Hur du åtgärdar Shdocvw.dll hittades inte eller saknas fel

Shdocvw.dll-fel orsakas av situationer som leder till borttagning eller korruption av shdocvw DLL-filen.

Shell Doc Object and Control Library (shdocvw.dll), även kallat Microsoft Internet Controls, ansvarar för användargränssnittet för Internet Explorer och andra Windows-områden.

I vissa fall kan shdocvw.dll-fel indikera ett registerproblem, ett problem med virus eller skadlig kod eller till och med ett maskinvarufel.

Felmeddelandet shdocvw.dll kan gälla för alla program eller system som kan använda filen i något av Microsofts operativsystem, inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.


Shdocvw.dll-fel

Det finns flera olika sätt som shdocvw.dll-fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten som du kan se shdocvw.dll-fel:

 • Shdocvw.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom shdocvw.dll inte hittades. Problemet kan åtgärdas om du installerar om programmet igen.
 • Kan inte hitta [PATH] shdocvw.dll
 • Filen shdocvw.dll saknas.
 • Det går inte att starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: shdocvw.dll. Installera [APPLICATION] igen.

Shdocvw.dll felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows-installation.

Sammanhanget med shdocvw.dll-felet är en viktig information som kan vara till hjälp när du löser problemet.

Hur du åtgärdar Shdocvw.dll fel

Ladda inte ner shdocvw.dll från en webbplats för "DLL-nedladdning". Det finns många anledningar till att det är en dålig idé att ladda ner en DLL-fil. Om du behöver en kopia av shdocvw.dll är det bäst att skaffa den från sin ursprungliga, legitima källa.

Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av shdocvw.dll-felet.

 1. Återställ shdocvw.dll från papperskorgen. Den enklaste möjliga orsaken till en "saknad" shdocvw.dll-fil är att du felaktigt har tagit bort den.

  Om du misstänker att du av misstag har raderat shdocvw.dll men du redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa shdocvw.dll med ett gratis filåterställningsprogram.

  Återställa en borttagen kopia av shdocvw.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har raderat filen själv och att den fungerade ordentligt innan du gjorde det.

 2. Kör kommandot sfc / scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av shdocvw.dll-filen. Eftersom denna DLL-fil tillhandahålls av Microsoft bör systemfilskontrollverktyget återställa den.

 3. Installera alla tillgängliga Windows-uppdateringar. Många servicepaket och andra korrigeringar ersätter eller uppdaterar några av de hundratals Microsoft-distribuerade DLL-filerna på din dator. Shdocvw.dll-filen kan ingå i en av dessa uppdateringar.

 4. Kör en virus / malware-genomsökning av hela ditt system. Vissa shdocvw.dll-fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL-filen. Det är till och med möjligt att shdocvw.dll-felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskerar sig som filen.

 5. Använd Systemåterställning för att ångra senaste systemändringar. Om du misstänker att shdocvw.dll-felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 6. Installera om programmet som använder shdocvw.dll-filen. Om DLL-felet shdocvw.dll inträffar när du använder ett visst program kan filen ominstalleras om.

 7. Uppdatera drivrutinerna för hårdvaruenheter som kan vara relaterade till shdocvw.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande "Filen shdocvw.dll saknas" när du spelar ett 3D-videospel, försök att uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort.

  Shdocvw.dll-filen är kanske inte relaterad till grafikkort - det här var bara ett exempel. Nyckeln här är att ägna stor uppmärksamhet åt felets sammanhang och felsöka därefter.

 8. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om shdocvw.dll-fel började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhets drivrutin.

 9. Testa ditt minne och testa sedan hårddisken. Jag har lämnat majoriteten av felsökning av maskinvara till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka shdocvw.dll-fel när de misslyckas.

  Om hårdvaran misslyckas med några av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 10. Reparera din installation av Windows. Om enskilda shdocvw.dll-felsökningsråd ovan inte lyckas bör en startreparation eller reparationsinstallation återställa alla Windows DLL-filer till deras fungerande versioner.

 11. Använd en gratis registerrensare för att reparera shdocvw.dll-relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensare kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga shdocvw.dll registerposter som kan orsaka DLL-felet.

  Registreringsrengöringsmedel är nödvändiga vid de sällsynta tillfällena, men vi har inkluderat alternativet här som ett "sista utväg" -försök innan det destruktiva steget kommer nästa. Se våra FAQ för registerrensare för mer information om hur ofta du ska använda en.

 12. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar shdocvw.dll-felet bör detta vara din nästa åtgärd.

  All information på hårddisken raderas under en ren installation. Se till att du har gjort bästa möjliga försök att åtgärda shdocvw.dll-felet med ett felsökningssteg före det här.

 13. Felsök ett maskinvaruproblem om några shdocvw.dll-fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL-problem bara vara relaterat till maskinvaran.


Lämna en kommentar