DWG-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med .DWG-filtillägget är en AutoCAD Drawing Database-fil. Den lagrar metadata och 2D- eller 3D-vektorritningar som kan användas med CAD-program.

DWG-filer är kompatibla med många 3D-ritnings- och CAD-program, vilket gör det enkelt att överföra ritningar mellan program. Men eftersom det finns många versioner av formatet kan vissa DWG-tittare inte öppna alla typer av DWG-filer.


Hur man öppnar en DWG-fil

Autodesk har en gratis DWG-filvisare för Windows som heter DWG TrueView. De har också en gratis online DWG-tittare som heter Autodesk Viewer som fungerar med alla operativsystem.

Naturligtvis känner igen hela Autodesk-programmen - AutoCAD, Design Review och Fusion 360 - DWG-filer.

Några andra DWG-filvisare och redigerare inkluderar ABViewer, CorelCAD, DoubleCAD XT, ArchiCAD, eDrawings Viewer, BricsCAD och DWG DXF Sharp Viewer. Dassault Systemes DraftSight är en annan DWG-filvisare för Mac, Windows och Linux.

Hur man konverterar en DWG-fil

Zamzar kan konvertera DWG till PDF, JPG, PNG och andra liknande filformat. Eftersom det är en DWG-omvandlare online är det mycket snabbare att använda än en som du måste installera på din dator. Det är dock bara det bästa alternativet om filen inte är för stor eftersom något riktigt stort tar lång tid att ladda upp / ladda ner.

Andra DWG-filer kan konverteras med DWG-tittarna som nämns ovan. Till exempel kan DWG TrueView konvertera DWG till PDF, DWF och DWFX; DraftSight kan konvertera DWG-filer till DXF, DWS och DWT gratis; och DWG DXF Sharp Viewer kan exportera DWG som SVG.

Nyare DWG-filformat kan inte öppnas i äldre versioner av AutoCAD. Se Autodesks instruktioner om hur du sparar en DWG-fil till en tidigare version, som 2000, 2004, 2007, 2010 eller 2013. Du kan göra det med det kostnadsfria DWG TrueView-programmet via DWG Convert knapp.

Microsoft har instruktioner om hur man använder en DWG-fil med Microsoft Visio. När den väl har öppnats i Visio kan DWG-filen konverteras till Visio-former. Du kan också spara Visio-diagram till DWG-format.

AutoCAD ska kunna konvertera DWG-filen till andra format som STL (Stereolitografi), DGN (MicroStation Design) och STEP (STEP 3D-modell). Du kan dock få en bättre konvertering till DGN-format om du använder MicroStation-programvaran för att importera DWG-filen.

TurboCAD stöder också dessa format så att du kan använda den för att spara DWG-filen i STEP, STP, STL, OBJ, EPS, DXF, PDF, DGN, 3DS, CGM, bildformat och flera andra filtyper.


Andra AutoCAD-format

Som du kan se ovanifrån finns det flera olika CAD-filformat som kan innehålla 3D- eller 2D-data. Vissa av dem ser väldigt mycket ut som ".DWG", så det kan vara förvirrande hur de skiljer sig åt. Andra använder dock helt olika filtillägg men används fortfarande inom AutoCAD-programmet.

DWF-filer är Autodesk Design Web Format-filer som är populära eftersom de kan ges till inspektörer som inte har någon kunskap om formatet eller CAD-programmen. Ritningarna kan ses och manipuleras men en del av informationen kan döljas för att förhindra förvirring eller stöld.

Vissa versioner av AutoCAD använder DRF-filer, vilket står för Discreet Render Format. DRF-filer är gjorda från VIZ Render-programmet som levereras med några äldre versioner av AutoCAD. Eftersom det här formatet är så gammalt kan du spara det i ett nyare format som MAX om du öppnar ett i AutoCAD för användning med Autodesk 3DS MAX.

AutoCAD använder också PAT-filtillägget. Dessa är vektorbaserade, klartext Hatch Pattern-filer som används för att lagra bilddata för att skapa mönster och texturer. PSF-filer är AutoCAD PostScript Patterns-filer.

Förutom att fylla i mönster använder AutoCAD Color Book-filer med ACB-filtillägget för att lagra en samling färger. Dessa används för att måla ytor eller fylla i linjer.

Textfiler som håller på sceninformation som skapats i AutoCAD sparas med filtillägget ASE. Dessa är vanliga textfiler så att de lättare används av liknande program.

Digital Asset Exchange-filer (DAE) används av AutoCAD och ett antal andra liknande CAD-program för att utbyta material mellan applikationerna, som bilder, texturer och modeller.