Vad är LinkedIn och varför ska du vara med på det?

LinkedIn är ett socialt nätverk för yrkesverksamma att ansluta, dela och lära sig. Det är som Facebook för din karriär. Trots att de är en av de mest populära sociala plattformarna idag har många fortfarande ingen aning om vad LinkedIn ska användas till eller hur de kan dra nytta av att vara med på det. Här är allt du behöver veta om att få ut mesta möjliga av LinkedIn.


Vad är LinkedIn?

Oavsett om du är marknadsförare i ett större företag, en företagsägare som driver en liten lokal butik eller till och med en förstaårsstudent som letar efter sitt första jobb efter examen, är LinkedIn för alla och alla som är intresserade av att ta sitt yrkesliv mer seriöst genom att leta efter nya möjligheter att utveckla sin karriär och få kontakt med andra yrkesverksamma.

Du kan tänka på LinkedIn som den högteknologiska motsvarigheten till att gå till ett traditionellt nätverksevenemang där du går och träffar andra yrkespersoner personligen, pratar lite om vad du gör och byter visitkort. Det är som en stor virtuell nätverkshändelse.

Derek Abella / Lifewire

På LinkedIn nätverkar du med människor genom att lägga till dem som "anslutningar", liknande det som du skulle göra en vänförfrågan på Facebook. Du konverserar via privat meddelande (eller tillgänglig kontaktinformation), och du har all din yrkeserfarenhet och prestationer beskrivna i en snyggt organiserad profil för att visa upp för andra användare.

LinkedIn liknar Facebook när det gäller layout och breda funktioner. Dessa funktioner är mer specialiserade eftersom de tillgodoser professionella, men i allmänhet, om du vet hur man använder Facebook eller något annat liknande socialt nätverk, är LinkedIn något jämförbart.

LinkedIns huvudfunktioner

Här är några av de grundläggande funktionerna som detta företagsnätverk erbjuder och hur de har utformats för att användas av proffs.

Home: När du väl har loggat in på LinkedIn är hemflödet ditt nyhetsflöde och visar senaste inlägg från dina kontakter med andra yrkesverksamma och företagssidor du följer.

Profil: Din profil visar ditt namn, ditt foto, din plats, ditt yrke och mer högst upp. Nedan har du möjligheten att anpassa olika sektioner som en kort sammanfattning, arbetserfarenhet, utbildning och andra sektioner på samma sätt som hur du kan skapa ett traditionellt CV eller CV.

Mitt nätverk: Här hittar du en lista över alla yrkesverksamma som du för närvarande är ansluten till på LinkedIn. Om du håller muspekaren över det här alternativet i toppmenyn kan du också se ett antal andra alternativ som gör att du kan lägga till kontakter, hitta personer du kanske känner och hitta alumner.

Jobb: Alla typer av jobbannonser läggs ut på LinkedIn varje dag av arbetsgivare, och LinkedIn kommer att rekommendera specifika jobb till dig baserat på din aktuella information, inklusive din plats och valfria jobbpreferenser som du kan fylla i för att få bättre skräddarsydda jobbannonser.

Intressen: Förutom dina kontakter med yrkesverksamma kan du också följa vissa intressen på LinkedIn. Dessa inkluderar företagssidor, grupper efter plats eller intresse, LinkedIn's SlideShare-plattform för publicering av bildspel och LinkedIn's Lynda-plattform för utbildningsändamål.

Sökruta: LinkedIn har en kraftfull sökfunktion som låter dig filtrera dina resultat efter flera olika anpassningsbara fält. Klicka på "Avancerat" bredvid sökfältet för att hitta specifika yrkesverksamma, företag, jobb och mer.

meddelanden: När du vill inleda en konversation med en annan professionell kan du göra det genom att skicka ett privat meddelande till dem via LinkedIn. Du kan också lägga till bilagor, inkludera foton och mer.

Meddelanden: Liksom andra sociala nätverk har LinkedIn en aviseringsfunktion som låter dig veta när du har fått stöd av någon, bjudits in att gå med i något eller välkommen för att kolla in ett inlägg som du kanske är intresserad av.

Väntande inbjudningar: När andra yrkesverksamma inbjuder dig att ansluta till dem på LinkedIn får du en inbjudan som du måste godkänna.

Det här är de viktigaste funktionerna som du först märker när du går in på LinkedIn och registrerar dig för ett Basic-konto, men du kan dyka djupare in i några av de mer specialiserade detaljerna och alternativen genom att utforska plattformen själv.

