Vad är en codec och varför behöver jag den?

En codec - termen är en blandning av orden kod och avkodning - är ett datorprogram som använder komprimering för att krympa en stor filmfil eller konvertera mellan analogt och digitalt ljud. Du kanske ser ordet som används när du pratar om ljudkodek eller videokodek.

Roy Scott / Getty Images


Varför codecs är nödvändiga

Video- och musikfiler är enorma, vilket innebär att de vanligtvis är svåra att överföra via internet. För att påskynda nedladdningar, kodar eller krymper algoritmer, en signal för överföring och sedan avkoda den för visning eller redigering. Utan codecs skulle nedladdningar av video och ljud ta tre till fem gånger längre tid än de gör nu.

Hur många codecs behöver jag?

Det finns hundratals codecs som används; du behöver kombinationer som specifikt spelar dina filer.

Olika codecs är specialiserade för ljud- och videokomprimering, för streaming av media över internet, tal, videokonferenser, uppspelning av MP3 och skärmdump. Om du är en vanlig nedladdare behöver du antagligen 10 till 12 codecs för att spela alla olika typer av musik och filmer du har.

Vissa människor som delar sina filer på webben väljer att använda obskyra codecs för att krympa sina filer.


Vanliga codecs

Några vanliga codecs är MP3, WMA, RealVideo, RealAudio, DivX och XviD, men det finns många andra.

AVI är ett vanligt filtillägg som du ser bifogat till många videofiler, men det är inte i sig en codec. Istället är det ett containerformat som många olika codecs kan använda. Hundratals codecs är kompatibla med AVI-innehåll.


Hur vet jag vilken codec jag ska ladda ner och installera?

Eftersom det finns så många codec-val är codec-paket ett bekvämt alternativ. Codec-paket är samlingar av codecs som samlas i enstaka filer. Det diskuteras om det är nödvändigt att ha en stor grupp codec-filer, men det är verkligen det enklaste och minst frustrerande alternativet för nya nedladdare.

Här är de codec-paket som du troligen behöver:

  • CCCP (Combined Community Codec Pack) är ett av de mest omfattande codec-paketen du kan ladda ner. CCCP sammanställdes av användare som gillar att dela och titta på filmer online, och koderna som den innehåller är utformade för 99 procent av de videoformat du upplever som peer-to-peer-nedladdare. Tänk på CCCP om du tror att din dator behöver uppdaterade codecs.
  • X Codec Pack är en snygg, allt-i-ett, spyware-fri och adware-fri codec-samling som inte är så stor, så det tar inte lång tid att ladda ner. X Codec Pack är en av de mest kompletta enheterna av codecs som behövs för att spela alla större ljud- och videoformat.
  • K-Lite Codec Pack är väl testad och laddad med godsaker. Det låter dig spela alla populära filmformat. K-Lite finns i fyra smaker: Basic, Standard, Full och Mega. Om allt du behöver är att spela är DivX- och XviD-format, fungerar Basic bara bra. Standardpaket är det mest populära. Den har allt som en genomsnittlig användare behöver för att spela de vanligaste filformaten. Fullpack, designat för kraftanvändare, har ännu fler codecs utöver kodningsstöd.
  • Mega K-Lite Codec Pack är ett omfattande paket. Den har allt utom en diskbänk. Mega innehåller även Media Player Classic.

Om du använder Windows Media Player försöker den ofta kommunicera med dig fyrkodskoden för den specifika codec den behöver. Notera den här koden och besök sedan FOURCC för att få den saknade kodeken. FOURCCs provsida erbjuder några vanliga frågor om du behöver mer information om vad som erbjuds där.

Ett annat alternativ för att få codecs är att ladda ner mediaspelare som inkluderar dem. Ibland installerar en video- eller ljudspelare viktiga och vanliga codecs när du först installerar programmet. VLC är en bra gratis mediaspelare som kan spela alla typer av filtyper.

Lämna en kommentar