M3U-fil (vad det är och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En M3U-fil är en ljudspellistfil.
  • Öppna en med VLC, Winamp, iTunes och andra mediaspelare.
  • Konvertera till andra spellistformat som M3U8 eller XSPF med VLC.

Den här artikeln beskriver vad M3U-filer är, hur man använder en för att köa musik i en kompatibel spelare och hur man konverterar en till ett annat spellistformat som fungerar med din mediaspelare.


Vad är en M3U-fil?

En M3U-fil är en Audio Playlist-fil som står för MP3 URL, och som sådan inte en egentlig ljudfil i och för sig.

En M3U-fil pekar bara på ljudfiler (och ibland video) så att en mediaspelare kan ställa dem i kö för uppspelning. Dessa textbaserade filer kan innehålla webbadresser och / eller absoluta eller relativa sökvägar till mediefilerna och / eller mapparna.

M3U-filer som är UTF-8-kodade sparas istället i M3U8-filformatet.

Hur man öppnar en M3U-fil

VLC är min favoritfria mediaspelare på grund av dess stöd för ett stort utbud av ljud- och videoformat. Dessutom stöder det inte bara M3U-format utan också liknande spellistfiltyper som du kan stöta på, som M3U8, PLS, XSPF, WVX, CONF, ASX, IFO, CUE och andra.

Även om Winamp var ett av de första programmen som stödde dem, kan andra mediaspelare också öppna M3U-filer, som Windows Media Player, iTunes och Audacious.

Tänk på att själva M3U-filen inte är en mediefil. Så även om filerna som M3U pekar på kan öppnas bra i en annan mediaspelare än de jag har länkat till ovan, är det möjligt att programmet inte förstår spellistfilen och därför inte vet vad de ska göra med när du försöker öppna den.

M3U-filer kan naturligtvis öppnas med vilken textredigerare som helst eftersom filerna är textbaserade (se vad jag menar nedan). Se vår lista över bästa gratisredigerare för våra favoriter.


Hur man bygger en M3U-fil

M3U-filer är vanligtvis inte byggda från grunden. I mediaspelare som VLC kan du till exempel använda Media > Spara spellista i fil alternativ för att spara listan över för närvarande öppna låtar i en M3U-fil.

Men om du vill bygga din egen M3U-fil är det viktigt att du använder rätt syntax. Här är ett exempel på en M3U-fil:

#EXTM3U
#EXTINF: 105, Exempelartist - Exempel titel
C: Files My Music Exempel.mp3
#EXTINF: 321, Exempel Artist2 - Exempel titel2
C: Files My Music Favorites Exempel2.ogg

Alla M3U-filer kommer att ha likheter, men också skillnader, med detta exempel. Siffran som följer sektionerna "#EXTINF" är längden på ljudet på sekunder (du kan se ett -1 här om ljudet streamas online och inte har någon inställd längd). Efter tiden följer titeln som ska visas i mediaspelaren, med platsen för filen under den.

Exemplet ovan använder absoluta sökvägar till filerna (hela sökvägen ingår), men de kan också använda ett relativt namn (t.ex. bara Sample.mp3), en URL (https://www.lifewire.com/Sample.mp3 ), eller en hel mapp (C: Files My Music ).

Fördelen med att använda relativa vägar över absoluta banor är att du kan flytta mediefilerna och M3U-filen till en annan dator och fortfarande använda spellistan utan att behöva göra ändringar i den. Detta fungerar så länge mediefilerna och M3U-filen förblir relativt varandra precis som de var på den ursprungliga datorn.

Ibland kan du peka på en annan M3U-fil från en M3U-fil, men mediaspelaren du använder kanske inte stöder den.


Hur konverterar du en M3U-fil

Som du kan se i föregående avsnitt är en M3U-fil bara en textfil. Det betyder att du inte kan ändra eller konvertera filen till ett spelbart MP3, MP4 eller något annat medieformat. Allt du kan göra med en M3U-fil är att konvertera den till ett annat spellistformat.

Du kan konvertera M3U till M3U8, XSPF eller HTML med VLC genom att öppna M3U-filen i programmet och sedan använda Media > Spara spellista till fil ... menyalternativ för att välja vilket format du vill spara.

Du kan också konvertera en M3U-fil till text om du bara vill öppna filen i en textredigerare för att se filerna som den refererar till. Öppna M3U-filen i en textredigerare från listan ovan och spara den i TXT, HTML eller annat textbaserat format. Ett annat alternativ är att byta namn på tillägget till .TXT och sedan öppna det med en textredigerare.

Detta är tekniskt sett inte en M3U-filkonvertering, men om du vill samla alla ljudfiler som en M3U-fil refererar till och kopiera dem till en enda mapp kan du använda programmet M3UExportTool. När du väl har dem tillsammans kan en gratis filkonverterare användas på filerna för att konvertera dem till det format du vill att de ska vara i, som MP3 till WAV, MP4 till AVI, etc.