Varför fungerar inte FaceTime när jag ringer?

FaceTimes videosamtal är en av de snabbaste och mest spännande funktionerna på iOS- och Mac-plattformarna. Som Apple gillar att demonstrera är det så enkelt som att trycka på FaceTime-ikonen när du ringer och plötsligt tittar du på personen du pratar med.

Men tänk om det inte är så enkelt och du inte ser någonting alls? Här är några vanliga problem som förhindrar att FaceTime fungerar och hur du åtgärdar dem.


Varför FaceTime inte fungerar när du ringer

Lifewire / Derek Abella

Oavsett om problemet är att FaceTime-knappen inte tänds som aktiv eller inte dyker upp som ett alternativ när du ringer eller tar emot samtal, kan någon av dessa alternativ vara problemet:

  1. FaceTime måste vara på: För att kunna använda FaceTime måste den vara aktiverad (om du slog på den när du konfigurerade enheten, behöver du inte oroa dig för det här, men om FaceTime inte fungerar, kontrollera den här inställningen). Detta kan du göra genom att trycka på Inställningar-appen, bläddra ner till FaceTime och flytta FaceTimes växelknapp till på/grönt.

  2. Saknat telefonnummer eller e-postadress: Ingen kan ringa dig om du inte har ett telefonnummer. FaceTime fungerar på samma sätt. Du måste ha ett telefonnummer eller en e-postadress för FaceTime som folk kan använda för att nå dig. Du gör detta när du ställer in din enhet, men om den här informationen raderas eller avmarkeras kan det orsaka problem. Gå till Inställningar > FaceTime och se till att du har ett telefonnummer eller en e-postadress, eller båda, tillagda under sektionen DU KAN NÅS FÖR FACETIME-SAMTAL PÅ. Om du inte har det, lägg till dem.

  3. Du måste vara ansluten till ett nätverk: Om din enhet inte är ansluten till Wi-Fi eller ett mobilnätverk kan du inte använda FaceTime. Se till att du inte är i flygplansläge och att du är ansluten till Wi-Fi eller något annat nätverk som har tillgång till internet.

  4. Personen du ringer behöver också ha FaceTime: Om du ringer till någon som har en äldre iPhone eller någon annan typ av smartphone så är risken stor att FaceTime inte fungerar på deras enhet. Personen du ringer måste också ha ställt in FaceTime på sin enhet för att kunna chatta med andra. Det betyder att de behöver en iPhone 4 eller nyare, en fjärde generationens iPod touch eller nyare, en iPad 4 eller nyare eller en modern Mac. Alla dessa nyare enheter har en kamera som är vänd mot användaren, vilket krävs för att personen du ringer ska se dig. Det finns ingen version av FaceTime för Android eller Windows (även om det finns många FaceTime-alternativ som fungerar med dessa operativsystem), så vänner och familj på dessa plattformar kan inte heller använda FaceTime.

  5. Användare kan blockeras: Du kan blockera människor från att ringa, skicka SMS och FaceTime:a dig. Om du inte kan FaceTime:a någon, eller inte kan ta emot deras samtal, kan du ha blockerat dem (eller vice versa). Kontrollera detta genom att gå till Inställningar > FaceTime > Blockerade Kontakter. Där ser du en lista över alla vars samtal du har blockerat. Om personen du vill FaceTime:a med finns där tar du bara bort dem från din block-lista så är du redo att börja chatta.

  6. Din telefonoperatör måste stödja det: Om du försöker ringa ett FaceTime-samtal via 3G eller 4G (snarare än Wi-Fi) måste din telefonoperatör stödja FaceTime. Praktiskt taget alla telefonoperatörer som säljer iPhones stöder det, men om alla andra förslag på den här listan inte är orsaken, är det värt att kolla upp det med din operatör.

    Din iPhone-modell måste också stödja FaceTime. IPhone 3GS och 3G stödjer inte FaceTime.

  7. FaceTime-appen saknas: Om FaceTime saknas helt på din enhet kan det vara så att appen har stängts av med innehållsbegränsningar. För att kontrollera detta, gå till Inställningar > Allmänt och tryck på Begränsningar. Om begränsningar är aktiverade blir du ombedd att ange ett lösenord. Ange lösenordet om du kan det och leta efter alternativen FaceTime eller Kamera (att stänga av kameran stänger också av FaceTime). Om en begränsning är aktiverad för någon av dem, stäng av den genom att flytta skjutreglaget till vitt/av.

Om FaceTime inte fungerar när du använder telefonappen kan du också prova den fristående FaceTime-appen som kommer på iOS 7 och senare.

Om du uppfyller dessa krav bör du kunna ringa ett videosamtal på nolltid. Om du uppfyller kraven och inget av dessa steg hjälper kan du ha andra problem med din telefon eller nätverksanslutning som behöver undersökas. Du kanske också behöver kontakta Apple Support för att få expertstöd.

Lämna en kommentar