Fixa en bilradio som slutade fungera efter att batteriet dött

Troligtvis är detta något som antingen hänt dig eller någon av dina vänner - Du lämnade av misstag dina strålkastare på och ditt bilbatteri tog slut. Eller så dog batteriet bara för att det var för gammalt eller för att det var kallt ute. Ingenting varar ju för evigt. Hur som helst, batteriet tog slut, och du hanterade problemet genom en batteriladdare, eller kanske till och med ett nytt batteri. Bra, problemet löst, och du är tillbaka på vägen. Allt är bra, eller hur? Förutom att nu har bilradion slutat fungera.

Först gick du batteritorsk och nu är din bilstereo död. Dagen blev just ännu sämre. Så du kör resten av vägen till jobbet i tystnad och hoppas att nästa steg inte kommer att bli att köpa en helt ny bilstereo. Men det är det förmodligen inte. I de flesta fall är det mycket enklare att fixa en bilstereo som slutade fungera efter att batteriet dött än att köpa en ny.

Naturligtvis kan det också vara mycket mer komplicerat.

Lifewire / Jeremy Laukkonen


Hitta anledningen för det döda batteriet och den dödare bilradion

Det finns några olika anledningar till att en bilradio slutar fungera efter att batteriet helt tagit slut. Den första, och överlägset vanligaste, är att radion har en stöldskyddsfunktion som startar när batteriströmmen tas bort. När det händer är allt du behöver göra att ange rätt radiokod för att kunna börja lyssna igen.

I vissa sällsynta fall kan radion skadas eller till och med få skador på andra elektriska system än din radio när batterier tar slut. Till exempel, om din radio slutade fungera efter en hoppstart med startkablar, kan radion - och annan ömtålig elektronik - ha bränts.

Om du har tur är det bara vara en säkring, och om du inte har det, kan detta fungera som en lektion om hur viktigt det är att ansluta startkablar och batteriladdare korrekt.

Några vanliga orsaker till denna typ av problem

  1. Säkerhetsfunktioner

    1. Om din radio blinkar "kod" är det förmodligen ett lösenordsskydd du har att göra med.

    2. Bilstereo med en kodfunktion kräver att du matar in en förinställd kod när batteriet tar slut eller kopplas ur.

    3. Koden kan finnas i din bruksanvisning, eller så kan du behöva kontakta en återförsäljare.

  2. Skador som uppstod under en hoppstart med startkablar

    1. Elektriska systemkomponenter kan skadas under en hoppstart om försiktighetsåtgärder inte vidtas.

    2. Kontrollera relevanta säkringar och smältbara länkar innan du fördömer radion.

    3. Om radion har både ström och jord, har den förmodligen ett internt fel.

  3. Ren tillfällighet

    1. Medan ett urladdat batteri, eller en hoppstart, kan resultera i en bilradio som inte fungerar, kan det också vara en konstig tillfällighet.

    2. Om din radio inte har en säkerhetskod och alla smältbara länkar och säkringar är som de ska, måste du göra mer diagnostiskt arbete för att ta reda på vad som hänt.


Det irriterande fallet med bilradiokoder

Bilradiokoder är avsedda att fungera som ett slags passivt stöldskydd. När strömmen till radion bryts slår funktionen på och när strömmen kommer tillbaka är enheten i princip blockerad tills du anger en specifik kod. Skärmen på bilradion kan visa ordet "kod", eller så kan den visa ett tomt fält. I vissa fall så kan den visa ett ännu mer konstigt meddelande, beroende på tillverkare.

Poängen här är att det mestadels är OEM-huvudenheter som inkluderar den här funktionen, och tjuvar riktar sig mest till eftermarknadsenheter när de stjäl bilradios. Det betyder att radiokoder nästan alltid blir ett problem för de lagliga ägarna av dessa bilradios istället för tjuvarna som de är avsedda att för.