Du kanske till och med tycker att du skulle vara intresserad av att använda LinkedIn's Business Services och / eller Premium-kontouppgraderingar, som gör det möjligt för användare att lägga upp jobb, dra nytta av talanglösningar, annonsera på plattformen och utöka din försäljningsstrategi för att inkludera social försäljning på LinkedIn .


Vad används LinkedIn för (som individ)?

Nu vet du vad LinkedIn erbjuder och vilken typ av människor som vanligtvis använder det, men det ger dig förmodligen inga specifika idéer för hur du kan börja använda det själv. Faktum är att många användare skapar ett konto och sedan överger det eftersom de inte har någon aning om hur de ska använda LinkedIn.

Här är några tips för nybörjare.

  • Kom tillbaka i kontakt med gamla kollegor. Du kan använda avsnittet Mitt nätverk för att hitta gamla kollegor, lärare, personer du gick i skolan med och alla andra du kanske tycker är värda att ha i ditt professionella nätverk. Ange eller anslut din e-post för att synkronisera dina kontakter med LinkedIn.
  • Använd din profil som ditt CV. Din LinkedIn-profil representerar i grunden ett mer komplett (och interaktivt) CV. Du kan inkludera det som en länk kanske i ett e-postmeddelande eller ditt personliga brev när du ansöker om jobb. Vissa webbplatser som låter dig ansöka om jobb till och med låter dig ansluta till din LinkedIn-profil för att importera all din information. Om du behöver bygga ett CV utanför LinkedIn finns det appar för det.
  • Hitta och ansök till jobb. Kom ihåg att LinkedIn är en av de bästa platserna att leta efter jobbannonser online. Du kommer alltid att få rekommendationer från LinkedIn om jobb du kanske är intresserad av, men du kan alltid använda sökfältet för att leta efter specifika positioner också.
  • Hitta och kontakta nya yrkesverksamma. Det är fantastiskt att komma i kontakt med gamla kollegor och komma i kontakt med alla på din nuvarande arbetsplats som också kan vara på LinkedIn, men vad som är ännu bättre är att du har möjlighet att upptäcka nya proffs antingen lokalt eller internationellt som kan hjälpa till med dina professionella ansträngningar.
  • Delta i relevanta grupper. Ett bra sätt att träffa nya yrkesverksamma att ansluta sig till är att gå med i grupper baserat på dina intressen eller nuvarande yrke och börja delta. Andra gruppmedlemmar kanske gillar det de ser och vill ansluta till dig.
  • Blogga om vad du vet. Linkedins alldeles egna publiceringsplattform tillåter användare att publicera blogginlägg och få möjlighet att få sitt innehåll läst av tusentals. Publicerade inlägg kommer också att visas i din profil, vilket ökar din trovärdighet inom relaterade områden som är relevanta för din yrkeserfarenhet.

Skärmdump, LinkedIn.


Uppgradering till ett Premium LinkedIn-konto

Många kan klara sig bra med ett gratis LinkedIn-konto, men om du menar allvar med att använda LinkedIn och alla dess mest avancerade funktioner kanske du vill uppgradera till ett av de fyra tillgängliga premiumkontona. När du går och utforskar plattformen kommer du att märka att vissa saker som olika avancerade sökfunktioner inte är tillgängliga för gratisanvändare.

LinkedIn har för närvarande premiumplaner för användare som vill landa sitt drömjobb, växa och vårda sitt nätverk, låsa upp försäljningsmöjligheter och hitta eller anställa talanger. Du får prova alla premiumplaner gratis i en månad, varefter du debiteras en månadsavgift beroende på vilken plan du väljer (plus skatt).

  • LinkedIn Premium-karriär: $ 29.99 per månad. För enskilda yrkesverksamma som vill bli anställda och avancerade sin karriär.
  • Linkedin Premium Business: 59.99 dollar i månaden. För företag som vill växa och bygga ett nätverk.
  • LinkedIn Premium-försäljning: 79.99 dollar i månaden. För yrkesverksamma och företag som letar efter riktade leads.
  • LinkedIn Premium-anställning: 119.99 dollar i månaden. För yrkesverksamma och företag som vill rekrytera och anställa anställda.

Skärmdump, LinkedIn.

Som en sista anmärkning, glöm inte att dra nytta av LinkedIn mobilappar. LinkedIn har sina huvudsakliga appar tillgängliga gratis på iOS- och Android-plattformar med olika andra specialappar för jobbsökning, SlideShare, Linked Learning och premiumkonton. Hitta länkar till alla dessa appar på LinkedIn-mobilsidan.

Lämna en kommentar