ASP-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med .ASP-filtillägget är sannolikt en Active Server Page-fil, som är en ASP.NET-webbsida som tillhandahålls av en Microsoft IIS-server. Servern behandlar skript i filen och genererar sedan HTML för att visa sidan i webbläsaren.

ASP-filer kallas också klassiska ASP-filer och använder normalt VBScript-språket. Nyare ASP.NET-sidor sparas med ASPX-filtillägget och skrivs ofta i C #.

En vanlig plats där du kan se ".ASP" är i slutet av en URL som pekar på en ASP.NET-webbsida, eller när din webbläsare skickar en ASP-fil till dig i stället för den faktiska filen du försökte ladda ner.

Andra ASP-filer kan användas av Adobe-program som en Adobe Color Separation Setup-fil, men formatet kan vara föråldrat och irrelevant med nyare programversioner. Dessa filer innehåller färgalternativ (som separeringstyp, bläckgräns och färgtyper) som används vid export eller utskrift av ett dokument.


Hur man öppnar nedladdade ASP-filer

Om du fick en ASP-fil när du försökte ladda ner något annat (ofta en PDF), finns det en god chans att servern helt enkelt inte namngav filen korrekt.

Till exempel kanske du försökte ladda ner ett kontoutdrag eller något annat dokument, och istället för att ha det öppet i PDF-visaren öppnas det med en textredigerare eller så vet din dator inte hur du öppnar det.

I det här fallet bifogade servern inte ".PDF" till slutet av filnamnet och använde istället ".ASP" även om det faktiska filformatet är PDF. Den enklaste lösningen här är att bara byta namn på filen själv genom att radera de tre sista bokstäverna efter perioden och lägga in .PDF. Byt till exempel statement.asp till statement.pdf.

Detta namngivningsschema är inte hur du faktiskt konverterar ett filformat till ett annat, men det är helt acceptabelt här eftersom filen verkligen finns i PDF-format men helt enkelt inte namngavs korrekt. Du slutför bara det bytesnamn som servern inte själv gjorde.

Hur man öppnar andra ASP-filer

Aktiva server-sidfiler som slutar på .ASP är textfiler, vilket betyder att de är helt läsbara (och redigerbara) i en textredigerare som Notepad ++, parenteser eller sublim text. Några alternativa ASP-redaktörer inkluderar Microsoft Visual Studio och Adobe Dreamweaver.

En URL som slutar med .ASP, som den nedan, betyder bara att sidan körs i ASP.NET-ramverket. Din webbläsare gör allt för att visa den:

https://www.w3schools.com/asp/asp_introduction.asp

Eftersom ASP-filer måste analyseras innan de skickas till en webbläsare, öppnar du en lokal .ASP-fil i en webbläsare bara textversionen och gör faktiskt inte HTML-sidan. För det måste du köra Microsoft IIS och öppna sidan som localhost.

Du kan skapa ASP-filer från ett tomt dokument genom att bara lägga till .ASP-filtillägget i slutet av filen. Detta fungerar också för att konvertera HTML till ASP - byt bara namn på tillägget från .HTML till .ASP.

Adobe Color Separation Setup-filer fungerar med Adobe-program som Acrobat, Illustrator och Photoshop.


Hur man konverterar ASP-filer

ASP-filer som är Active Server-sidfiler kan konverteras till andra format men att göra det skulle innebära att filen skulle sluta fungera som den var tänkt att fungera. Det beror på att servern som ger ut filen måste ha den i rätt format för att visa sidor korrekt.

Om du till exempel konverterar ASP-filen till HTML eller PDF kan filen öppnas i en webbläsare eller PDF-läsare, men skulle också förhindra att den fungerar som en Active Server-sidfil om den användes på webbservern.

Om du behöver konvertera en ASP-fil kan du använda Microsoft Visual Studio eller Adobe Dreamweaver. Dessa program låter dig konvertera ASP till format som HTML, ASPX, VBS, ASMX, JS, SRF och mer.

Denna online ASP till PHP-omvandlare kan utföra den konverteringen om du behöver filen i PHP-format.


Mer information

.ASP-filtillägget liknar mycket andra tillägg som inte har något att göra med de format som nämns på den här sidan, och kan därför inte öppnas med samma program som länkas ovan.

APS-filer kan till exempel se ut och låta mycket som ASP-filer men de är faktiskt Greeting Card Studio Project-filer som skapas och används av Greeting Card Studio. Samma koncept gäller för andra filtillägg som ALP.

Vissa tekniska termer använder också ASP-förkortningen, men är inte relaterade till något av ASP-format på den här sidan. Till exempel står ASP också för Application Service Provider, Analog Signal Processing, ATM Switch Processor, Addressable Scan Port, Advanced System Platform och Auto-Speed ​​Port.

Lämna en kommentar