Vad är en DAT-fil? (Och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En DAT-fil är en generisk datafil.
  • De flesta kan öppnas med en textredigerare som Notepad ++.
  • Använd det programmet för att konvertera ett till CSV-, HTML- eller andra textformat.

Den här artikeln diskuterar olika typer av DAT-filer, hur man öppnar varje slag och vilka program som behövs för att konvertera dem beroende på exakt typ.


Vad är en DAT-fil?

En fil med DAT-filtillägget är vanligtvis en generisk datafil som lagrar information som är specifik för den applikation den refererar till. Ibland hittar du dem själva men ofta är de med andra konfigurationsfiler som DLL-filer.

Inget specifikt program ansvarar för att skapa eller använda alla typer av DAT-filer. Ett stort antal applikationer använder dem som referenser till vissa operationer i respektive program.

Eftersom de flesta DAT-filer är undangömda i applikationsdatamappar ser du förmodligen DAT-filer oftast om en videofil lagras på detta sätt eller om du har fått en felaktig e-postbilaga med tillägget.

Eftersom DAT-filer inte är så specifika som de flesta filer, eftersom filtillägget inte omedelbart förklarar hur man öppnar en, måste du gräva lite. Till exempel berättar en MP3-fil omedelbart att du har att göra med en ljudfil, en TXT-fil förklarar en vanlig textfil etc. Data bakom en DAT-fil är inte så uppenbara.

1:07

Hur man öppnar och läser DAT-filer

DAT-filer skiljer sig från de flesta andra filtyper eftersom de, som nämnts ovan, inte har ett uppenbart program som öppnar dem. De flesta typer av filer gör det.

Om du tycker att DAT-filen du har ska "öppnas" eller "användas" på ett specifikt sätt måste du ta reda på om den är textbaserad, videobaserad, en bilaga eller någon annan typ av DAT-fil.

Hur och var du fick DAT-filen ger vanligtvis nödvändig information för att begränsa ditt utredningsarbete, men här finns mycket mer hjälp för att räkna ut allt:

Textbaserade DAT-filer

Vissa DAT-filer är textbaserade och är mycket lätta att läsa med en textredigerare. Till exempel kan en DAT-fil på din dator finnas här:

C: Program Files (x86) Common Files Adobe XMP ... FileInfo_pt_BR.dat

Eller (som ovan):

C: Program Files Common Files microsoft shared ink hwrlatinlm.dat

Eftersom du inte är säker på vilket program som ska användas för att öppna den här DAT-filen bör ditt första försök vara med en textredigerare. Windows Notepad är den inbyggda grundläggande textredigeraren till Windows men du kan använda något mer avancerat från vår lista över bästa gratisredigerare.

I det här exemplet kan du se all text i DAT-filen och lätt förstå vad den används till. Det är också uppenbart i det här exemplet att filen är associerad med ett Adobe-program, därav "Adobe" -mappen inom filens sökväg (ligger i namnlisten).

Andra DAT-filer kanske dock inte är textfiler - det beror helt på vad DAT-filen används till. Dessa typer av DAT-filer kan vara låsta filer som inte är lätta att ta bort, flytta eller redigera. Du hittar förmodligen bara en låst DAT-fil om det är en konfigurationsfil som alltid används av ett program, som de som finns i programmets installationskatalog. Dessa typer av DAT-filer behöver antagligen aldrig öppnas eller manipuleras manuellt på något sätt.

Video DAT-filer

Vissa DAT-filer är faktiskt videofiler som sparas från program som VCDGear eller CyberLink PowerDirector, bland andra, och kan därför öppnas med ett av dessa program.

Tanken är att se var DAT-filen finns på din dator. Precis som med Adobe-exemplet ovan, om DAT-filen finns i en programmapp som verkar vara länkad till en CyberLink-produkt, finns det en god chans att det är programmet som öppnar den.

Om du är säker på att det är en videofil men du inte vet vilket program du ska använda för att spela den, prova VLC.

