Hemsida : Filtillägg : .xls Fil

.xls Fil

Filtyp Excel Spreadsheet

Utvecklare Microsoft
Kategori Kalkylarkfiler
Format Binary

.XLS alternativnummer

En XLS-fil är en kalkylarkfil skapad av Microsoft Excel eller exporterad av ett annat kalkylprogram, som OpenOffice Calc eller Apple Numbers. Den innehåller en eller flera kalkylblad, som lagrar och visar data i ett tabellformat. XLS-filer kan också lagra matematiska funktioner, diagram, stilar och formatering.

Mer information

XLS-filen öppnas i Microsoft Excel 2016

Ett kalkylblad används för att organisera, analysera, manipulera och visualisera data. Den består av ett bord med rader och kolumner. Bordscellerna kan innehålla manuellt inmatade data eller resultaten beräknade från data från andra celler.

Excel är det mest använda kalkylbladsprogrammet i världen. Den levereras med varje utgåva av Microsoft Office Suite och används i hemma, akademiska och affärsmiljöer. Om du arbetar i en kontorsmiljö är det en bra chans att du har sett och öppnat en XLS-fil.

OBS! XLS-filer sparas i Excel-binärfilformatet, vilket var det primära formatet tills Office Open XML-formatet introducerades med Excel 2007. De flesta Excel-filer sparas nu i Office Open XML-formatet, med en .XLSX filtillägg. Men Microsoft Excel innehåller många andra kalkylarksprogram som stödjer det äldre XLS-formatet.

Allmänning XLS filnamn

Arbetsbok1.xls - Standardfilen Microsoft Excel ger nya kalkylblad före Excel 2007, vilket skapar nya kalkylblad med arbetsboken1.xlsx filnamn.

Program som öppnas XLS filer
Windows
Kingsoft WPS Office
Google Drive
Nuance OmniPage
Apache OpenOffice
LibreOffice
ACD Systems Canvas
FileMaker Pro
Microsoft Works
SoftMaker Office
Golden Software Voxler
Gnumeric
Microsoft Excel
Adobe InDesign
Microsoft Access
Corel Quattro Pro
Linux
Google Drive
Apache OpenOffice
LibreOffice
SoftMaker Office
Gnumeric
Wolfram Research Mathematica
yWorks yEd Graph Editor
Calligra Suite
Android
Kingsoft WPS Office for Android
Google Drive for Android
SoftMaker Office PlanMaker Mobile
MobiSystems OfficeSuite Pro
Microsoft Excel for Android
Infraware Polaris Office for Android
Apowersoft Phone Manager
Macintosh
Google Drive
Apache OpenOffice
LibreOffice
Planamesa NeoOffice
LyxMac
FileMaker Pro
Microsoft Excel for Mac
Adobe InDesign
Wolfram Research Mathematica
Nuance OmniPage Pro X
yWorks yEd Graph Editor
Apple Numbers
Calligra Suite
iOS
Google Drive for iOS
Microsoft Excel for iOS
MobiSystems OfficeSuite Pro
Infraware Polaris Office for iOS

Skillnaden mellan filformaten XLS, XLSX och XLSM

Versioner som stöds

Från och med Excel 2007 är standardfiltillägget för Excel-filer (Excel-arbetsböcker) .xlsx. I Excel-versioner före Excel 2007 var standardfiltillägget .xls.

Filformaten XLSX och XLSM kan öppnas av Excel version 2007 och senare. Äldre versioner av Excel kan inte känna igen filformaten XLSM och XLSX. Men .xls-filformatet kan öppnas i alla versioner av Excel, eftersom nya versioner av Excel ger bakåtkompatibilitet. XLSX- och XLSM-filformatet har mycket fler funktioner än XLS-filformatet.

Egenskaper mot Industristandard

XLS-filformatet är Microsofts egenutvecklade binära format. Men XLSX bygger på ett standardformat som utvecklats av Microsoft (Office Open XML-format). Eftersom XLSX och XLSM är baserade på öppna standarder kan andra programvaruleverantörer följa standarden för interoperabilitet med sina kalkylprogram.

Komprimerat filformat

XLSX och XLSM är komprimerade filformat. Om du vill se allt innehåll i din komprimerade XLSX-fils käll-XML-filer följer du de här stegen.

  • Spara och stäng din Excel-fil med filtillägget .xlsx.
  • Byt namn på filtillägget från .xlsx till .zip. Om du vill byta namn på en fil högerklickar du på filen och väljer Byt namn från snabbmenyn.
  • Komprimera filen med ett komprimeringsverktyg (Windows Explorer, WinRAR eller WinZip) för att se mappstrukturen i din komprimerade xlsx-fil.

Skillnaden mellan XLS- och CSV-format

CSV jämfört med XLS: Vilken är mest plattformsvänlig?

Filändelserna .xls och .xlsx har utvecklats specifikt för Microsoft Excel. Du kan dock fortfarande öppna dem med Google Sheets. Allt du behöver göra är att ladda upp XLS- eller XLSX-filen till din Google Drive. När du dubbelklickar på filen får du valet att öppna den som ett Google-kalkylblad.

Du kan också använda den kostnadsfria Microsoft Office Excel Viewer för att öppna filer med tillägget .xlsx eller .xls. Det som är bra med det här gratisprogrammet är att du kan kopiera och skriva ut data från din XLSX- eller XLS-fil.

Det är värt att notera att du också kan öppna och redigera CSV-filer online. Precis som med XLS- och XLSX-filer kan du ladda upp dem till Google Drive och öppna dem med Google Sheets. När du är klar med filen kan du exportera kalkylbladet i både .csv- och .xlsx-format.

Excel jämfört med CSV: Vilket format ska du använda?

Om du inte behöver Excels flashiga grafer och diagram behöver du förmodligen bara använda CSV-formatet. Det innehåller trots allt data i ren text i en serie celler, separerade med kommatecken. Excel-kalkylblad är däremot binära filer. Det innebär att de behåller olika typer av information när det gäller formatering och innehåll. När du exporterar en fil från Internet till en .xls eller .xlsx-fil kommer den alltså att återge diagram, formatering, visuella element och bilder.

Fördelen med CSV-filer jämfört med XLS-filer är att de förstnämnda kan öppnas och visas med vilken texteditor som helst. Excel-kalkylblad kan endast öppnas med hjälp av program som är utformade för att bearbeta .xls- och .xlsx-filer. I princip är CSV-filer kompatibla med ett större antal operativsystem och program.

Om XLS filer

Vårt mål är att hjälpa dig att förstå vad en fil xls-tillägget är och hur man öppnar den.

Filtypen Excel Spreadsheet, beskrivningar av program för Mac, Windows, Linux, Android och iOS som är listade på den här sidan, undersöktes individuellt och verifierades av OppnaInfo-kommandot. Vi strävar efter 100% noggrannhet och publicerar bara information om de filformat som vi testat och testat.


Senaste kommentarerna

Anonym:
Hej! Jag läste många intressanta saker i ditt inlägg om filtillägget .xls. Även om många människor använder dem dagligen är det superhäftigt att se hur de fungerar och vilka program som också kan läsa genom dem. Delen där du sa att dessa kan exporteras till av program som Calc eller Apple Numbers är gulligt. Som Apple-fanboy behöver jag nog inte hålla mig till Excel när jag arbetar med kalkylblad. En annan egenskap hos XLS-filer som överraskade mig är att de släpptes första gången 1987. Det fick mig bara att reflektera över hur mycket stöd formatet har fått och alla uppdateringar de har gjort av det. Microsoft Office har trots allt förändrat världen. Tack!