer är det inte en fallback-lösning om du har glömt att säkerhetskopiera dina data eller om du vill ångra en ändring du gjort i en fil. En säkerhetskopieringstjänst online eller ett säkerhetskopieringsprogram för filer är vad du behöver för att säkerhetskopiera dina filer. Du kan dock överväga Systemåterställning som en "systembackup" -lösning eftersom den faktiskt säkerhetskopierar och återställer viktiga systemfiler.

På den noten är inte heller Systemåterställning ett filåterställningsverktyg som låter dig "återställa" dina filer. Om du av misstag raderade en mapp full av viktiga dokument och du inte kan återställa den från papperskorgen, är systemåterställning inte det du vill använda för att få tillbaka dessa saker. För det, se den här listan över gratis dataåterställningsverktyg för ett program som görs speciellt för att gräva bort raderade filer.


Hur man gör en systemåterställning

Systemåterställningsverktyget kan nås på flera sätt i Windows. En gång startat är det här verktyget utformat som en steg-för-steg-guide, vilket gör det väldigt enkelt att välja en punkt i det förflutna, kallad en återställningspunkt, för att återställa dina viktiga filer och inställningar till.

Se Vad är en återställningspunkt? för mycket mer om återställningspunkter, inklusive när de skapas, vad de innehåller, etc.

Se Hur man använder systemåterställning i Windows för en fullständig genomgång av processen.

Systemåterställning är tillgänglig från Microsoft Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows Me, men inte några Windows Server-operativsystem.

Om du inte kan komma åt Windows normalt kan Systemåterställning också startas från felsäkert läge i alla versioner av Windows. Du kan också starta Systemåterställning från kommandotolken.

Du kan till och med köra Systemåterställning utifrån Windows helt via avancerade startalternativ i Windows 10 och Windows 8 eller Systemåterställningsalternativ i Windows 7 och Windows Vista.


Lämna en kommentar