Återigen kommer de flesta DAT-filer som finns i programkatalogerna på din dator att vara ganska värdelösa eftersom de flesta (om inte alla) kommer att vara gibberisk datorkod.

DAT-filer som e-postbilagor

En DAT-fil som du får som e-postbilaga kommer vanligtvis i form av en winmail.dat- eller ATT0001.dat-fil. Dessa typer av DAT-filer är förmodligen missbildade bilagor från en Microsoft-e-postklient som Outlook, Outlook Express, Windows Live Mail eller Microsoft Exchange.

I det här scenariot bör du spara DAT-filen till din dator och antingen ladda upp den till Winmaildat.com eller importera den till Winmail Opener för att extrahera den faktiska bilagan. Klammer kan öppna winmail.dat-filer på macOS.

Den bilagan kan slutligen bli någon annan typ av fil, som ett dokument, en bild etc.

Andra typer av DAT-filer

DriveImage XML är ett exempel på ett annat program som använder DAT-filer för ett helt annat ändamål än alla ovan nämnda program. I detta specifika säkerhetskopieringsprogram sparas hela säkerhetskopian i en enda DAT-fil, åtföljd av en XML-fil.

Denna DAT-fil kunde inte på något sätt ses i en textredigerare, videoredigeringsprogram eller något liknande. Istället, eftersom DriveImage XML är skaparen av just denna DAT-fil, krävs samma program för att faktiskt kunna använda DAT-filen.

I det här fallet betyder det att du återställer DAT-filen till en hårddisk med hjälp av tillhörande XML-fil:

Det finns så många andra program som använder DAT-filer också. Bitcoin Core använder en fil med namnet wallet.dat som Bitcoin-klientplånbokfil. Minecraft och SimCity använder DAT-filer för olika ändamål. Operativsystemet Porteus Linux lagrar behållarfiler som sparats med DAT-filtillägget. Piriform-applikationer lagrar portabilitets- och registreringsinformation i DAT-filer. Windows-registret använder DAT-filer för att lagra bikupor och annan registerinformation. Olika program som använder Inno Setup använder en DAT-fil för att lagra avinstallationsinformation. Utan tvekan finns det dussintals eller hundratals andra.

Vissa filer liknar den här även om de verkligen inte är relaterade. Om din fil inte öppnas med dessa förslag, dubbelkolla filtillägget. Du kan förvirra något annat, som en DAR-fil, med den här.


Hur man konverterar en DAT-fil

De flesta filer kan konverteras med en gratis filkonverterare, men som du kan se ovan är DAT-filer inte som de flesta filer. Stegen för att konvertera en DAT-fil beror helt på vilken typ av DAT-fil du arbetar med.

Det finns egentligen ingen anledning alls att konvertera en DAT-fil till ett annat format om den används av ett specifikt program för att lagra konfigurationsinformation, som i det första exemplet ovan. Om du konverterar den typen av DAT-fil till något annat blir filen och eventuellt till och med programmet oanvändbar.

DAT-filer som är videofiler kan öppnas i videoredigeringsprogramvaran som skapade den och sedan exporteras eller sparas i ett annat format, troligen sådana som MP4, AVI, WMV eller FLV. Se den här listan över gratis videokonverterare för andra sätt att konvertera dessa typer av DAT-filer.

Kom ihåg råd om winmail.dat och ATT0001.dat arkiverar flera stycken ovan om en e-postbilaga är källan till din DAT-fil.

Du kan vanligtvis inte ändra ett filtillägg till ett som din dator känner igen och förväntar dig att den nyligen döpta filen kan användas. Men när det gäller en DAT-fil som du fick via e-post som du vet är tänkt att vara, säg en Word-dokumentfil, men den slutar istället i DAT-tillägget, försök döpa om det till rätt tillägg och prova.

Byt till exempel DAT-filen till DOC eller DOCX för en Microsoft Word-fil, JPG eller PNG för en bild etc.

Innan du kan byta namn på ett filtillägg måste du se till att Windows är konfigurerat för att visa dem ordentligt, vilket förklaras här.


Lämna en kommentar