Facebook Messenger: Allt du behöver veta

Messenger, en chattjänst som ägs av Facebook, lanserades i augusti 2011 och ersatte Facebook Chat. Du behöver inte ett Facebook-konto för att använda Messenger. Medan de två är delvis anslutna när du har ett Facebook-konto behöver du inte ha ett för att använda Messenger.

Bailey Mariner / Lifewire


Så här får du tillgång till Facebook Messenger

Messenger kan användas tillsammans med Facebook på din dator, på Messenger.com eller nås med mobil Messenger-appen på Android- och iOS-enheter. Eftersom Messenger fungerar på iPhones fungerar det också på Apple Watch.

Även om Messenger är lättillgängligt via Messenger-webbplatsen, ditt Facebook-konto på din dator och mobilapparna kan du installera tillägg i vissa webbläsare för snabbare åtkomst. Dessa tillägg är inte officiella Facebook-appar. De är tillägg från tredje part som icke-Facebook-utvecklare släppte gratis. Firefox-användare kan till exempel placera Messenger på sidan av sina skärmar och använda den på andra webbplatser, på delad skärm, med Messenger för ett Facebook-tillägg.

Du behöver inte ha ett Facebook-konto för att använda Messenger så det är tillgängligt för personer som inte har registrerat sig för Facebook eller har stängt sina konton.

Skicka text, bilder och video

I grunden är Messenger en textapp för både en-mot-en och gruppmeddelanden, men den kan också skicka bilder och video. Messenger innehåller också massor av inbyggda emojis, klistermärken och GIF.

Några användbara funktioner som ingår i Messenger är dess typindikator för att se när en person skriver, levererade kvitton, läskvitton och en tidsstämpel för när meddelandet skickades, med en annan för när mottagaren läste det senaste.

Precis som på Facebook låter Messenger dig reagera på meddelanden på både webbplatsen och appen.

En annan bra sak om att dela bilder och videor via Messenger är att appen och webbplatsen samlar alla mediefiler så att du snabbt kan sikta igenom dem.

Om du använder Messenger med ditt Facebook-konto visas alla privata Facebook-meddelanden i Messenger. Du kan ta bort dessa texter samt arkivera och ta bort arkivet för att dölja eller visa dem från konstant vy.


Ringa röst- eller videosamtal

Messenger stöder också ljud- och videosamtal från både mobilappen, stationära Messenger-webbplatsen och Facebook-webbplatsen. Telefonikonen är avsedd för ljudsamtal, medan kameraikonen ringer ansikte mot ansikte videosamtal.

Om du använder Messenger: s samtalsfunktioner på Wi-Fi kan du använda appen eller webbplatsen för att ringa gratis internetsamtal.


Skicka pengar

Messenger fungerar som ett enkelt sätt att skicka pengar till människor med bara din betalkortsinformation. Du kan göra detta från både webbplatsen och mobilappen.

Använd Skicka pengar knappen från en dator eller Betalningar knappen i appen, för att skicka eller be om pengar. Alternativt kan du skicka en text med ett pris i den och sedan klicka på den för att öppna uppmaningen att betala eller begära betalning. Du kan till och med lägga till ett kort memo i transaktionen så att du kommer ihåg dess syfte.

Spela spel

Med Messenger kan du spela spel i appen eller på webbplatsen Messenger.com, även i ett gruppmeddelande. Du behöver inte ladda ner en annan app eller besöka en annan webbplats för att börja spela med andra Messenger-användare.

Dela din plats

Istället för att använda en dedikerad app för att visa någon var du är kan du låta mottagare följa din plats i upp till en timme med Messenger: s inbyggda platsdelningsfunktion, som bara fungerar från mobilappen.

Facebook Messenger-funktioner

Även om Messenger inte har en kalender kan du skapa händelsepåminnelser via knappen Påminnelser i mobilappen. Ett annat snyggt sätt att göra det är att skicka ett meddelande som innehåller en referens till en dag, och appen frågar dig automatiskt om du vill göra en påminnelse. Liksom många andra appar har Facebook Messenger ett mörkt läge.

Från ett meddelande i mobilappen låter Messenger dig begära en resa från ditt Lyft- eller Uber-konto.

Namnet på ett gruppmeddelande kan anpassas, liksom smeknamnet på de involverade. Färgtema för varje konversationstråd kan även ändras.

Ljudklipp kan skickas via Messenger om du vill skicka ett meddelande utan att behöva sms eller ringa ett fullständigt ljudsamtal.

Meddelanden kan tystas per konversation under ett visst antal timmar eller helt avstängda, både för stationära versionen av Messenger och via mobilappen.

Lägg till nya Messenger-kontakter genom att bjuda in kontakter från din telefon eller, om du är på Facebook, dina Facebook-vänner. Det finns också en anpassad skanningskod som du kan fånga inifrån appen och dela med andra, som sedan kan skanna din kod för att lägga till dig till sin Messenger direkt.

Lämna en kommentar