Skärmdump på Mac Fungerar inte? 5 sätt att fixa det

Skärmdumpfunktionen är inbyggd i macOS, så du behöver ingen ytterligare programvara; det borde bara fungera. När skärmdumpen på en Mac inte fungerar saknas ett användbart verktyg för felsökning och kommunikation av idéer via e-post och textmeddelanden.

Oavsett om du använder de beprövade tangentbordsgenvägarna för att ta skärmdumpar eller föredrar att gå igenom Preview-appen eller Screenshot-appen (i Mojave eller senare) för det ändamålet, bör en av dessa korrigeringar få din Macs skärmdumpfunktion igång.

Getty Images

Informationen i denna artikel gäller Mac-datorer med macOS Catalina (10.15) via macOS Sierra (10.12), förutom som nämnts.


Så här fixar du ett skärmdump på en Mac som inte fungerar

Det är sällsynt att skärmdumpar inte fungerar på en Mac, så det kan vara lätt att upptäcka varför din Mac inte fungerar som förväntat. Det finns flera saker du kan göra för att hitta problemet. Om allt annat fungerar korrekt på Mac fungerar tangentbordet ordentligt och kan uteslutas som källan till problemet.

  1. Stäng av Mac och slå på den igen. Att köra en Mac under långa perioder utan att stänga av den kan få den att fungera ineffektivt eller förhindra att vissa appar fungerar korrekt. Om skärmdumpfunktionen på din Mac inte fungerar stänger du av Mac och slår på den igen.

  2. Kontrollera inställningarna för kortkommandon. Dessa inställningar är aktiverade som standard men kan ha stängts av någon gång eller ställts in på andra tangentbordskombinationer än standardvärdena. För att kontrollera detta, gå till Systeminställningar > tangentbord > Genvägar. Där kan du se om kortkommandon har stängts av eller omfördelats till andra åtgärder.

  3. Återställ NVRAM. I likhet med en enkel omstart kan återställning av det icke-flyktiga slumpmässiga åtkomstminnet (NVRAM) ibland lösa problem med grundläggande Mac-appar och funktionalitet. Detta minne ansvarar för att kontrollera många av datorns interna inställningar.

  4. Bekräfta platsen för att spara skärmdumpar i appen Skärmdump. Även om standard är att spara skärmdumpar på skrivbordet, om du ändrade den inställningen, kan dina skärmdumpar gömma sig någonstans du inte har tittat. Kontrollera platsen i den flytande menyraden.

  5. Kontrollera dina Dropbox-inställningar. Om du har Dropbox på din Mac kan du ha ställt in den så att skärmdumpar sparas på din Dropbox snarare än på din Macs skrivbord.