Vad är en PSD-fil (och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En PSD-fil är en Adobe Photoshop-dokumentfil.
  • Öppna en med en bildredigerare som Photoshop, Photopea eller GIMP.
  • Konvertera till JPG, PNG, SVG, etc. med samma program eller en bildkonverterare.

Den här artikeln beskriver vad PSD-filer är och hur de skiljer sig från en standardbild, hur man öppnar en och vilka program som kan konvertera en till vanliga bildformat som PNG och JPG.


Vad är en PSD-fil?

En PSD-fil används främst i Adobe Photoshop som standardformat för att spara data. Filer med detta filtillägg kallas Adobe Photoshop Document-filer och är i ett eget format utvecklat av Adobe.

Även om vissa PSD-filer bara innehåller en enda bild och inget annat, innehåller den vanliga användningen av en PSD-fil mycket mer än bara att lagra en bildfil. De stöder flera bilder, objekt, filter, text och mer, samt använder lager, vektorspår och former och transparens.

Antag till exempel att du införlivade fem bilder i en PSD-fil, var och en på sitt eget lager. Tillsammans ser bilderna ut som om de är på en enda, platt bild, men i verkligheten är de rörliga och helt redigerbara i sina egna lager - precis som om du arbetade med separata bilder. Du kan öppna den här PSD-filen igen så många gånger du vill och göra ändringar i enskilda lager utan att påverka de andra.

PSD är också en förkortning för andra tekniska termer som personlig säker enhet, programmerbara systemenheter, portdelningsenhet och paketväxeldesign, men ingen av dem är associerade med Adobe Photoshop Document-filformat.

Hur man öppnar en PSD-fil

De bästa programmen för att öppna och redigera PSD-filer är Adobe Photoshop och Adobe Photoshop Elements, liksom CorelDRAW och Corels PaintShop Pro-verktyg.

Andra Adobe-program kan också använda PSD-filer, som Adobe Illustrator, Adobe Premiere Pro och Adobe After Effects. Dessa program används dock främst för video- eller ljudredigering och inte som grafikredigerare som Photoshop.

Om du letar efter ett gratis program för att öppna PSD-filer rekommenderar vi GIMP. Det är ett populärt och gratis fotoredigeringsverktyg som öppnar PSD-filer och andra filformat. Du kan också använda GIMP för att redigera PSD-filer men kan stöta på problem eftersom det har utmaningar att känna igen komplexa lager och andra avancerade funktioner som kan ha använts i Photoshop när filen skapades.

Paint.NET (med Paint.NET PSD Plugin) är ett annat gratis program, som GIMP, som kan öppna PSD-filer. Andra gratis fotoredigerare stöder även öppning av PSD-filer, och vissa kan också spara i PSD-filformat.

Om du snabbt vill öppna en PSD-fil utan Photoshop rekommenderar vi Photopea. Det är en gratis online fotoredigerare som körs i din webbläsare som inte bara låter dig se alla lager i PSD utan också gör lite redigering - även om det inte finns något som Photoshop erbjuder. Du kan också använda Photopea för att spara filer tillbaka till din dator i PSD-format.

Redigera en PSD-fil med Photopea.

IrfanView, PSD Viewer och Apples QuickTime Picture Viewer (en del av deras gratis QuickTime-program) öppnar också PSD-filer, men du kan inte använda dem för att redigera PSD-filen. Du kommer inte heller ha någon form av lagerstöd eftersom de bara fungerar som PSD-tittare.

Apple Preview, som ingår i macOS, bör kunna öppna PSD-filer som standard.

Om programmet som automatiskt öppnar PSD-filer på din Windows-dator inte är det du vill öppna dem som standard är det ganska enkelt att ändra det. Se hur man ändrar standardprogrammet för en specifik guide för filtillägg för hjälp.


Hur man konverterar en PSD-fil

Den vanligaste anledningen att konvertera en PSD-fil är att använda den som en vanlig bildfil, som en JPG-, PNG-, BMP- eller GIF-fil, kanske. På så sätt kan du ladda upp bilden online (många webbplatser accepterar inte PSD-filer) eller skicka den via e-post så att den kan öppnas på datorer som inte använder PSD-öppnare.

Om du har Photoshop på din dator är det extremt enkelt att konvertera en PSD-fil till ett bildfilformat: använd Fil > Spara som menyalternativ.

Hur man sparar en Photoshop-fil för en äldre version

Om du inte har Photoshop är ett snabbt sätt att konvertera en PSD-fil till PNG, JPG, PDF, SVG, GIF eller WEBP via Photopeas Fil > Exportera som alternativ.

De flesta av programmen ovanifrån som stöder redigering eller visning av PSD-filer kan konvertera PSD till ett annat format med en liknande process som Photoshop och Photopea.

Ett annat alternativ för att konvertera PSD-filer är via ett gratis bildkonverteringsprogram.

Om du konverterar en PSD-fil till en vanlig bildfil plattas eller sammanfogas alla lager till en enda lagerfil för konvertering. Efter att ha konverterat en PSD-fil på det här sättet finns det inget sätt att någonsin konvertera den tillbaka till PSD för att använda lagren igen.


Mer information om PSD-filer

PSD-filer har en maximal höjd och bredd på 30,000 2 pixlar samt en maximal storlek på XNUMX GB.

Ett liknande format som PSD är PSB (Adobe Photoshop Large Document-fil), som stöder större bilder, upp till 300,000 4 pixlar och filstorlekar upp till cirka 4 exabyte (XNUMX miljarder GB).

Adobe har en del avancerad läsning av PSD-filformatet i Adobe Photoshop File Format Specification-dokumentet på sin webbplats.

Vissa filtillägg liknar .PSD men har inget att göra med det här bildformatet. WPS, XSD, PSF och PPS är några exempel. Dubbelkolla filtillägget för att vara säker på att det läser .PSD innan du drar slutsatsen att du inte kan öppna filen med PSD-programmen ovan.

Lämna en kommentar