Det bästa sättet att hantera en radiokod är att inte hantera det alls. Om du har en radio med den här funktionen och ditt batteri inte redan har tagit slut, bör du skriva ner koden och återställningsförfarandet i förväg.

Processen för att ta reda på en bilradiokod skiljer sig från ett märke till ett annat, men du behöver vanligtvis börja med att titta i din bruksanvisning. Om du köpte din begagnade bil kan den tidigare ägaren ha skrivit ner numret i manualen, och vissa manualer har faktiskt en plats att göra det. Om den inte finns där kan du kolla OEM-webbplatsen eller kontakta din lokala återförsäljare, även om du kan behöva betala en lokal butik eller onlinetjänst för att leta upp koden.


Farorna med felaktig laddning eller start av bil

Om din bilradio slutade fungera efter en hoppstart eller efter batteriladdning kan problemet fortfarande vara relaterat till en stöldskyddsfunktion i bilradion. Innan du gör något annat bör du utesluta det. Se till att din radio inte har den funktionen, och om den har det, kontrollera att inmatning av rätt kod inte startar radion igen. Om det inte gör det kanske du står inför ett större problem.

Frågan är att även om det är helt säkert att starta eller ladda ett bilbatteri när proceduren utförs korrekt, är det extremt osäkert när proceduren inte utförs korrekt. Den största faran vid start eller laddning av ett batteri är faktiskt relaterad till den explosiva karaktären hos vätgas som kan läcka från ett blysyrabatteri.

Det är därför den sista kabeln du ansluter alltid ska vara en jordkabel, och den ska vara ansluten till jord, snarare än batteriet. Om du ansluter direkt till ett batteri och vätgas har läckt ut ur batteriet kan den resulterande gnistan antända gasen och orsaka en explosion.

Utöver risken att faktiskt spränga ditt batteri, vilket jag antar inte hände, eftersom en död radio skulle vara det minsta av dina bekymmer. Felaktig anslutning av startkablar eller en laddare kan också orsaka skador på elsystemet.

Om kablarna var anslutna fel och din radio slutade fungera som ett resultat, kan radion helt gått sönder. Och bortsett från din radio kan ett antal andra komponenter också bränts.

När säkringar och smältbara länkar räddar dagen

Till skillnad från människor, som kan tillbringa hela sitt liv på jakt efter ett syfte, finns säkringar i denna värld med en vetskapen att de en dag kommer att dö för att rädda en annan. När det gäller din bilradiosäkring är den utformad för att offra sig själv för att förhindra att en farlig mängd ström går igenom din bilradio och tillhörande krets.

Om din radio är död på grund av en hoppstart eller laddning, och du har tur, kan du upptäcka att din bilradiosäkring har gått. I vissa fall kan det vara säkringen inuti radion, medan i andra fall kan det vara säkringen i bilens säkringslåda.

I andra fall kan det hända att en särking har blåst eller att en tråd eller kabel någonstans har smält. I andra mycket allvarligare scenarier kan du upptäcka att andra elektroniska komponenter, till och med din extremt dyra elektroniska styrenhet, också kan ha skadats.

Det är därför det är så viktigt att veta hur man ansluter startkablar och aldrig låta någon, oavsett hur välmenande, ansluta dem fel. Även om personen verkar vara riktigt bussig betyder inte det att de har bra vetskap om bilar.

Ibland händer faktiskt tillfälligheter

När två saker händer exakt samtidigt är det enkelt att anta att de är relaterade. Och när det gäller döda batterier och döda bilradios finns det en möjlighet att problemen är relaterade. Du kan dock upptäcka att din bilradio plötsligt slutade fungera av en helt orelaterad anledning.

Till exempel, om din radio slås på och visar en station, men inget ljud kommer ut från högtalarna, är det förmodligen ett problem med högtalarna eller ledningarna eller till och med antennen. På samma sätt kan en bilstereo med en icke-fungerande radio vara ett antennproblem om andra ljudkällor, som CD-spelaren, fungerar bra.

Lämna en kommentar