PHP-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med .PHP-filtillägget är en PHP-källkodfil som innehåller Hypertext Preprocessor-kod. De används ofta som webbsidefiler som vanligtvis genererar HTML från en PHP-motor som körs på en webbserver.

HTML-innehållet som PHP-motorn skapar från koden är vad som ses i webbläsaren. Eftersom webbservern är där PHP-koden körs ger åtkomst till en PHP-sida dig inte åtkomst till koden utan ger dig det HTML-innehåll som servern genererar.

Vissa PHP-källkodsfiler kan använda ett annat filtillägg som .PHTML, PHP3, PHP4, PHP5, PHP7 eller PHPS.


Hur man öppnar PHP-filer

Anteckningar i Windows är ett exempel på en PHP-filöppnare, men syntaxmarkering är så användbart vid kodning i PHP att en mer dedikerad PHP-redigerare vanligtvis föredras.

Vissa textredigerare inkluderar syntaxmarkering; se vår lista över de bästa textredigerarna för vissa alternativ som Visual Studio Code. Här är några andra sätt att redigera PHP-filer: Atom, Sublime Text, Coda, Codeanywhere, Programmer's Notepad, Vim och CodeLobster IDE.

Men medan dessa program låter dig redigera eller ändra PHP-filer, låter de dig inte köra en PHP-server. För det behöver du något som Apache Web Server. Se installations- och konfigurationsguiden på PHP.net om du behöver hjälp.

Vissa .PHP-filer kan faktiskt vara mediefiler eller bilder som av misstag namngavs med .PHP-filtillägget. I så fall bara byta namn på filtillägget till rätt och det ska öppnas korrekt i programmet som visar den filtypen, till exempel en videospelare om du arbetar med en MP4-fil.

Hur man konverterar en PHP-fil

För att generera PDF-filer från PHP, se FPDF eller dompdf.

Se dokumentationen om json-kodning på PHP.net för att lära dig hur du konverterar PHP-arrays till Javascript-kod i JSON-format (JavaScript Object Notation). Detta är endast tillgängligt i PHP 5.2 och senare.

Du kan inte konvertera PHP-filer till icke-textbaserade format som MP4 eller JPG. Om du har en fil med .PHP-filtillägget som du vet borde ha laddats ner i ett format som ett av dem, byt bara namn på filtillägget från .PHP till .MP4 (eller vilket format det borde vara).

Att byta namn på en fil som den här utför inte en riktig filkonvertering utan tillåter bara rätt program att öppna filen. Riktiga konverteringar sker normalt antingen i ett filkonverteringsverktyg eller i ett programmets meny Spara som eller Exportera.


Hur man får PHP att fungera med HTML

PHP-kod inbäddad i en HTML-fil förstås som PHP och inte HTML när den är innesluten i dessa taggar istället för den vanliga HTML-taggen:

<? php [PHP-kod går här]?>

För att länka till en PHP-fil inifrån en HTML-fil, ange följande kod i HTML-filen, där footer.php är namnet på din egen fil:

Ibland kan du se att en webbsida använder PHP genom att titta på dess URL, till exempel när standard PHP-filen heter index.php. I det här exemplet kan det se ut som http://www.examplesite.com/index.php.


Mer information om PHP

PHP har portats till nästan alla operativsystem och är helt gratis att använda. Den officiella PHP-webbplatsen är PHP.net. Det finns ett helt dokumentationsavsnitt som fungerar som en online-PHP-handbok om du behöver hjälp med att lära dig mer om vad du kan göra med PHP eller hur det fungerar. En annan bra källa är W3Schools.

Den första versionen av PHP släpptes 1995 och hette Personal Home Page Tools (PHP Tools). Ändringar gjordes genom åren med nya versioner som släpptes varannan månad.

Skripter på serversidan är den vanligaste användningen för PHP. Som beskrivs ovan fungerar detta med en PHP-parser, webbserver och webbläsare, där webbläsaren öppnar en server som kör PHP-programvaran så att webbläsaren kan visa vad som helst som servern producerar.

Ett annat är kommandoradsskript där varken en webbläsare eller server används. Dessa typer av PHP-implementeringar är användbara för automatiserade uppgifter.

PHPS-filer är syntaxmarkerade filer. Vissa PHP-servrar är konfigurerade för att automatiskt markera syntaxen för filer som använder detta filtillägg. Detta måste aktiveras med hjälp av linjen httpd.conf.

Lämna en kommentar