Hur du åtgärdar D3dx9_36.dll fel saknas eller hittades inte

D3dx9_36.dll-problem orsakas på ett eller annat sätt av ett enda problem - någon form av problem med Microsoft DirectX.

D3dx9_36.dll-filen är en av många liknande filer som finns i DirectX-programvarusamlingen. Eftersom DirectX används av de flesta Windows-baserade spel och avancerade grafikprogram visas d3dx9_36.dll-fel vanligtvis bara när du använder dessa program.

D3dx9_36.dll-fel kan visas på din dator på ett antal olika sätt. Många av de vanligaste d3dx9_36.dll-felmeddelandena listas här:

D3DX9_36.DLL hittades inte
Filen d3dx9_36.dll hittades inte
Filen d3dx9_36.dll saknas
D3DX9_36.DLL saknas. Byt ut D3DX9_36.DLL och försök igen.
D3dx9_36.dll hittades inte. Ominstallering kan hjälpa till att åtgärda detta.
Komponent d3dx9_36.dll saknas

D3dx9_36.dll-fel visas när ett program, vanligtvis ett spel, startas.

I icke-spelapplikationer kan ett d3dx9_36.dll-fel visas innan vissa avancerade grafiska funktioner i programmet används.

Felmeddelandet d3dx9_36.dll kan gälla alla program som använder Microsoft DirectX, oftast videospel.

Några vanliga spel som har varit kända för att generera d3dx9_36.dll-fel inkluderar PCSX2 (en PlayStation 2-emulator), Breakpoint 2008, Irth Worlds, Call of Duty 4, Civilization IV, PDC World Championship Darts 2008 och mer.

Något av Microsofts operativsystem sedan Windows 98 kan påverkas av d3dx9_36.dll och andra DirectX-problem. Detta inkluderar Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Hur du åtgärdar D3dx9_36.dll fel

Ladda inte under några omständigheter ner d3dx9_36.dll DLL-filen separat från någon "DLL-nedladdningssida." Det finns ett antal olika skäl att ladda ner DLL-filer från dessa webbplatser är aldrig en bra idé.

Om du redan har laddat ner d3dx9_36.dll från en av dessa DLL-nedladdningssidor tar du bort den från vart du än lägger den och fortsätter med följande steg.


 1. Starta om din dator om du inte har gjort det ännu.

  D3dx9_36.dll-felet kan vara ett fel eller engångsproblem och en enkel omstart kan rensa upp det helt.


 2. Installera den senaste versionen av Microsoft DirectX. Chansen är stor att uppgradering till den senaste versionen av DirectX kommer att fixa felet d3dx9_36.dll hittades inte.

  Microsoft släpper ofta uppdateringar till DirectX utan att uppdatera versionsnummer eller bokstav, så se till att installera den senaste versionen även om din version är tekniskt densamma.

  Samma DirectX-installationsprogram fungerar med alla versioner av Windows inklusive Windows 10, 8, 7, Vista och XP. Det ersätter alla saknade DirectX 11-, DirectX 10- eller DirectX 9-filer.

 3. Förutsatt att den senaste DirectX-versionen från Microsoft inte fixar d3dx9_36.dll-felet du får, leta efter ett DirectX-installationsprogram på ditt spel eller din applikations-CD eller DVD. Om ett spel eller annat program använder DirectX kommer programutvecklarna vanligtvis att inkludera en kopia av DirectX på installationsskivan.

  • Ibland, men inte ofta, passar DirectX-versionen på skivan bättre för programmet än den senaste versionen som finns online.

 4. Avinstallera spelet eller programvaran och installera om det igen. Något kan ha hänt med filerna i programmet som fungerar med d3dx9_36.dll och en ominstallation kan göra tricket.


 5. Återställ filen d3dx9_36.dll från det senaste DirectX-paketet. Om ovanstående felsökningssteg inte har fungerat för att lösa ditt d3dx9_36.dll-fel, försök att extrahera d3dx9_36.dll-filen separat från DirectX-paketet.


 6. Uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort. Även om det inte är den vanligaste lösningen kan det i vissa situationer korrigera detta DirectX-problem att uppdatera drivrutinerna för grafikkortet på din dator.