Hur man skapar, redigerar och visar Microsoft Excel-dokument gratis

Microsoft Excel är det program de flesta tänker på när det gäller att skapa, visa eller redigera kalkylark. Men med tillägget av makrostöd och andra avancerade funktioner, erbjuder Excel nu mycket mer än bara kalkylverktyg.

Medan den fullständiga versionen av Excel kostar pengar finns det sätt att öppna, ändra och skapa Excel-kalkylblad från grunden utan att gräva i din plånbok. Dessa kostnadsfria metoder beskrivs nedan, varav de flesta stöder filer med bland annat XLS- eller XLSX-tillägg.


Excel online

Microsoft erbjuder en webbaserad version av Office-sviten, som inkluderar Excel. Excel Online är tillgängligt via de flesta webbläsare och låter dig redigera befintliga XLS- och XLSX-filer samt skapa nya arbetsböcker helt från grunden.

Office Onlines integration med Microsoft OneDrive låter dig lagra dina filer i molnet. Det ger till och med möjligheten att samarbeta med andra i samma kalkylark i realtid. Medan Excel Online inte innehåller många av de betalda applikationens mer avancerade funktioner, som makrostöd, kommer användare som söker grundläggande funktionalitet bli positivt överraskade.

Microsoft Excel-app

Funktionerna i Excel-appen, som finns på både Android och iOS, varierar beroende på din enhet. Android-användare med skärmar på 10.1 tum eller mindre kan skapa och redigera kalkylark utan kostnad. De som kör appen på större telefoner och surfplattor behöver ett abonnemang på Microsoft 365 om de vill göra något mer än att se en Excel-fil.

iPad Pro-användare med skärmar 10.1 "eller större har samma begränsningar. Användare av alla andra iPads, iPhones eller iPod Touches kan skapa, redigera och visa Excel-dokument gratis. Det bör noteras att det finns några avancerade funktioner som bara är tillgänglig med ett abonnemang, oavsett vilken enhet du har.


Microsoft 365 Home Trial

Som vi har nämnt ovan begränsar Microsofts gratiserbjudanden, som den webbläsarbaserade Office-paketet och Excel-appen, de tillgängliga funktionerna för dig. Om du befinner dig i en position där du behöver tillgång till en del av Excels avancerade funktionalitet men inte vill att din plånbok ska träffa, kan testversionen av Microsoft 365 vara en perfekt kortsiktig lösning.

När den är aktiverad kan du köra den fullständiga versionen av Microsoft Office Home Edition (inklusive Excel) på en kombination av fem datorer och Mac-datorer tillsammans med den fullfjädrade Excel-appen på upp till fem Android- eller iOS-telefoner och surfplattor. Du måste ange ett giltigt kreditkortsnummer för att starta 30-dagars testversion och kommer att debiteras $ 99.99 för en 12-månaders prenumeration om du inte avbryter manuellt före utgångsdatumet.


Office Online Chrome Extension

Ett tillägg för Google Chrome, detta praktiska lilla verktyg öppnar en ganska kraftfull version av Excel i webbläsarens huvudgränssnitt på alla större stationära operativsystem.

Office Online-tillägget körs inte utan en aktiv Microsoft 365-prenumeration men ingår i den här artikeln eftersom den kommer att fungera som förväntat under den kostnadsfria testperioden för Microsoft 365.

LibreOffice

LibreOffice är ett programvarupaket med öppen källkod som kan laddas ner gratis och har ett Excel-alternativ med namnet Calc som stöder XLS- och XLSX-filer samt OpenDocument-format. Även om det inte är en faktisk Microsoft-produkt, erbjuder Calc många av samma kalkylarkfunktioner och mallar som oftast används i Excel; allt för en prislapp på $ 0. Den innehåller också fleranvändarfunktionalitet som möjliggör sömlöst samarbete, samt flera kraftanvändarkomponenter, inklusive DataPivot och en jämförande Scenario Manager.

Kingsoft WPS Office

Den personliga, gratis nedladdningsbara versionen av Kingsofts WPS Office-svit innehåller en applikation som heter Kalkylark. Kompatibel med XLS- och XLSX-filer, har kalkylark dataanalys och grafverktyg tillsammans med grundläggande kalkylfunktionalitet. Kalkylark kan också installeras som en fristående app på operativsystemen Android, iOS och Windows.

En affärsversion finns tillgänglig mot en avgift som erbjuder avancerade funktioner, molnlagring och stöd för flera enheter.

Apache Openoffice

Apache's OpenOffice, ett av de ursprungliga kostnadsfria alternativen till Microsoft Office, har samlat hundratals miljoner nedladdningar sedan den första versionen. OpenOffice finns på över tre dussin språk och har en egen kalkylapplikation som också heter Calc. Den stöder både grundläggande och avancerade funktioner, inklusive tilläggs- och makrostöd tillsammans med Excel-filformat.

Tyvärr kan Calc, liksom resten av OpenOffice, stängas snart på grund av en inaktiv utvecklare. Om detta händer kommer viktiga uppdateringar inklusive korrigeringar för säkerhetsproblem inte längre att göras tillgängliga. Vid den tiden rekommenderar vi att du inte längre använder denna programvara.

Gnumeric

Ett av de enda riktiga fristående alternativen i den här listan, Gnumeric är ett kraftfullt kalkylprogram som också är tillgängligt gratis. Detta ofta uppdaterade open source-program stöder alla Excel-filformat, vilket inte alltid var fallet, och är skalbart för att fungera med även de största kalkylarken.

Google Sheets

Googles svar på Excel Online, Sheets är så fullfjädrat som det blir för ett webbläsarbaserat kalkylblad. Integrerad med ditt Google-konto och därmed din serverbaserade Google Drive, erbjuder den här lättanvända applikationen avancerad funktionalitet, ett anständigt urval av mallar, möjligheten att installera tillägg och on-the-fly-samarbete. Ark är fullt kompatibelt med Excel-filformat och bäst av allt är det helt gratis att använda. Förutom den webbaserade versionen för stationära och bärbara datorer finns det även Sheets-appar tillgängliga för Android- och iOS-enheter.