SFV-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En enkel filverifieringsfil används för att verifiera data. Ett CRC32-kontrollsummavärde lagras i en fil som vanligtvis, men inte alltid, har .SFV-filtillägget bifogat.

Ett program som kan beräkna kontrollsumman för en fil, mapp eller disk används för att producera SFV-filen. Syftet är att verifiera att en viss datadel verkligen är den data du förväntar dig att vara.

Kontrollsumman ändras med varje tecken som läggs till eller tas bort från en fil, och detsamma gäller filer och filnamn i mappar eller diskar. Detta innebär att kontrollsumman är unik för varje enskild datadel, även om ett tecken är avstängt, är storleken något annorlunda etc.

När du till exempel verifierar filerna på en skiva efter att de har bränts från en dator kan programmet som gör verifieringen kontrollera att alla filer som skulle kopieras faktiskt finns på CD: n.

Detsamma gäller om du beräknar kontrollsumman mot en fil som du har laddat ner från internet. Om kontrollsumman beräknas och visas på webbplatsen och du kontrollerar den igen efter att den har laddats ner, kan en matchning försäkra dig om att samma fil du begärde är den du nu har och att den inte var skadad eller målmedvetet modifierad i nedladdningen bearbeta.

SFV-filer kan ibland kallas Simple File Validator-filer.


Hur man kör en enkel filverifiering (skapa en SFV-fil)

MooSFV, SFV Checker och RapidCRC är tre gratisverktyg som kan generera kontrollsumman för en fil eller grupp av filer och sedan placera den i en SFV-fil. Med RapidCRC kan du skapa filen (och till och med en MD5-fil) för varje enskild fil i din lista eller varje katalog, eller till och med skapa bara en SFV-fil för alla filer.

Ett annat är TeraCopy, ett program som används för att kopiera data. Det kan verifiera att alla har kopierats och ingen av uppgifterna släpptes under vägen. Den stöder inte bara CRC32-hashfunktionen utan även MD5, SHA-1, SHA-256, Whirlpool, Panama, RipeMD och andra.

Skapa en SFV-fil på macOS med SuperSFV eller checkSum +. Du kan använda Check SFV om du använder Linux.

QuickSFV är en annan som fungerar på Windows och Linux, men den körs helt via kommandoraden. Till exempel, i Windows, med kommandotolken, måste du ange följande för att producera SFV-filen:

quicksfv.exe -c test.sfv file.txt

I detta exempel, -c skapar filen, identifierar kontrollsumman för fil.txtoch placerar den sedan i test.sfv. Dessa kommandon förutsätter att QuickSFV-programmet och TXT-filen finns i samma mapp.

Hur man öppnar en SFV-fil

SFV-filer är vanlig text, vilket innebär att de kan visas med vilken textredigerare som anteckningsblock i Windows, Leafpad för Linux och Geany för macOS. Andra fritekstredigerare stöder också formatet, som den populära Notepad ++.

Några av programmen ovan som beräknar kontrollsumman kan också användas för att öppna SFV-filer (TeraCopy är ett exempel). Istället för att låta dig visa informationen om vanlig text som finns i en textredigerare öppnar de normalt SFV-filen eller filen i fråga och jämför sedan ett nytt kontrollsummetest med det du har.

Dessa filer skapas alltid så här: filnamnet listas på en rad följt av ett mellanslag, som sedan följs av kontrollsumman. Ytterligare rader kan skapas nedanför andra för en lista med kontrollsummor, och kommentarer kan läggas till med semikolon.

Här är ett exempel på en SFV-fil skapad av RapidCRC:

; Skapad av WIN-SFV32 v1 (kompatibel; RapidCRC http://rapidcrc.sourceforge.net)
;
avinstallera.exe C31F39B6


Hur man konverterar SFV-filer

En SFV-fil är bara en textfil, vilket innebär att du bara kan konvertera en till andra textbaserade format. Detta kan inkludera TXT, RTF eller HTML / HTM, men de förblir vanligtvis med deras SFV-filtillägg eftersom syftet är bara att lagra kontrollsumman.

På grund av detta kan du inte spara din SFV-fil till ett videoformat som MP4 eller AVI eller någon annan typ som ISO, ZIP, RAR, etc.


Kan du fortfarande inte öppna den?

Det är osannolikt att en vanlig textredigerare automatiskt känner igen SFV-filer. Om så är fallet och ingenting händer när du dubbelklickar för att öppna det, försök att öppna programmet först och använd sedan menyn Öppna för att bläddra efter filen.

Om du vill att din textredigerare ska känna igen och automatiskt öppna SFV-filer i Windows kan du ändra filassociationer.

Vissa filändelser kan se väldigt mycket ut som SFV-filer men är faktiskt inte relaterade till dem alls. Detta är fallet med sådana som SFZ, SFM och SVF (ett vektorfilformat).

SFVIDCAP är ett intressant filtillägg som börjar med samma få bokstäver, men det är egentligen bara en tillfällighet. Den används av ett format som lagrar videor för ett videoredigeringsprogram.

Kom också ihåg att SFV-filer ibland lagras tillsammans med videor. I denna samling finns ofta en SRT-fil som används för undertexter. Medan de två formaten är textbaserade och kan se ut i namnet, är de inte relaterade och kan inte konverteras till eller från det andra formatet för något användbart ändamål.

Lämna en kommentar