DDL-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med DDL-filtillägget är en SQL Data Definition Language-fil. Dessa är vanliga textfiler som innehåller kommandon som används för att beskriva strukturen i en databas, som dess tabeller, poster, kolumner och andra fält.

Med tanke på att vissa syntaxregler följs kan en DDL-fil till exempel använda kommandot CREATE för att bygga domäner, teckenuppsättningar och tabeller. Andra kommandoexempel inkluderar DROP, RENAME och ALTER.

Termen DDL används också i allmänhet för att beskriva vilket språk som helst som refererar till data eller datastrukturer, så inte alla datadefinitionsspråkfiler använder .DDL-filtillägget. Faktum är att många SQL Data Definition Language-filer slutar i .SQL.


Hur man öppnar en DDL-fil

DDL-filer kan öppnas med EclipseLink eller IntelliJ IDEA. Ett annat sätt att öppna en DDL-fil är med ett program som stöder läsning av textfiler, som de vi har handplockat i den här listan över bästa gratistextredigerare.

På IntelliJ IDEA-hämtningssidan finns två länkar för Windows-, macOS- och Linux-programmet. En nedladdning ger dig den ultimata utgåvan och den andra är för community-utgåvan. Båda kan öppna och redigera DDL-filer men endast community-alternativet är öppen källkod och gratis; den andra är gratis endast under testperioden.

Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna DDL-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill att ett annat installerat program ska öppna DDL-filer, se vår guide för att göra den ändringen i Windows.

Hur man konverterar en DDL-fil

De flesta filtyper kan konverteras med en gratis filkonverterare, men vi känner inte till några specifika som kan konvertera filer som slutar med .DDL. Eftersom det här filtillägget verkar vara ganska ovanligt är det osannolikt att det finns många alternativ för att konvertera DDL-filer till olika format.

En sak du kan försöka är dock att öppna DDL-filen med en av filöppnarna ovan och sedan använda programmets Arkiv- eller Export-meny för att spara filen i ett annat format. De flesta program stöder denna typ av konvertering, så det finns en god chans att de som är länkade ovan också gör det.

Ett annat alternativ är att använda den kostnadsfria online Code Beautify-omvandlaren. Det kan konvertera massor av textbaserade format till andra liknande filformat, så det kan visa sig användbart för att konvertera texten i en DDL-fil till något annat format. Om det fungerar, kopierar du bara uttexten från konverteringen och klistrar in den i en textredigerare så att du kan spara den med rätt filtillägg.

Även om vi inte är helt säkra på hur praktisk den här typen av omvandling är, har IBM denna Splitting DDL-handledning som kan vara användbar om du använder DDL-filen med IBM Redbooks.


Öppnar din fil fortfarande inte?

En trolig anledning till varför du inte kan öppna filen även efter att du har testat DDL-öppnare ovan är att du förvirrar en annan fil för en som använder .DDL-filtillägget. Vissa filändelser ser väldigt lika ut, men det betyder inte att deras filformat är relaterade.

Du kan till exempel se hur lätt det skulle vara att förvirra en DLL-fil för en DDL-fil även om de inte öppnas med samma program eller använder samma format. Om du verkligen har att göra med en DLL-fil får du definitivt ett fel eller oväntade resultat om du försöker öppna en med en DDL-filöppnare och vice versa.

Detsamma gäller DDD-filer. Det här är antingen Alpha Five Data Dictionary-filer eller GLBasic 3D-datafiler, men inget av dessa format har något att göra med SQL Data Definition Language-filer. Precis som med DLL-filer behöver du ett helt separat program för att öppna dem.

Om du inte verkligen har en DDL-fil, undersök sedan filtillägget som är bifogat i slutet av filen. På så sätt kan du ta reda på vilket format det är i och vilka program som är kompatibla med den specifika filen.


Lämna en kommentar