Kan du få Microsoft IE för iPhone eller iPad?

Oavsett om du älskar Safari, Chrome, Firefox eller något annat vill du använda din favoritwebbläsare på alla dina enheter. Men vad händer om din favoritwebbläsare är Microsoft Internet Explorer (även känd av dess förkortning, IE)? IE fungerar bra på stationära datorer (såvida du inte använder en Mac; IE har inte funnits på Mac på flera år). Om du också använder en iOS-enhet behöver du en lösning för att få IE för iPhone eller iPad.

iPhone-kredit: Apple; IE-logotyp: Microsoft


Internet Explorer på iPhone eller iPad? Nej

Det korta svaret är nej; det finns ingen IE för iPhone eller iPad. Om du älskar Internet Explorer eller är skyldig att använda den för arbete kommer det aldrig att finnas IE för iOS. Det finns två kritiska orsaker till detta:

  • Microsoft slutade skapa Internet Explorer för Mac 2006. Om företaget inte utvecklar IE för Mac verkar det osannolikt att Microsoft plötsligt skulle ta IE till iPhone.
  • Microsoft gör inte IE för något operativsystem längre. Företaget pensionerade Internet Explorer helt 2015 och ersatte det med en ny webbläsare som heter Edge.

Vad sägs om Microsoft Edge-webbläsaren? Ja

Även om IE inte är tillgängligt för iOS kan du byta till Microsoft Edge. Microsoft släppte en version av sin Edge-webbläsare för iPhone och iPad. Du kan ladda ner Microsoft Edge från App Store.

Edge fanns på andra plattformar ett tag innan Microsoft tog det till iOS. Som ett resultat verkade det en gång att Edge sannolikt aldrig skulle komma till iPhone, men sedan släppte Microsoft iOS-versionen i början av 2018. Detta är utmärkta nyheter för Edge-fans.

Förutom att köra Edge finns det några andra sätt att använda Microsoft-webbläsare på en iPhone eller iPad.


Ändra din användaragent

Du kanske kan lura vissa webbplatser som kräver IE att tro att den körs på din iPhone genom att ändra din användaragent. Användaragenten är lite kod som webbläsaren använder för att identifiera sig för varje webbplats du besöker. När du ställer in din användaragent till Safari på iOS (standard för iPhones och iPads), berättar din webbläsare webbplatser att det är vad det är när du besöker webbplatsen.

Om din iOS-enhet är jailbroken kan du ta en app för byte av användaragent från Cydia (men kom ihåg att jailbreaking har sina nackdelar). Med en av dessa appar kan du få Safari att berätta för webbplatser att det finns många olika webbläsare, inklusive IE. I vissa fall kan det vara tillräckligt för att få dig in på den IE-enda webbplats du behöver.

Om webbplatsen du försöker besöka kräver IE eftersom den använder tekniker som endast Internet Explorer stöder räcker inte dessa appar. De ändrar bara vad Safari verkar vara, inte de grundläggande tekniker som är inbyggda i den.


Använd ett fjärrskrivbord

Ett annat sätt att använda IE på iOS är med ett fjärrskrivbordsprogram. Med fjärrskrivbordsprogram kan du logga in på en dator hemma eller på kontoret via internet med din iPhone eller iPad. När du gör det har du tillgång till alla filer och program på den datorn, inklusive Internet Explorer, om du installerade det där.

Att använda ett fjärrskrivbord är inte för alla. För det första, eftersom du måste strömma data från fjärrdatorn till din iOS-enhet, är det långsammare än att använda en inbyggd app installerad på din iPhone. För en annan är det inte något som den genomsnittliga användaren i allmänhet kommer att kunna använda. Det kräver viss teknisk skicklighet eller en IT-avdelning för att hjälpa dig att konfigurera.

Ändå, om du vill ge det en chans, sök efter Citrix- eller VNC-appar i App Store.

Alternativa webbläsare för iPhone och iPad

Om du är övertygande mot att använda Safari på din iPhone eller iPad kan du alltid prova Chrome, tillgängligt som gratis nedladdning från App Store.

Gillar du inte Chrome heller? Det finns många alternativa webbläsare tillgängliga för iPhone och iPad, varav många erbjuder funktioner som inte är tillgängliga på Safari eller Chrome. Kanske kommer en av dem att passa dig mer.