Windows-felåterställning: Vad ska jag göra när Windows inte startar

Windows misslyckades med att starta kan visas som en blå skärm med ett fel, en kontinuerlig omstartslinga eller ingenting som visas på skärmen alls. En dator kanske inte startar efter att ha stängts av eller efter en omstart.

Instruktionerna i den här artikeln gäller Windows 10-system, Windows 8 och Windows 7.


Orsaken till att Windows inte kan starta

När en Windows-dator eller ett stationärt Windows-system inte startar kan orsaken vara en frånkopplad enhet, en saknad fil, en misslyckad uppdatering eller felaktig maskinvara.

Så här fixar du Windows som inte startar

Följ stegen nedan i sekvens för att identifiera och åtgärda problemet. I de flesta fall kan lite felsökning få ditt system att fungera igen, men vissa problem kan kräva att du byter ut felaktig hårdvara.

 1. Starta om din dator. Omstart återställer åtkomst om problemet helt enkelt var en ovanlig fel under startprocessen.

 2. Kontrollera dina anslutningar på ett stationärt system. Om du använder ett tangentbord eller en mus med en kabel, kopplar du ur och sätter sedan i var och en för att bekräfta att enheterna är anslutna. Ett frånkopplat tangentbord kan till exempel få ditt system att stanna under startprocessen. Se också till att kabeln från systemet till skärmen är ansluten.

 3. På ett stationärt system, se till att strömindikatorlampan lyser. Om du inte kan se lampan kan strömförsörjningen ha misslyckats. Om inget händer när du trycker på strömbrytaren kan du behöva byta strömförsörjning.

 4. Ta ut batteriet. På ett bärbar dator med ett lätt att ta bort batteri, koppla bort alla strömkablar och ta sedan ut batteriet. Anslut sedan nätkabeln med batteriet ur systemet och anslut det till din bärbara dator. Försök att starta din dator. Om det startar framgångsrikt var problemet ditt bärbara batteri.

 5. Låt uppdateringar slutföra. Om du ser någon skärm på skärmen, vänta lite längre. Windows försöker ofta installera system-, applikations- och drivrutinsuppdateringar under startprocessen. Speciellt om du har ett äldre eller långsammare system kan det ta betydande tid att installera dessa uppdateringar. I vissa särskilt problematiska fall kan du låta din dator vara på över natten och sedan kontrollera den nästa morgon.

 6. Starta Windows med den senast kända bra konfigurationen. Det här alternativet försöker starta systemet med alla nya ändringar av enheter, register och operativsystem som återställts till inställningar som fungerade. Detta kan göra det möjligt för ditt system att återhämta sig från ett misslyckat system- eller enhetsdrivrutinsuppdatering eller en felkonfigurerad registerpost. (När Windows inte startar två gånger i rad bör systemet ge dig åtkomst till menyn Advanced Boot Options.)

  Om ditt system startar framgångsrikt med den här metoden kanske du vill vänta omedelbart och försöka använda system- eller enhetsdrivrutinsuppdateringar igen, eftersom dessa uppdateringar kan vara källan till problemet. Kontakta Microsoft Support eller enhetstillverkarens webbplats för senaste nyheter eller information.

 7. Kör Startup Repair (även känd som automatisk reparation i äldre versioner av Windows}. Startup Repair genomsöker ditt system och försöker åtgärda saknade eller skadade systemfiler. Det kan ta mer än några minuter att slutföra och kan kräva att du startar om datorn. I vissa fall kan du behöva köra Startup Repair upp till tre gånger för att lösa startproblem.

 8. Utför en systemåterställning. Använd en ny återställningspunkt för att återställa ditt system. En systemåterställning återställer ditt system, drivrutiner och register till en tidigare tidpunkt.

 9. Skanna din dator efter skadlig programvara på flera sätt att ta bort skadlig kod. Vissa tecken på att ditt system kan ha skadlig programvara inkluderar virusvarningar, meddelanden eller andra ovanliga meddelanden som visas när ditt system startar.

 10. Återställ din dator. En återställning ger dig Windows och de appar som ursprungligen installerades på ditt system. Oftast initierar en Windows-återställning när de är redo att bli av med ett system, men vill ge systemet till någon annan. En återställning raderar systemanpassningar och ändrar, tar bort installerade applikationer och raderar data. Det kan dock vara ett effektivt sätt att returnera ett problematiskt system till en återigen användbar dator.

  Se till att du har säkerhetskopierat dina personliga filer någon annanstans innan du gör en återställning. En återställning raderar dina filer.

 11. Testa en bullrig hårddisk. En felaktig eller misslyckad enhet kan förhindra att Windows startar korrekt. Hårddiskar med snurrande delar avger ofta slip- eller klangljud när de misslyckas, medan SSD-enheter (SSD) vanligtvis slutar fungera utan hörbara indikatorer. Om en enhet misslyckas kan du installera Windows på en ny enhet. Om du inte har säkerhetskopierat dina data någon annanstans kan du använda dataräddningsprogramvara för att försöka hämta dina filer från den misslyckade enheten.

 12. Utför en ren installation. Om inget av ovanstående steg har fungerat kan du prova en ren installation av Windows. Denna process raderar allt på din enhet och ersätter den med en ny installation av Windows.


Lämna en kommentar