Hur ändrar jag en annan användares lösenord i Windows?

Det finns många sätt att komma runt ett förlorat Windows-lösenord men ett av de enklare, förutsatt naturligtvis att det finns mer än en användare på datorn, är att bara ändra lösenordet från ett annat konto.

Att ändra lösenordet på en annan användares konto är enkelt, oavsett vilken version av Windows du har, förutsatt att du har ett konto med administratörsbehörighet. Se vilken version av Windows har jag? om du inte är säker på vilken av de flera versionerna av Windows som är installerad på din dator.

När du ändrar ett Windows-lösenord utanför kontot, vilket är vad du gör när du ändrar en annan användares lösenord, förlorar användaren du ändrar lösenordet för all åtkomst till EFS-krypterade filer, personliga certifikat och alla lagrade lösenord som de för nätverksresurser och webbplatslösenord. De flesta användare har inte EFS-krypterade filer och förlusten av lagrade lösenord är förmodligen inte en stor sak, men vi ville att du skulle få veta konsekvensen av att återställa ett lösenord på detta sätt.

Ditt Windows-konto måste konfigureras som administratör om du vill ändra en annan användares lösenord. Om inte, kan du behöva prova detta Windows-lösenordsåterställningstrick eller använda ett gratis Windows-lösenordsåterställningsprogram för att ändra lösenordet istället.


Så här ändrar du en annan användares lösenord i Windows 10 eller 8

 1. Öppna kontrollpanelen i Windows 8 eller 10.

  På touch-gränssnitt är det enklaste sättet att öppna Kontrollpanelen i Windows 10 eller Windows 8 via dess länk på Start-menyn (eller Apps-skärmen i Windows 8), men Power User-menyn är förmodligen snabbare om du har ett tangentbord eller en mus.

 2. I Windows 10 väljer du användarkonton. Det heter Användarkonton och Family Safety Windows 8.

  Om inställningen Visa genom är på stora ikoner eller små ikoner, ser du inte den här länken. Välja användarkonton istället och hoppa till steg 4.

 3. Välja användarkonton.

 4. Välj flera länkar nedåt i Gör ändringar i ditt användarkontoområde i fönstret Användarkonton Hantera ett annat konto.

 5. Välj den användare du vill ändra lösenordet för.

  Om du inte ser lösenordsskyddad listad någonstans under användarnamnet, har användaren inte ett lösenord inställt och bör kunna logga in utan att ange något i lösenordsfältet.

 6. Nu när du är på skärmen Gör ändringar på [användarnamn], välj Ändra lösenordet.

  Ser du inte Ändra lösenordslänken? Detta betyder förmodligen att användaren du vill ändra lösenordet för loggar till Windows 10 eller Windows 8 med ett Microsoft-konto, inte ett typiskt lokalt konto. Det är ännu enklare att återställa ett lösenord för ett Microsoft-konto. Se Hur du återställer ditt Microsoft-kontolösenord för hjälp.

 7. På skärmen Ändra [användarnamn] lösenord anger du ett nytt lösenord i både första och andra textrutorna.

 8. I den sista textrutan ombeds du att ange ett lösenordstips. Detta steg krävs inte.

  Eftersom du förmodligen ändrar personens lösenord för dem eftersom de har glömt det, är det bra om du vill hoppa över antydan. Efter att personen har återvänt åtkomst till Windows 8/10 igen, låt honom eller henne ändra lösenordet till något mer privat och skapa en ledtråd då.

 9. Välja Ändra lösenord för att spara lösenordsändringen.

 10. Stäng fönstret Ändra ett konto och alla andra öppna fönster.

 11. Logga ut eller starta om datorn och låt personen du återställer lösenordet för att försöka logga in på Windows 8 eller 10 igen.

När du är inloggad ska du vara proaktiv och antingen låta användaren skapa en diskett för återställning av lösenord för Windows 8 eller Windows 10 eller byta till ett Microsoft-konto, vilket kommer att ge ett enklare sätt att få ett nytt lösenord i framtiden.

Så här ändrar du en annan användares lösenord i Windows 7 eller Vista

 1. Klicka Start och då kontrollpanelen.

 2. Klicka på Användarkonton och Family Safety länk (Windows 7) eller användarkonton länk (Windows Vista).

  Om du tittar på stora ikoner eller små ikoner på Kontrollpanelen i Windows 7 ser du inte den här länken. Klicka istället på användarkonton och hoppa till steg 4.

 3. Klicka på användarkonton länken.

 4. Mot botten av Gör ändringar i ditt användarkontoområde i fönstret Användarkonton, välj Hantera ett annat konto.

 5. Välj det konto som du vill ändra lösenordet för.

  Om orden Lösenordsskyddade inte är listade under användartypen har användaren inget lösenord konfigurerat, vilket innebär att han eller hon kan logga in på kontot utan lösenord. Uppenbarligen finns det i det här fallet inget att ändra så låt bara användaren veta att de inte behöver ett lösenord och kan ställa in ett själv nästa gång de loggar in.

 6. Klicka på knappen under Gör ändringar till [användarnamn] Ändra lösenordet länken.

 7. Ange ett nytt lösenord för användaren i första och andra textrutorna.

  Att ange det nya lösenordet två gånger hjälper till att säkerställa att du har skrivit in lösenordet korrekt.

 8. I den tredje och sista textrutan uppmanas du att ange ett lösenordstips.

  Eftersom du förmodligen ändrar användarens lösenord för att han eller hon har glömt det kan du förmodligen hoppa över ledtråden.

 9. Klicka på Ändra lösenord för att bekräfta lösenordsändringen.

 10. Stäng fönstret Användarkonton.

 11. Logga ut eller starta om datorn och låt sedan användaren logga in på sitt konto med det lösenord du valde för dem i steg 7.

När användaren har loggat in ska han skapa en Windows-lösenordsåterställningsskiva för att undvika ett sådant problem i framtiden.