MAT-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med MAT-filtillägget är sannolikt en Microsoft Access Table Shortcut-fil som används för att snabbt öppna ett bord utan att först behöva öppna MS Access-programmet.

MathWorks MATLAB-programmet använder också MAT-filer, men som en behållare för att hålla data som funktioner och variabler.

MAT-filer kan istället användas i 3D-designprogramvara för att lagra saker som texturer och bilder. Dessa MAT-filer kallas 3ds Max Materials-filer, Vue Material-filer eller V-Ray Materials-filer.

MAT-filer är inte samma som .MATERIAL-filer, som är Rigs of Rods Texture Reference-filer som används med Rigs of Rods 3D-simulatorspel. Atomic Combat Saved Game-filer är ett annat filformat som har en liknande filändelse på .MATO, men dessa typer av filer öppnas med Atomic Combat.


Hur man öppnar en MAT-fil

MAT-filer som är Microsoft Access-genvägsfiler kan skapas genom att dra en tabell från Access och till skrivbordet eller till en annan mapp. Microsoft Access måste installeras för att kunna användas av dem.

MathWorks MATLAB kan öppna MAT-filer som används av det programmet.

Om din MAT-fil inte finns i något av ovanstående format kan det istället vara en materialfil som används i 3D-designprogramvara. Autodesk's 3ds Max och E-on Vue använder MAT-filer. Chaos Groups V-Ray-plugin kan ladda MAT-filer i programvaran 3ds Max och MAXON CINEMA.

Unity-spelmotorn kan också använda MAT-filer.

Använd en fritextredigerare för att öppna MAT-filen om inget av ovanstående program fungerar för dig. Det är möjligt att ett annat program skapade det och lagrade informationen i en vanlig textfil. Detta är inte fallet för något av ovanstående fall, men det kan vara för ditt.

Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna MAT-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet MAT-filer, se hur man ändrar standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för att göra det förändring i Windows.

Hur man konverterar en MAT-fil

Det finns inget sätt att konvertera en Microsoft Access Table Shortcut-fil, och det finns förmodligen ingen anledning att vilja konvertera denna typ av MAT-fil.

MAT-filer som används i andra program som materialfiler kan troligen konverteras. Detta är troligtvis möjligt genom programmet som använder filen.

Så om du till exempel vill konvertera en MAT-fil som används med E-on Vue, bör du kunna öppna filen i det programmet och spara den öppna MAT-filen till ett annat format. Detta är normalt möjligt även om a Spara som or Exportera alternativet i Fil meny.

Om du vill konvertera 3ds Max Materials-filer till ett format som stöds av tidigare versioner av programvaran, se dessa instruktioner.

MATLAB kan konvertera en MAT-fil till CSV. Se instruktionerna på MATLAB Answers om du behöver hjälp, liksom denna dokumentation på csvwrite. Följ samma MATLAB Answers-länk för att söka på webbplatsen om du behöver hjälp med att konvertera MAT till TXT eller annat textbaserat format.


Lämna en kommentar