Vad du ska göra när en USB-enhet inte ansluter till datorn med Windows 10

Anslutning av en USB-enhet till en Windows 10-dator, bärbar dator eller surfplatta går inte alltid som det ska. Ibland upptäcker inte Windows 10 den nya hårdvaran alls medan andra gånger kommer det upp en massa felmeddelanden istället.


Orsaker till USB-fel

Anslutningsfel med USB, som det ökända kod 43-felmeddelandet, kan ha olika orsaker, allt från föråldrad programvara och drivrutiner till felaktig hårdvara och enhetskonflikter. Det kan ofta vara svårt att avgöra vilket problem en USB-enhet har när man försöker ansluta den till sin Windows 10-enhet, så det kan vara en bra idé att söka igenom en mängd olika möjliga lösningar tills den börjar fungera ordentligt.

Här är några effektiva lösningar som kan fungera när du upplever ett USB-problem med Windows 10.

Problemen som tas upp i den här artikeln gäller alla versioner av operativsystemet Windows 10 och kan upplevas när du använder en rad enheter som måste anslutas via USB, t.ex. möss, hårddiskar, mikrofoner och spelkontroller.

Så här fixar du ett USB-problem i Windows 10

 1. Starta om din Windows 10-enhet. Det är lite av en kliché men att stänga av och sätta på din Windows 10-dator eller surfplatta fixar ofta problem i samband med att upptäcka hårdvara.

 2. Starta din USB-enhet. De flesta USB-enheter slås på automatiskt när de är anslutna till en Windows 10-dator eller surfplatta, men vissa kan kräva att du manuellt slår på dem via en strömbrytare. Din dator kanske inte upptäcker vissa USB-enheter om de är avstängda.

 3. Kontrollera USB-enhetens batteri. Detta är ett vanligt problem som ofta förknippas med trådlösa USB-möss eftersom de används ofta och lätt kan få slut på ström. Det här problemet kan ofta förväxlas med en defekt USB-kontakt när det i själva verket är ett nytt batteri som behövs.Om du använder en USB-mus kan du kontrollera om den har ström genom att vända på den och kontrollera det infraröda ljuset som ska vara synligt.

 4. Vänta tills din Windows 10-dator är helt startad. Långsammare datorer och surfplattor kan överväldigas av antalet processer de behöver köra när de startas och kan ibland förbise en nyligen ansluten USB-enhet. Om du använder en ny USB-enhet, vänta någon minut tills din dator har slagits på helt innan du ansluter något till USB-porten.

 5. Uppdatera Windows 10. Uppdatering av operativsystemet Windows 10 laddar inte bara ner nödvändiga filer för att stödja nyligen släppt hårdvara och enheter utan det kan också åtgärda eventuella fel som kan uppstå.

  Om du vill söka efter de senaste uppdateringarna för Windows 10-operativsystemet, öppna  Inställningar > Uppdateringar och Säkerhet och klicka på knappen Sök efter uppdateringar.

 6. Se till att USB-enheten är avsedd att ansluta till en Windows 10-dator eller surfplatta. Inte all hårdvara med en USB-kabel är tänkt att fungera med Windows 10. Ett exempel är Disney Infinity-plattorna som är utformade för att fungera med specifika TV-spelkonsoler som Xbox One eller PlayStation 4. Ett annat skulle vara några av de tillbehör som släpptes för Apples Mac-datorer och bärbara datorer.Kontrollera USB-enhetens förpackning och bruksanvisning för kompatibilitetsinformation.

 7. Felsök med Windows. Windows 10 har ett inbyggt verktyg för att upptäcka fel och konflikter för att korrigera dem. Att köra felsökningsverktyget kommer också att skanna din enhet efter de nödvändiga drivrutinerna och ladda ner dem om de är tillgängliga online.

  För att öppna felsökningsverktyget, klicka Inställningar från Start-menyn eller Action Center. Klicka sedan på Uppdateringar och Säkerhet, och klicka på Felsök. När du befinner dig på felsökningsskärmen, scrolla ner i listan med alternativ och klicka på Hårdvara och Enheter och klicka sedan på Kör felsökaren för att starta systemsökningen och reparationsprocessen.

  Innan du kör felsökningsprocessen, se till att USB-enheten som du har problem med är laddad, påslagen och ansluten till din Windows 10-enhet.

 8. Byt ut anslutningskabeln. Ibland kan kabeln som används för att ansluta en USB-enhet till en Windows 10-enhet vara skadad på grund av slitage. Detta händer ofta med kablar som används mycket, till exempel de som är gjorda för laddning eller synkronisering av telefoner.Många USB-kablar är kompatibla med andra USB-enheter så det är bra att prova en annan kabel från en annan enhet som du äger innan du betalar för en helt ny.

 9. Ladda ner drivrutiner från hårdvarutillverkaren. Vissa enheter kräver specifika drivrutiner för att fungera korrekt. Dessa drivrutiner kan komma på en skiva som medföljer enheten när du köper den eller så kan du behöva besöka företagets webbplats och ladda ner dem därifrån. Produktens förpackning och instruktionsmanual kommer sannolikt att nämna rätt webbplats att hämta filerna från.

 10. Rulla tillbaka till en äldre drivrutin. Ironiskt nog kan ibland installation av nya drivrutiner negativt påverka en enhets funktionalitet, så att rulla tillbaka drivrutinerna till en tidigare version kan vara en lösning.

 11. Kontrollera strömkällan. Vissa USB-enheter, till exempel vissa externa Blu-ray-enheter, kräver mycket ström för att kunna köras, så det går inte att bara ansluta dem till en Windows 10-enhets USB-port för att de ska fungera korrekt.Enheter som kräver detta har vanligtvis två USB-kablar. En av dessa ska anslutas till din dator för överföring av data medan den andra är avsedd att anslutas till ett eluttag med en USB-port eller en annan enhet som kan fungera som en strömkälla.En USB-nätadapter eller en USB-hubb kan vara en bra investering. De finns i en mängd olika prisklasser och är ett mycket användbart verktyg att ha runt huset för att ladda enheter utan att behöva använda din bärbara eller stationära dator.

 12. Kontrollera om din enhet är USB 3- och USB 2-kompatibla. Majoriteten av USB 3-enheter kan ansluta till USB 2-portar på Windows 10-datorer och surfplattor så kompatibilitet borde inte vara ett problem för det mesta. I takt med att tekniken utvecklas finns det dock en möjlighet att en USB 3-enhet kan behöva en USB 3-port, så det är viktigt att kontrollera förpackningen och bruksanvisningen för att säkerställa det.Majoriteten av USB 3-enheter stödjer USB 2-kompatibilitet så det här är mycket sällan orsaken till anslutningsproblem.

 13. Byt ut din enhet. Detta borde vara den sista utvägen men det kan också vara nödvändigt i vissa fall eftersom ibland händer det att USB-enheten helt enkelt är trasig. Lyckligtvis kommer många företag att skicka en gratis ersättning för din felaktiga hårdvara om du köpte den relativt nyligen och vissa kan erbjuda gratis eller rabatterade reparationstjänster. Om en gratis ersättning eller rabatt inte är tillgängligt kan det här vara den perfekta möjligheten att uppgradera till den senaste versionen den enhet du behöver byta ut.

Lämna en kommentar